45. Fest: Ko će odabrati najbolje filmove?

Autor:

13.02.2017 22:17

Foto:

Foto:



Filmovi u ovom programu takmiče se za prestižnu nagradu Beogradski pobednik, a petočlanim žirijem koji će je dodeliti predsedava srpski filmski reditelj Srdan Golubović. Ostali članovi žirija koji su iz Srbije su glumci Sergej Trifunović i Branka Katić, dok nam Čedomir Kolar, producent, dolazi iz Francuske, a Dalibor Matanić, filmski reditelj i producent, iz Hrvatske.

Srdan Golubović rođen je 1971. godine u Beogradu, a diplomirao je filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti, gde danas radi u svojstvu profesora na svojoj matičnoj katedri. Za vreme studija snimio je više kratkih igranih filmova, među kojima je najpoznatiji film „Trojka”. Godine 1995. režirao je treću priču iz generacijskog rokenrol omnibusa „Paket aranžman“, pod nazivom „Herc minuta”. Pri filmskoj kući Baš Čelik, u kojoj je jedan od osnivača, realizuje zapažene muzičke i reklamne spotove, marketinške kampanje i filmove. 2001. godine, Golubović snima svoj prvi igrani film – „Apsolutnih sto”, a zatim 2007. godine i film „Klopka“. Nakon ovog psihološkog trilera, koji je dobio izvanredne kritike, Golubović 2013. godine režira film “Krugovi”, o tragičnom ubistvu Srđana Aleksića, koji je imao premijeru na čuvenom Sandens festivalu.

Srdan Golubović: Siromašni su na neki način postali uljezi koje treba izolovati i staviti u rezervat

Sergej Trifunović je srpski glumac rođen 1972. godine u Mostaru. Karijeru je započeo ulogom u filmu Gorana Paskaljevića “Tuđa Amerika”, a iste godine se pojavio i u filmu Gorčina Stojanovića “Ubistvo sa predumišljajem”. Nedugo potom, Trifunovićeva karijera krenula je uzlaznom putanjom, te je glumio u filmovima “Stršljen” i “Bure Baruta”, a tumačio je i glavnu ulogu u francuskom filmu “Ljubavnici” Žan Mark Bara. 2001. godine pojavio se u sada već kultnoj urbanoj komediji “Munje!”, čemu su usledile uloge u filmovima “Profesionalac”, “Kad porastem biću Kengur”, “Karaula” i mnoge druge.

Sergej Trifunović: Kako sam plakao sa Petrom Božovićem

Branka Katić je srpska filmska i pozorišna glumica, rođena 1970. godine u Beogradu. Diplomirala je glumu na Akademiji dramskih umetnosti u Novom Sadu, te je nakon toga nastupala na pozorišnim scenama istom gradu, ali u Beogradu i u Subotici. Na filmu je debitovala kao četrnaestogodišnjakinja, ulogom u ostvarenju “Nije lako sa muškarcima”. Zapažene uloge ostvarila je u serijama “Policajac sa Petlovog brda”, “Bolji život” i “Otvorena vrata”, a među mnogobrojnim filmovima u kojima je igrala ističu se: “Lepa sela lepo gore”, “Jagoda u supermarketu”, “Ubistvo sa predumišljajem”, “Mi nismo anđeli”, “Rane” i “Crna mačka, beli mačor”. Trenutno živi i radi u Velikoj Britaniji.

Čedomir Kolar je producent iz Francuske, poreklom iz Hrvatske, koji je filmsku akademiju završio u Beogradu. Aktivan je već 30 godina u filmskoj industriji, a tokom svoje karijere radio je na velikom broju regionalnih i inostranih filmova, kao i međunarodnih koprodukcija. Među različitim nagradama izdvajaju se Oskar za film Danisa Tanovića “Ničija zemlja” i nominacija za nagradu Američke filmske akademije za film “Pre kiše” Milča Mančevskog. Sa Markom Bašetom i Danisom Tanovićem osnovao je 2003. godine producentsku kuću A.S.A.P. Films, koja je od tada stala iza nekoliko značajnih i nadolazećih rediteljskih imena, poput Aktama Arina Kubata i Riteša Batre.

U susret 45. FEST-u: Ljubiši Samardžiću “Beogradski pobednik” (video)

Dalibor Matanić je hrvatski filmski reditelj i producent, rođen u Zagrebu 1975. godine, gde je diplomirao režiju na Akademiji. Svoj prvi igrani film, "Blagajnica hoće ići na more" snimio je 2000. godine i za njega dobio "Brezu" za najboljeg režisera debitanta u okviru Pulskog filmskog festivala, te za isti film u Kotbusu nagradu za najboljeg evropskog reditelja debitanta. U scenarističkoj saradnji sa Matom Matišićem režirao je film "Fine mrtve djevojke" 2002. godine, a zatim 2009. godine snimio film "Kino Lika", prema istoimenoj knjizi Damira Karakaša. Autor je i koautor višestruko nagrađivanih dokumentarnih filmova "Derbi" (1996.), "Metropola" (1998.), "Bag" (1999.), "Sretno" (1999.), "Kad naša glazba zagrmi" (2000.), te brojnih video-spotova i reklama. Član je Evropske filmske akademije i dobitnik nagrade za kulturu Grada Zagreba.

Komentari. (0)

Loading