Decenija od Bekimove smrti: Branka Petrić i dalje čuva uspomene na pokojnog supruga

Autor:

23.06.2020 10:38

Foto:

Foto:



Povodom decenije od odlaska njenog supruga, velikog dramskog umetnika Bekima Fehmijua, glumica Branka Petrić otkriva kako joj dolazi u snove, zašto i dalje čuva njegove lične stvari i ističe da sve velike ljubavi završe tragično

 

Petnaestog juna navršilo se deset godina otkako je Bekim Fehmiju napustio životnu pozornicu u svom stanu na beogradskom Lionu. Veliku zvezdu jugoslovenske kinematografije glumica Branka Petrić (83) pamti kao čoveka od reči, hrabrog i dostojanstvenog, odlučnog da živi onako kako poželi. Da su godine samo broj koji ništa nije promenio, dokazuju Brankine uspomene koje i dalje čuva u svom domu.

- Tek kad naiđe ovaj datum, steknem osećaj da je prošlo deset godina. Tog dana je bila užasna vrućina, sećam se dobro. Njega nema, ali sve ono što je njemu pripadalo, njegovi predmeti, naočare, nalivpero, kuglice za vežbanje šaka, garderoba, sve je tu i za mene je svaki dan isti kao i svih ovih deset godina. Kada razmislim, ja sam sada starija od njega deset godina. Žao mi je što ga ne sanjam češće. Najdraže ljude najređe sanjam. Mnogo njegovih stvari sam poklonila, ali ne mogu svega da se odreknem. Mada, ponekad pomislim da bih imala više prostora u ormaru da to učinim, ali ne želim da zauzimam njegov prostor. To je tako, on je tu, mesto gde je i otišao sa ovoga sveta i dalje se zove “Bekimova soba”. Njegova biblioteka i kompjuter su tu.

 

Pročitajte i... Branka Petrić: Bekim i ja smo imali strašnih bura, ali je ljubav uvek pobeđivala

 

Planira da sinovima Uliksu i Hedonu daruje ono što je pripadalo njihovom ocu.

- Moji sinovi su za tri konfekcijska broja veći nego što je to bio Bekim. Neke stvari će tek dobiti, ali ne smem da otkrijem kada. Bekim je imao jako lepe smokinge, ali njima su mali. Nešto od njegove odeće ja nosim.

U prethodnom periodu, tokom vanrednog stanja, glumica je prelistavala sentimentalnu arhivu.

 

Pročitajte i... Branka Petrić: Kada su “Skupljači perja” krenuli u Kan, Bekim je morao da bude najlepši

 

- Prolazila sam kroz tekstove pisane o nama, poruke, fotografije. Za to je potrebno mnogo vremena i potpuna koncentracija. Nisam imala predstave, probe niti obaveze, osim kućnih poslova. Otvorila sam svaki papirić. Ispred vrata se nalazi ogromna gomila knjiga koje mi više nisu važne kao i scenariji koji nisu realizovani.

Pored iskopanih sećanja i emotivnih uspomena, glumica je srećna što je kraj sebe imala Bekima, kao svoju najveću ljubav. Danas žali samo za tim što nisu više putovali na zimovanja sa svojim sinovima ili na neke plaže južnih mora. Kada bi mogla da vrati vreme, sa svojim suprugom bi češće igrala tango, koji je on savršeno plesao, poput Nurejeva i uvek sa malim ironijskim otklonom.

Ostatak intervjua sa glumicom Brankom Petrić pročitajte u novom broju magazina Gloria!

goran.anicic

Autor