Đokoviću osma titula na Australijan openu i prvo mesto na ATP listi

Autor:

02.02.2020 14:54

Foto:

Foto:



Srpski teniser Novak Đoković (32) osvojio je osmu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je danas u finalu pobedio Austrijanca Dominika Tima sa 3:2 - po setovima 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4. Đoković je odbranom titule u Melburnu stigao do 17. grend slem titule u karijeri i od sutra će ponovo biti na prvi na ATP listi. Ujedno, Novak je osvojio 78. trofej u karijeri.

Tokom drugog i trećeg seta srpski sportista imao je problema sa igrom, ali je u četvrtom setu uspeo da se vrati, pojača tempo i furiozno omogući sebi da posle tačno četiri sati igre ponovo slavi u Melburnu. Nakon dramatičnog meča za trofej, Đoković je podigao svoj osmi grend slem trofej na Australijan openu.

Nakon što mu je uručen trofej, Novak je priznao da mu je turnir u Melburnu najomiljeniji i da zaista uživa u igri u Australiji. Srpski teniser čestitao je Dominiku Timu na otporu koji mu je pružio u finalu Australijan opena, a osvojenu titulu posvetio je nedavno preminulom Kobiju Brajantu. Takođe, zahvalio se i svom timu, bratu Đorđu (24) koji je bio uz njega protekle dve nedelje i u loži tokom svakog bratovljevog meča.

- Hvala i mom timu, mojoj porodici, brat mi je tu. Hvala mu što je došao čak do Australije, nadam se da je uživao - našalio se Đoković i osvrnuo na nedaće koje su se dogodile početkom 2020. godine.

- Kao što je Dominik rekao, na ružan način je počela ova godina: požari su goreli ove, u nekim područjima postoje konflikti, a preminula je jedna osoba koja mi je bila bliska, moj mentor Kobi Brajant. Voleo bih da kažem da je ovo podsećanje da treba da se držimo, budemo s porodicama, bliski s ljudima koji nas vole. Takmičimo se, ali ima važnijih stvari i potrebno je da budemo svesni svega što se dešava oko nas - ukazao je najbolji srpski teniser.

Uz povratak na prvo mesto ATP liste, jer je odbranio 2.000 poena koliko mu je prošle i ove godine doneo Australijan open, Nole je dodatno napredovao na “večnoj” listi najvećih teniskih šampiona. Najveći šampion u istoriji Australijan opena, osmim trijumfom u Melburnu, za još jedan korak približio se lideru “večne liste” grend slem šampiona - Rodžeru Federeru. Đoković sada zaostaje za Švajcarcem samo tri titule, a za Rafaelom Nadalom svega dve.