Bilja Krstić vratila se muzici nakon kraće pauze!

Autor:

13.08.2020 12:28

Foto:

Foto:



Bilja Kristić je nakon osam meseci pauze odlučila da nam podari još jednu muzičku poslasticu. U njenom maniru, u notama i melodici koju nosi njen "Bistrik Orkestar", Bilja je uradila čarobne spotove za stare pesme.

U skladu s numerama izabrala je lokaciju koja je vizuelno u harmoniji s muzikom koju stvara, te se kadrovi sa jedne od najlepših tvrđava iz 15 veka prepliću s notama. Nasmejana i raspoložena, Bilja nam je ispričala kako je proteklo snimanje i zašto se odlučila baš za ovu lokaciju.

- U dogovoru sa Nenadom Raičevićem snimljeni su prvi put spotovi za pesme starih albuma Bistrika, koje je publika imala prilike jedino da gleda na koncertnim izvođenjima orkestra - priča nam Bilja Krstić i naglašava da je izabrala mesto za snimanje iz određenih razloga:

- Smederevska tvrđava je i danas prepoznatljiva po svojoj drevnoj otmenosti a sa atraktivnih 25 visokih kula, idealna je za snimanje spotova. Pravo vreme, da se za jubilej Bistrika 20 godina, pored novog albuma koji je u pripremi, objave I novi spotovi starih pesama. Odabrane su pesme i najatraktivniji delovi tvrđave - napominje umetnica.

Snimalo se i na lepom Dunavu, na brodu uz zidine tvrđave. Okupljena je proverena ekipa, reditelja, snimatelja… sa kojom je Bistrik već imao uspešnu saradnju: Nenad Nexy Jakovljević, Aleksandar Šekularac, Nevena Ristivojević... a velika podrška stigla je I od direktora Tvrđave Gorana Jovšića, koji je obezbedio besprekorne uslove za snimanje.

- Sve je izgledalo čarobno. Jedini problem pravila je nesnosna vrućina. Sunce je bukvalno pržilo. Dok smo snimali smenjivali su se Sunce, vetar , kiša nam je dosla u jednom trenutku, ali na kraju snimanja, pred sumrak, stigli su nam i komarci - objašnjava Bilja kroz smeh.

- Snimali smo skoro 12 sati. Deseta pesma je dobila svoju sliku I priču u drevnom prostoru. Snimanje smo zavrsili u sumrak. Veoma se radujem što će stare pesme dobiti svoj prvi spot, a sigurna sam da bi ovi spotovi mogli da nađu I svoje mesto među spotovima TOS-a jer na najlepši način promovišu najznačajaniji deo našeg kulturnog nasleđa kao I tradicionalnu muzičku matricu Srbije.

Nakon par dana odmora Bistrik kreće na Zlatibor, tačnije Sirogojno online World Music Festival gde ce održati koncert i radionicu, ovog puta bez publike.

- Biće to nulto izdanje, zbog poznate trenutne situacije sa koronom mnogi događaji su otkazani i mi smo prilagodili program i preduzeli sve mere koje podrazumeva ovo vreme. Najavićemo program za prvo izdanje i nadam se da ćemo se sledeće godine družiti kao nekada sa publikom i uživati uz raznovrstan I specifican program u najlepšem ambijentu u prirodi na novoj letnjoj sceni u Sirogojnu Staro selo - poručila je Bilja