Evrovizija 2021: Ruski istražni odbor ispituje "Ilegalne izjave" u pesmi umetnice Manize

Autor:

30.03.2021 11:10

Foto:

Foto:

Ruska predstavnica na Evroviziji, Maniza, ozbiljno se zamerila Ruskoj uniji pravoslavnih žena. Odloženi muzički spektakl, ove godine treba da zasija poznatim sjajem. I dok mnogi uveliko uvežbavaju svoju numeru za prestižno takmičenje, neki učesnici bitku biju u sopstvenoj zemlji



Prošle godine je, usled izbijanja pandemije, otkazano jedno od najvećih muzičkih takmičenja u Evropi. Organizatori Evrovizije insistirali su da se odloženi spektakl realizuje ove godine, pa će datum početka takmičenja biti 18. maj, a održaće se u Roterdamu.

Ali šta će se događati do tada i da li će predstavnici svih zemalja zaista otići na takmičenje nije izvesno. Na primer, u Rusiji je izbio pravi skandal, jer njihova predstavnica svojom pesmom, navodno, podriva temelje institucije porodice.

Reč je o mladoj umetnici Manizi Sangin, koja bi svoju zemlju predstavljala pesmom "Russian Woman" (Ruska žena).

Pročitajte i Dženan Lončarević surovo iskren - Beovizija nije posvećena slanju najbolje pesme na Evroviziju!

Maniza je, inače, aktivista za prava žena i izbeglica, te se i tekst njene pesme temelji na sličnim pogledima. Ona se, naime, bavi temom koja nije nepoznanica u današnjem vremenu - slavljenjem ženske snage i samostalnosti. I dok u nekim zemljama ovakav izraz postaje opšte mesto, u Rusiji, izgleda, izaziva podozrivost.

Sporni stihovi pozivaju na emancipaciju žena i oslobođenje od seksističkih pogleda, a to se određenim konzervativnim skupinama nije dopalo.

Ruska unija pravoslavnih žena objavila je otvoreno pismo u kojem poziva na zabranu Manizinog spota i njeno učestvovanje na Evroviziji. U pismu kažu da njeni tekstovi potstiču "mržnju prema muškarcima, što podriva temelje tradicionalne porodice".

Pročitajte i "Šoubiznis melje, samo je pitanje koliko ste čvrst orah" - Prva jugoslovenska pobednica na Evroviziji otkriva zašto se povukla

Ruski istražni odbor primio je zahtev ove javne organizacije, pa je u toku ispitivanje Manizinog ulaska na takmičenje zbog "mogućih ilegalnih izjava".

Njihova portparolka Svetlana Petrenko rekla je da će zahtev biti ispitan u skladu sa zakonom.

Pročitajte i Salvador Sobral - Zašto je evrovizijski miljenik dospeo na stub srama

Evo isečka pesme koja je pod lupom istražnog odbora:

" Šta se tamo događa? Ti lepa devojko
Čekaš li svog viteza u sjajnom oklopu? Jadnice
Već imaš više od 30 godina, halo, gde su ti deca?
Sve u svemu, lepa si, ali bilo bi lepo da smršaš
Obuci se u nešto duže, obuci se u nešto kraće..." - pesma, očigledno, upire prst u anahrone ideale žene, koji se forsiraju nauštrb slobode pojedinca, a kojima nije mesto u savremenom društvu, a naročito ukoliko se nameću brutalno.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading