Dragan-Gagi Jovanović o povlačenju iz glume: Daske koje život skrate

Autor:

08.03.2018 20:00

Foto:

Foto:



Suočen sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, omiljeni srpski glumac odlučio je da se na neko vreme povuče iz posla rešen da slobodno vreme posveti sebi, porodici i prijateljima

Zbog zdravstvenih problema i bolova koje svakodnevno trpi, posebno kad izađe na pozorišnu scenu, glumac Dragan-Gagi Jovanović (52) doneo je odluku da privremeno napusti glumu. Suočen s izborom da za nekoliko godina ne može da hoda ili da izvesno vreme odsustvuje iz glumačkog posla, odlučio se za ovo drugo, uveren kako je to najbolje rešenje za njega, porodicu i pozorište.

- Istina je da se povlačim iz glume na izvesno vreme. Poslednjih godina trpim velike bolove u leđima prouzrokovane diskus hernijom. Posle svake predstave koju odigram osećam se veoma loše, treba mi nekoliko dana da se koliko-toliko oporavim. Povlačim se u aprilu ili maju, čim se sezona bude privela kraju. Ne znam koliko će pauza potrajati. Možda jednu, a možda dve ili tri godine - rekao je za "Gloriju" veliki dramski umetnik.

ŠTIKLA KOJA BOLI

Dragan je i ranije razmišljao da napravi pauzu, ali to nije učinio zbog odgovornosti prema kolegama koje glume s njim u predstavama. Ipak, kako su njegovi komadi “Dobro došli u Srbiju” u Zvezdara teatru i “Čikaške pervezije”, koji se igraju na kartu više, veoma fizički i mentalno zahtevni, jer na sceni provodi više od dva sata i za to vreme izvodi akrobacije, to pogoršava njegovo zdravstveno stanje. U “Čikaškim perverzijama”, naime, nosi cipele sa štiklom od deset centimetara više od dva i po sata.

Na njegovu odluku da na izvesno vreme napusti glumu uticao je i odlazak Nebojše Glogovca, s kojim je dugo godina bio nerazdvojni prijatelj. Prepoznali su se 1995. na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta za vreme priprema za kultnu predstavu “Bure baruta”, rađenu po tekstu Dejana Dukovskog u režiji Slobodana Unkovskog. Samo veliki čovek i umetnik može prepoznati sebi sličnog, priznati njegov talenat i bez zrnca sujete upustiti se u proces stvaranja prijateljstva. Pošto ga je iz ležišta izbacila smrt kolege i prijatelja, Dragan je shvatio da i on ima rok trajanja, koji brzo protiče ukoliko radi na način kako je to činio do sada. Zato je odlučio da se, u čemu ima potpunu podršku supruge Branke Pujić i kćerke Anđele Jovanović, privremeno povuče iz posla koji voli i koji melje.

Maja Gašić

Autor