Dodela francuskih filmskih nagrada: Počasni Cezar za Penelope Kruz

Autor:

02.03.2018 18:50

Foto:

Foto:



U Parizu će večeras biti dodeljeni Cezari, nagrade francuske Akademije filmske umetnosti na kojoj će biti odata počast velikoj francuskoj glumici Žani Moro koja je zaštitni znak ovogodišnje, 43. svečane dodele nagrada koje se smatraju francuskim Oskarima.

Favorit je film "120 battements par minute" (120 otkucaja u minutu) reditelja Robera Kampijoa, koji je osvojio najviše nominacija, među kojima u kategorijama za najbolji film, najbolju režiju, najbolji originalni scenario, najbolju mušku i žensku sporednu ulogu.

Pored ostvarenja Kampijoa za najbolji film su izmedju ostalih nominovani "Barbara" Matjea Amarlika, "Le Brio" Ivana Atala, "Au revoir la-haut" (Do viđenja gore) Albera Dipontela, "Petit Paysan" (Mali seljak) Ibera Šarijela, "Le Sens de la fete" (Smisao za zabavu) Erika Toledana i Olivijea Nakaša.

Za najboljeg glumca se takmiče Danijel Otej, Gijom Kane, Alber Dipontel, Luj Garel, Svan Arlo i Reda Kater, a za najbolju glumicu Žilijet Binoš, Žana Balibar, Emanuela Devo, Marina Fois, Šarlota Genzbur, Karin Vijar i Dorija Tiler.

U konkurenciji za najbolji strani film nalazi se ostvarenje "Denkerk" američkog reditelja Kristofera Nolana, koji je nominovan i za prestižnog Oskara, "La La Land" Amerikanca Dejmijena Šazela koji je prošle godine osvojio šest nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka i "Kvardat" norveškog reditelja Rubena Estlunda.

Ove godine će prvi put biti dodeljen Cezar publike, koji će nagraditi film koji je imao najviše prodatih bioskopskih karata tokom 2017. godine i u januaru i februaru 2018.

Na ceremoniji će biti dodeljen počasni Cezar španskoj glumici Penelope Kruz.

Ceremoniju će otvoriti pevačica i glumica Vanesa Paradi, dok će domaćin biti humorista Manu Paje.

Očekuje se kao i na drugim dodelama filmskih nagrada u svetu da bude pomenut seksualni skandal koji od oktobra potresa filmsku industriju, nakon što je oko 100 žena optužilo poznatog holivudskog producenta Harvija Vajnstajna za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Cezara za najbolji film prošle godine je dobio psihološki triler "Elle" (Ona) holandskog reditelja Pola Verhovena sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, koja je takodje nagrađena u kategoriji najbolje glumice.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine. Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

Maja Gašić

Autor