Reditelj Darko Bajić: serija " Ime naroda" prati istorijske događaje iz ženskog ugla

Autor:

05.04.2021 18:00

Foto:

Foto:

Reditelj Darko Bajić govorio je o seriji snimljenoj po istoimenom filmu "Ime naroda. Za razliku od onih u filmu, događaji iz serije prikazani su iz jednog sasvim drugačijeg ugla



Poznati reditelj Darko Bajić, kreator kultne serije "Sivi dom", krajem prošle godine imao je premimjeru filma "Ime naroda". Istoimena serija prikazuje istorijske događaje, ali ovaj put iz drugačije perspektive. Za razliku od filma, dešavanja su predstavljena iz ugla Milice Tomić, ćerke Svetozara Miletića.

Reditelj je naglasio da je Milica heroina ne samo Novog Sada nego i cele Srbije, upravo zbog toga što je bila jedna od prvih borkinja za rodnu ravnopravnost u 19. veku.

Pročitajte i Darko Bajić - Kao Dorćolac i ja sam mogao da završim u "Sivom domu"

Televizija K1

 

Komentarišući prisustvo istorijskih tema na platnu srpske kinematografije, Bajić je istakao da se film pravi kako bi kreirao interakciju i dijalog.

- Lepota življenja je da kroz dijalog otkrivamo koliko smo dobri ili nismo. Nije u pitanju nikakav nacionalizam, već ljubav prema zemlji u kojoj živiš i saznanju o njenoj istoriji. Reditelji su tu da neke stvari otkriju i da svi zajedno analiziramo našu istoriju i ostavimo bolju zemlju za one koji dolaze -, zaključio je poznati reditelj, preneo "K1".

Serija "Ime naroda" prati Svetozara Miletića, uglednog advokata, člana ugarskog parlamenta i doživotnog borca za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Nakon što je više puta politički osuđivan, njegovu borbu nastavljaju njegova kćerka, prva žena novinar u Srbiji – Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. Ovo je ispreplitana priča o junacima i njihovoj borbi. 

Pročitajte i Ljubomir Bandović - Priroda to idealno uredi - na jednoj strani ti oduzme, a na drugoj doda

ataimages

 

U stvaranju serije učestvovali su mnogi ugledni glumci poput Žarka Lauševića, Ivana Bekjareva, Pavla Mensura, Mime Karadžića i drugih, a naslovne uloge poverene su Katarini Žutić, Anji Pavićević, Ljubomiru Bandoviću i Andriji Kuzmanoviću.

Film „Ime naroda“ prikazivan je u bioskopima krajem 2020. godine, a serija od pet epizoda se emituje od večeras do 9. aprila na Superstar kanalu.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading