91. dodela Oskara: "Zelena knjiga" - najbolji film, Rami Malek - najbolji glumac (foto/video)

Autor:

25.02.2019 09:29

Foto:

Foto:



Film "Green Book" (Zelena knjiga), istinita priča o crnom pijanisti, osvojila je rano jutros u Los Anđelesu glavnu nagradu američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, Oskara za najbolji film.

Producenti pobedničkog filma "Zelena knjiga"

-Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Viga Mortensena i bez njega ne bi imali ovo ostvarenje - istakli su producenti filma "Zelena karta" Džim Burke, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjenoga.

Dolbi teatar spreman za 91. ceremoniju: “Roma“ i “Miljenica“ favoriti za Oskare (video)

Meksički reditelj Alfonso Kuaron koji je već osvojio Oskara za najbolju režiju 2014. za ostvarenje "Gravitacija" i ove godine je dobio nagradu u istoj kategoriji za film "Roma". Film je dobio i Oskara za najbolji strani film.

Alfonso Kuaron

Još jedan pobednik večeri je film "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija), biografija o pevaču Frediju Merkjuriju iz grupe "Kvin" (Queen) čiji lik igra Rami Malek koji je dobio Oskara za najboljeg glumca. Film i Malek su ranije osvojili Zlatnog globusa.

Rami Malek

Finale Kanskog festivala: Zlatna palma za film “Kradljivci”, Spajku Liju Velika nagrada

Malek je rekao da nije bilo lako igrati Merkjurija, "homoseksualca i imigranta" i dodao da je i sam imigrant jer su mu roditelji Egipćani koji su se preselili u Kaliforniju.

Dodeljene Zlatne maline: Itan Koen najgori reditelj 2018. (video)

Najbolja glumica je Olivija Kolman za ulogu u "The Favourite" (Miljenica) iako je glavni favorit za Oskara u toj kategoriji bila Glen Klouz (71) za "The Wife". Glumica je sedam puta nominovana za Oskara.

Olivija Kolman

-Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo - kroz suze i osmeh se našalila Engleskinja.

Ledi Gaga: Zlatni globus i ogrlica od pet miliona dolara (foto)

U kategorijama najboljeg glumca i glumice u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili tamnoputi Maheršala Ali za "Zelenu knjigu" i Ridžajna King za "If Beale Street Could Talk". Maheršala Ali je pre dve godine dobio Oskara u istoj kategoriji za film "Moonlight" (Mesečina).

Rami Malek, Olivija Kolman , Ridžajna King i Maheršala Ali

Reditelj Spajk Li dobio je Oskara za najbolje adaptirani scenario za film "BlacKkKlansman". Li je 2015. godine dobio Oskara za životno delo, ali mu je ovogodišnja nagrada prva u takmičarskom delu.

Bredli Kuper i Lejdi Gaga

Film "A Star Is Born" (Zvezda je rođena), sa Lejdi Gagom i Bredlijem Kuperom koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je Oskara za originalnu pesmu "Shallow".

Lejdi Gaga

Dodelu oskara u Dolbi teatru obeležio je duet pevačice i glumca koji su tu baladu izveli uživo.

Ledi Gaga raskinula veridbu: Krivac Bredli Kuper?

Najbolja sporedna ženska uloga, prema mišljenju članova Akademije za film i nauku, je Redžini King za sporednu ulogu u ostvarenju "If Beale Street Could Talk".

Spajk Li

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju "Crni Panter", a film "Roma" Afonsa Kuarona nagrađen je Oskarom za najbolju fotografiju.

Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film - "Koža".

"Spajdermen: Novi svet" najbolji je dugomentražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao.

Najbolji dokumentarac je "Free Solo", a Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku za film "Crni panter".

Ceremonija je prvi put od 1989. godine održana bez voditelja. Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Dodeljene BAFTA nagrade: “Roma” Alfonsa Kuarona proglašen najboljim filmom

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America - PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America - DGA) i Zlatni globus.