Diva jugoslovenskog filma danas slavi 76. rođendan

Autor:

05.10.2016 17:09

Foto:

Foto:



Naša legendarna glumica Milena Dravić danas je napunila 76. godina.  Ona je pružila jugoslovenskoj kinematografiji maestralne filmove, a uloge je pretvarala u remek-dela.

Rođena je Beograđanka, odrasla na Dorćolu, a već sa četiri godine počela je da se bavi baletom.

-Pohađala sam i srednju baletsku, a na jednom ispitu je profesorka primetila da imam talenat za glumu, za šta sam ja rekla "ma kakvi", ali mi je ipak to ostalo u glavi. Ubrzo je došla jedna filmska ekipa i odveli su me u Sarajevo, gde sam dobila glavnu ulogu -  prisetila se Milena Dravić.

Debiitovala je u pozorištu Atelje 212 u Beogradu sa rolom u komadu Bore Ćosića, 1971. godine u predstavi "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", u režiji Ljubomira Draškića.

Prvi film "Vrata ostaju otvorena" snimila 1958-9. godine sa slovenačkim rediteljem Františekom Čapom u Sarajevu. Onda su se filmovi samo nizali Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima: "Kozara ", "Ljubavni život Budimira Trajkovića ", "Rad na određeno vreme ", "Moj tata na određeno vreme ", "Sekula se opet ženi ", "Nije lako sa muškarcima " i "Zona Zamfirova ".

Na televiziji je imala zapažene uloge u mnogim dramama i TV serijama različitih žanrova,  kao i šou programima, od kojih je najpoznatiji "Obraz uz obraz" Zdravka Šotre sa suprugom Draganom Nikolićem.

Najveća filmska diva Jugoslavije tokom dugogodišnje karijere dobila je brojne nagrade, a jedna od najznačajnijih je ona za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu i nagrada „Žanka Stokić“.

Milena Dravić je svoju životnu ljubav,  tri godine mlađeg kolegu Dragana Nikolića  upoznala na simanju filma "Horoskop".

- Ona je tada već bila popularna, a meni je to bio, čini mi se, treći ili četvrti film. Tada sam prvi put video Milenu Dravić uživo. Bilo nas je petorica momaka koji su igrali velike uloge, a ona je igrala jedinu žensku ulogu u filmu. Na snimanju smo se sprijateljili. Bilo je to jedno veliko druženje, a kasnije se rodila ljubav- rekao je Dragan Nikolić.

O tome koliko je bila prirodna uprkos velikoj populatnosti koju je imala govorio je jednom prilikom Dragan Nikolić

-Kada sam joj prišao, imao sam utisak da mi je školska drugarica koju dugo nisam video ili neka devojka iz kraja koju poznajem ceo život. 

Započeli su vezu, a na Novu godinu 1971.  a venčali su se u jednoj od pauza snimanja.

- Snimali smo u Zvezdarskoj šumi dramu Duška Radovića “Kako su se volele dve budale”. Kad nam je reditelj Aca Đorđević dao slobodno vreme za ručak, Dragan i ja smo skoknuli do Opštine Vračar da se venčamo. Tako je bilo, venčali smo smo se u pauzi za ručak - priseća se Milena Dravić.

A dok su stigli do mesta venčanja, njihovo društvo se još malo uvećalo.

- Na putu do opštine pridružila nam se Seka Sablić, koja nam je bila kuma. Ona i Dragan su bili dobri prijatelji, družili su se još na Fakultetu dramskih umetnosti, gde su bili na istoj klasi. Kad smo završili kod matičata i zvanično postali bračni par, otišli smo na ručak. Posle smo se vratili u opservatoriju na Zvezdari i nastavili snimanje kao da se ništa nije dogodiloZanimljivo je da nemamo nijednu fotografiju sa venčanja, niko nas nije fotografisao - izjavila je Milena Dravić u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem".

Po mišljenju mnogih, Milena Dravić i Dragan Nikolić bili su najlepši glumački par stare Jugoslavije a njihov brak je trajao punih 45 godina. O tome kako su uspeli da održe brak pre tačno 10 godina za magazin "Story" govorio je glumac koji je preminuo u martu ove godine nakon duge i teške bolesti.

- Uvek moraju da postoje tolerancija i razumevanje, pa onda sve ostalo. Za brak koji traje duže od 30 godina, može da se nađe više razloga da se on prekine, nego da opstane. Smatram da je najlakše nešto preseći i završiti, mnogo je teže boriti se. Ponekad i mala svađa može da osveži dan. Ponekad je potrebno biti i ljubomoran jer je i to jedan od pokazatelja ljubavi, samo što ja nisam to pokazivao. Što se nekih svađa tiče, Milena je uvek bila glasnija, ali je i brže praštala.-

Milena i Dragan nisu imali decu, a on je otkrio koliko im je u životu nedostajalo roditeljstvo.


- Biti roditelj je jedno iskustvo i nešto što je potrebno svakom živom biću zbog nastanka vrste. Smatram da je to što nemamo decu veliki nedostatak, ne mana, ali jednostavno je tako. To nam daje šansu da svu decu gledamo kao svoju. Mi imamo našu malu nećaku Ivu, koja ima pet i po godina. Ona nam je nadoknadila sve ono što mi nismo imali i oko nje se okreće ceo naš svet.

Milena Dravić je imala još dva braka. Prvi put se udala kada je imala 20 godina za reditelja Mladomira Purišu Đorđevića. Njihov brak nije uspeo pa su se nakon nekoliko godina zajedničkog života razišli. Drugi brak joj je bio sa rediteljom Vojislavom Kokanom Rakonjcem koji je preminuo je u 34. godini, 1969. godine.

 

Komentari. (0)

Loading