Pedeset godina od smrti Bojana Stupice

Autor:

21.05.2020 19:42

Foto:

Foto:



 

Sutra se navršava pola veka od smrti osnivača i upravnka Jugoslovenskog dramskog pozorišta Bojana Stupice. Tim povodom, u situciji kada taj dan ne možemo da obeležimo u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, na youtube kanalu JDPtv postavićemo dvodelnu dokumentarnu emisiju  "Među nama: Bojan Stupica" autora Feliksa Pašća. Snimak emitujemo zahvaljujući ljubaznosti RTS-a. Emisija će biti na youtube kanalu JDPtv do 29. maja, saopštilo je Jugoslovensko dramsko pozorište.  

Bojan Stupica, jedna od najsjajnijih figura naše kulture, čovek raskošnog dara koji je celog sebe dao pozorištu, po obrazovanju je bio arhitekta, a ostao je upamćen kao reditelj, glumac, scenograf, graditelj i upravnik pozorišta. Na čelu Jugoslovenskog dramskog pozorišta, koje je i osnovao, zajedno s grupom entuzijasta 1947. godine, bio je u tri navrata, a za njegovih mandata, s predstavom "Dundo Maroje", u kojoj je glavnu ulogu tumačila njegova supruga, glumica Mira Stupica, a on režirao, ansambl je proputovao skoro celu Evropu.

Mala scena JDP-a dobila je ime po njemu, kao i  nagrada za pozorišnu režiju, koju Udruženje dramskih umetnika Srbije dodeljuje od 1971.