Dobri geni, sportski život ili mezoterapija: Tajna Putinove večne mladosti

Autor:

29.10.2017 11:46

Foto:

Foto:



Pre nekoliko nedelja, tačnije 7. oktobra, ruski predsenik Vladimir Putin proslavio je 65. rođendan. Jedan od najmoćnijih, ako ne i najmoćniji državnik na svetu, iako već dobro gazi sedmu deceniju života i dalje izgleda mladoliko, vitalno, snažno i – moćno.

Vladimir Putin: Sibirski tigar na pecanju (foto)

U čemu je tajna njegove mladolikosti? Da li su ruski naučnici, možda, pronašli ‘čarobnu pilulu’ protiv starenja? Ili, ipak, nisu?

Zapadni mediji već godinama spekulišu da ruski predsenik koristi usluge vrhunskim estetskih stručnjaka. Međutim, oni se spore oko toga da li se Putin podmlađuje mezoterapijom, botoksom ili, možda, nečim trećim, pa sve ostaje u sferi nagađanja. U čemu je onda tajna? U sportu i boravku u prirodi? Dobrim genima ili pravilnoj ishrani?

Kako ruski predsednik uspeva da sačuva vitalnost, dobro zdravlje i izuzetnu fizičku formu na kojoj mogu da mu pozavide i duplo mlađi muškarci. Odgovore na ova pitanja dao je Putinov lični lekar Sergej Mironov. On tvrdi da se tajna krije, pre svega, u redovnoj fizičkoj aktivnosti. Ruski predsednik se sportom redovno bavi od rane mladosti, a njegov dan ne može da prođe bez sporta ni danas kada je u šezdesetim.

Putin je sportski čovek i sa medicinske tačke gledišta, on izgleda mnogo mlađe u odnosu na svoje vršnjake. Za to je zaslužan njegov sportski stil života. Mislim da je plivanje njegov omiljeni način opustanja od svakodnevnih stresova. A, opšte je poznato koliko je plivanje blagotvorno za ljudski organizam – rekao je Mironov, prenosi ženskatv.

Putinov radni dan u proseku traje 16 sati, spava svega šest, a bavljenje sportom omogućava mu i visoku radnu sposobnost. Putinovi saradnici u njegovoj rezidenciji u Novom Ogarjovu kažu da predsednik nije ranoranilac i da u kancelariju dolazi tek oko 11 sati ujutru, ukoliko mu to obaveze dozvole, što je retko. Pre dolaska na posao već je bio na plivanju i imao je trening u sali, a dan takođe završava u bazenu plivajući najmanje kilometar. Uprkos svojim godinama on je u punoj snazi i vrhunskoj formi. On preplivava sibirske reke, peca i lovi, skija, jaše konja, igra hokej na ledu, a posebna ljubav su mu borilačke veštine. I sam je nosilac crnog pojasa šesti dan u džudou, a majstor je i samboa – ruske borilačke veštine koja se koristi u obuci ruskih specijalaca.

Borilačke veštine uče čoveka samokontroli, sposobnosti da se oseti pravi momenat, daju vam mogućnost da vidite protivnikove jake i slabe strane, kako bi ste postigli najbolji rezultat. Siguran sam da ćete se složiti da su ovo ključne sposobnosti jednog političara – rekao je jednom prilikom Putin.

Neodoljiva Melanija: Čime je prva dama Amerike osvojila ruskog predsednika (foto)

Osim sporta, on voli prirodu i životinje. U inostranstvo putuje samo kad mora zbog posla, a odmore najčešće provodi u neistraženim predelima Rusije. Čak je i svoj 62. rođendan proslavio u sibirskoj tajgi, i to skoro 400 kilometara od najbližeg naseljenog mesta.

Pešačio sam po planinama devet kilometara i sve me je posle toga bolelo – rekao je Putin nakon povratka kući.

Prema rečima Mironova, prvog lekara Kremlja, ruski predsenik ne voli sintetičke lekove, čak i kada se radi o banalnim tabletama protiv prehlade ili glavobolje. Radije preferira narodnu medicinu – čaj sa medom, masaže i banje, rusku verziju saune.

Putin, naravno, vodi računa i o ishrani. Najčešće doručkuje kašu – tradicionalno rusko varivo od heljde, mladog ruskog sira i med. Ne stiže uvek da ruča, pa tokom dana pojede salatu, neko voće ili popije kefir. Za večeri bira nešto lagano, najčešće supu i salatu. Nije ljubitelj mesa, pa je na njegovom jelovniku najčešće riba. A, ako baš poželi meso, onda je to – jagnjetina. Omiljeno jelo mu je boršč, čuvena ruska supa od cvekle. Slatkiše ne voli, osim sladoleda. Njegovi saradnici kažu da nije izbirljiv kad je hrana u pitanju i da u principu malo jede.

Ne puši, niti pije kafu, već kao i većina Rusa voli čaj i to – zeleni. Voli vino i pivo, a povremeno popije konjak ili votku, ali ne više od čašicu – dve.

Kako god bilo, svi se slažu da Vladimri Putin izgleda mladoliko, vitalno i snažno uprkos svojim godinama i gustom rasporedu državničkih obaveza, a da mu na fizičkoj snazi i u 65. godini mogu pozavideti i duplo mlađi mukarci.