Danica Ristovski: Znam recept za srećnu porodicu, ali ne želim da ga delim

Autor:

09.11.2016 21:03

Foto:

Foto:



Iako je na filmu i televiziji odigrala bezmalo trideset uloga, glumici Danici Ristovski (60) pozorište je, ipak, najveća ljubav. Sa suprugom Lazarom Ristovskim, našim slavnim glumcem, igrala je više puta u pozorištu, i to su za nju nezaboravna profesionalna iskustva. Nedavno je tumačila jedan od glavnih likova u debitantskom ostvarenju sina Petra “Panta Draškić - cena časti”.

- Rodila sam se u jesen, u Beogradu. Dan je bio “svečan”, kako kaže moja mama Vida, koja je napunila 85 godina, a ja mislim - blago meni kada u ovim godinama imam majku. Lepo smo živeli. Vikendima u Beogradu, a preko nedelje u selu Lovćenac, koje se nalazi između Novog Sada i Subotice, gde su moji roditelji radili kao profesori, mama srpskog i ruskog jezika, a tata matematike. Važna ličnost mog najranijeg detinjstva bila je prababa Olga. Ona me je kao malu naučila da pijem crnu kafu. Između njene kuće i susedne zgrade bio je mali prostor u kom je neko ostavio gomilu peska. Tu sam se igrala, pravila kolače, zidala kule i štapićem pisala svoje ime unazad Acinad. Nekad smo noću zajedno sedele na tom brdašcetu i posmatrale parče zvezdanog neba. “I ti si zvezda”, jednom mi je rekla, “zvezda Danica”. Tada sam zavolela svoje zvezdano ime. Pre toga sam želela da budem Marina, ili bar Verica, kako su se zvale moje lutke.

Kada je napunila osam godina, roditelji su se vratili u Beograd. Živeli su u Makedonskoj. Prve komšije su im bile stolar, graver, balerina i glumac Zoran Rankić.

- Kakvo živopisno okruženje! Zorana i danas sretnem. Kaže da se seća kako sam se nekad ispod njegovog prozora igrala u pesku. Mislim da sam imala dvadeset i osam kada smo u predstavi “Večeras improvizujemo” glumili zajedno, on upravnika, ja pevačicu. Knjige su oduvek bile moja strast. Moj prvi heroj je bio Vinetu. Negde sam pročitala da Karl Maj nikada nije bio u Americi, pa sam mu se kao piscu još više divila. Od kada znam za sebe želela sam da budem glumica. Lako sam učila pesmice, volela da ih recitujem drugima, da pričam priče, budem u centru pažnje. Identifikovala sam se sa omiljenim likovima iz romana. Imala sam sreće i upisala Fakultet dramskih umetnosti, doduše iz drugog puta. Neustrašivo sam zaronila u svet glume i žedno upijala nova znanja. Intuitivno i iracionalno u meni je postepeno dobijalo obrise skulpture koju i danas klešem.

Na početku studija upoznala je i supruga, glumca Lazara Ristovskog. Prepoznali su se čim su se videli. Građanski brak sklopili su 1980. u opštini, odakle su otišli na ručak kod njenih. Nisu želeli pompezno venčanje jer su smatrali da je sama ljubav dovoljna. On nije bio u odelu, niti ona u venčanici. Bili su jednostavno odeveni.

- Već na prvoj godini moj Lazar me je osvojio hrabrošću i lepotom. Autentičan, na prvi pogled izdvajao se iz mase. I danas uzdrhtim kada se slučajno sretnemo. Kada se rodio naš sin Petar, stalno sam se osmehivala, a kada je na svet došao Jovan, spoznala sam šta zaista znači superiornost nad životom u najlepšem smislu. Imati jedno dete je san, a tek dvoje beskrajna lepota. Kada smo se nas četvoro prvi put zagrlili, to je bila istinska, skoro opipljiva sreća. Maštala sam da imam dva dečaka. Petar i Jovan su sada ljudi, emotivni, pošteni i radni. Džentlmeni kao njihov otac. Uvek sam želela sve. Šta će mi karijera ako nemam s kim da se radujem?

Snažan pečat ostavila je i na filmu. Igrala je u ostvarenjima “Belo odelo”, “Sutra ujutru”, “Najlepša je zemlja moja”, “San zimske noći”, “Đavolja varoš”, “Vizantijsko plavo”, te u “Dnevnku mašinovođe”, najnovijem filmu producentske kuće “Zillion” koja je vlasništvo porodice Ristovski. Nedavno je doživela i da zaigra pod rediteljskom palicom sina Petra u dokumentarno-igranom filmu “Panta Draškić - cena časti”. U njemu glume i Lazar Ristovski i Petrova supruga Teodora, koja je takođe glumica.

- Rad na ovoj drami za mene je veliki i porodični i umetnički trenutak. To je Lazarova i moja prva profesionalna saradnja sa našim sinom Petrom i novim članom naše porodice, njegovom suprugom Teodorom. Baš nam je bilo drago kada nas je na snimanju oslovljavao sa mama i tata. Petar je za režiju dobio sve pohvale.

Ono što je kao ženu raduje pre svega je porodica, koja je na okupu i srećna. Uživaju u domu na Gardošu, a leti krstare svojom jedrilicom “Aurora”.

- Stižem da ispunim sve obaveze i u poslu i u porodici jer sam uspostavila prioritete. Imam i prijateljice, divne i odane. Sve smo filmofili. Što se porodice tiče, ja imam recept. Znam kako najbolje funkcioniše. Mi Ristovski zajedno smo ga smućkali i nemam nameru da ga delim.

Komentari. (0)

Loading