Vuk Kostić: Ulica mog oca

Autor:

12.05.2020 11:45

Foto:

Foto:



Glumac Vuk Kostić (40) veoma je ponosan zbog toga što čak dve ulice u Beogradu, odlukom Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica, nose ime njegovog oca, prerano preminulog glumca Mihajla Kostića Pljake. Među privilegovanima je koji mogu da prošetaju ulicama koje nosi ime njihovih predaka, a ulica u naselju Medaković, na Zvezdari, konačno je, posle nekoliko godina, dobila prepoznatljivu plavu tablu na kojoj piše Ulica Mihajla Kostića Pljake. Druga, u Zemunu, i dalje nosi naziv Spirtina.

- Vest da je moj otac dobio svoju ulicu, letos u Zemunu i pre nekoliko godina u naselju Medaković, duboko me je dirnula. Osetio sam veliku radost i oduševljenje, jer je svaka uspomena na mog oca važna. Dobro je da ga se ljudi sećaju i na ovakav način. Nažalost, ne idem često tim ulicama, tata i ja imamo neke druge, naše ulice kojima često prolazim.

Premda je u njegovoj familiji bilo veoma uticajnih i mudrih glava, još niko nije dobio ulicu.

- I u očevoj i u majčinoj porodici ima viđenijih ljudi, čak i hajduka, moj čukundeda je Novica Cerović, koji se pominje i u školskoj lektiri, pesmi "Smrt Smailage Čengića". Veoma sam srećan i ponosan, mislim da je moj otac zbog svega što je uradio za kulturnu scenu Jugoslavije zaslužio da dobije ovo posebno priznanje.

Kad je njegov otac preminuo 9. marta 2001. godine, Vuk je imao 20 godina. Nije stigao da se obraduje njegovim prvim glumačkim uspesima.

- Tata je bio porodičan čovek, nismo se razdvajali na duže od dan-dva. Stalno mi fali, verujem da me gleda odozgo i da ćemo se jednog dana opet sresti. Krivo mi je jer nije odgledao ništa što sam radio, ni diplomsku predstavu. ni moj filmski debi u "Apsolutnih sto".