Aca Joksimović je dostigao najvrtoglavije uspehe, a u tome su mu dve značajne žene naročito pomogle

Autor:

29.03.2021 16:11

Foto:

Foto:

Aleksandar Joksimović preminuo je sinoć od posledica virusa korona. Bio je najveće ime srpske, nekada jugoslovenske, modne scene i visoko uvažavani kreator visoke mode širom sveta



Aca Joksimović je sa pravom nosio nadimak "modni bog". I, zaista, ne postoji osoba sa kojom bi se on mogao porediti u momentu kada otpočinje svoju karijeru mladog modnog dizajnera.

U pitanju su 60-te godine, a jedan od razloga nedostatka konkurencije je i interesantna činjenica da mode, u smislu koji podrazumevamo danas, nije bilo. Dakle, Aleksandar je bio začetnik modnog osvešćenja Jugoslavije i da je samo to uradio ostao bi upamćen zauvek. No, proslavljeni kreator nije bio samo pionir već je bio i revolucionar i briljantan umetnik do kraja svog radnog veka.

Pročitajte i Ostavio nas je "modni bog" Jugoslavije

Photo: MArina Lukić

 

Odbivši poziv da, u početku svog profesionalnog angažmana, počne da radi za čuvenu modnu kuću "Dior", Aleksandar se potpuno posvećuje Beogradu i Jugoslaviji gde je uvek uspeva da pronađe inspiraciju. Jedna od njegovih "muza" bila je glumica Milena Dravić, koju je visoko cenio zbog njene pameti i talenta, a uz sve to, ona je bila vredna. Visoko pozicionirane u njegovom vrednosnom sistemu, ove osobine su za Acu bile odlike "idealne Beograđanke".

Dok je u početku karijere dizajnirao uniforme za Zavod za unapređenje domaćinstva grada Beograda, nehotice je napravio jedan "incident", koji je oduševio mnoge. U jednom intervjuu on je skromno opisao ovaj davni događaj:

- Posle 15 dana od zaposlenja išli smo u Zagreb da slažemo skice za radnu odeću školskih đaka, pekarki, spremačica... Sve se odigravalo pod pokroviteljstvom Pepice Kardelj. Moje skice je izabrala Jugoplastika iz Splita. Pokupio sam sve zlatne medalje. Ali, nisam imao pojma da školska kecelja treba da bude crna, pa sam napravio plavu. I tada je nastao opšti haos u štampi. Tako je, zahvaljujući mom neznanju, ušla kecelja u boji. Uvek sam pravio skandale, bez svoje volje i želje -, zabeležio "XXZMagazin".

Pročitajte i Bliska prijateljica preminulog Ace Joksimovića, Ruška Jakić - Poslednjih godina potpuno se povukao iz javnog života!

Photo: MArina Lukić

 

Inače, da dobije zaposlenje u Zavodu pomogla mu je Milica Babić, supruga Ive Andrića, koja je bila predsednik komisije, prepoznala talenat i uprkos uslovima konkursa koji se nisu poklapali sa Joksimovićevim obrazovanjem, insistirala da posao dobije baš on. 

Još jedna dama zauzima posebno mesto u životu čuvenog kreatora. U pitanju je Jovanka Broz, nekadašnja prva dama Jugoslavije.

Naime, posle njegove kolekcije "Simonida" koja ga je proslavila i u Jugoslaviji i u svetu, postao je i lični kreator tadašnje prve dame, Jovanke Broz, za koju je pravio bar nekoliko modela godišnje. Ali se njihova saradnja proširila i na Jovankino stilizovanje pri oficijelnim posetama.

Kao odličan stilista i dizajner radio je manje-više "po službenoj dužnosti" za mnoge supruge tadašjih visokih funkcionera, ali je Jovanka, po njegovom svedočenju, bila sušta suprotnost svima njima.  Nazivao ju je "pravom damom", a njihova poslovna saradnja ubrzo je prerasla u toplo prijateljstvo.

Gloria.rs

Autor

Komentari. (0)

Loading