Beogradska šetnja kroz 14. Noć muzeja: Ponovni susret Nikole Tesle i Karađorđevića (foto)

Autor:

21.05.2017 09:21

Foto:

Foto:



Ovogodišnja 14. Noć muzeja uz premijerno otvaranje veličanstvenih zdanja i ekskluzivnih lokacija, donela je više od stotinu zanimljvih sadržaja.

Zvukom fanfara sa Vojnog muzeja na Kalemegdanu počela je 14. beogradsko putovanje kroz muzeje i galerije, a tradicionalno veliko interesovanje bilo je upravo za ovaj muzej koji je u Noći muzeja prikazao izložbu o tome kako su živeli obični ljudi u u vreme Velikog rata, kroz istorijski osvrt na svakodnevni život običnog čoveka tokom turbulentnih vremena.

U Belom dvoru specijalno za Noć muzeja, pripremljena je izložba posvećena susretima Nikole Tesle i članova kraljevske porodice Karađorđević, uz priznanja, odlikovanja i diplome kojima su Karađorđevići nagrađivali ovog velikog naučnika. Predstavljena je i čuvena fotografija koja je načinjena u hotelu "Njujorker“ prilikom susreta kralja Petra II sa Teslom 1942. godine, kao i najmanje poznata fotografija, na kojoj Nikola Tesla pozira u ateljeu princezi Vilmi Ljvov Parlagi, jedinoj umetnici kojoj je ikada pozirao. Za tu priliku je slavni naučnik renovirao atelje.

Izložbi su prisutvovali brojni predstavnici kulturnog, političkog i javnog života Srbije, kao i predstavnici diplomatskog kora, a među gostima koje su u Belom dvoru dočekali domaćini princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina bili su između ostalih pisac Milovan Danojlić,  likovni umetnik Milan Cile Marinković sa suprugom, glumac i reditelj Radoš Bajić.

Komentari. (0)

Loading