Bela Hadid: Posledice još uvek osećam!

Autor:

02.09.2020 18:35

Foto:

Foto:



Američka manekenka i model Bela Hadid opisala je s kakvim simptomima se suočila kad je obolela od lajmske bolesti i ukazala na značaj podizanja svesti o opasnostima koje ovo oboljenje nosi

U želji da ukaže na opasnosti od lajmske bolesti, od koje je obolela 2012. godine, zvezda svetskog modelinga Bela Hadid (23) progovorila je o simptomima koje je imala, kao i o problemima s kojima se nosila tokom mučnog i dugotrajnog procesa lečenja.

- Od svoje 14. godine svakog dana sam osećala i po desetak simptoma ovog oboljenja. Sve je postalo još teže kad sam napunila 18. Posledice još osećam, reč je o bolesti s kojom se treba boriti dugo i posvećeno - rekla je manekenka i navela da se suočavala sa aritmijom srca, poremećajem raspoloženja, bolovima u zglobovima, znojenjem, mučninom, poteškoćama s disanjem, nesanicom, glavoboljom, dezorijentacijom, uznemirenošću, napadima panike.

Điđi i Bela Hadid: Kad sestre podetinje u plićaku (foto)

Rušenje sna

Lajmska bolest je uticala na Belinu svakodnevicu, što je umnogome ograničavalo realizaciju njenih planova i želja. Nekada je bila prinuđena da u poslednjem trenutku otkaže snimanje reklamne kampanje ili odlazak na reviju zbog oteklih zglobova ili vrtoglavice usled koje nije mogla da stoji. Svesna kako mnogi zbog nedovoljne informisanosti potcenjuju ovo oboljenje, koje najčešće prenose krpelji, odlučila je da opominje javnost o značaju njegove prevencije i ranog otkrivanja.

U razgovorima s doktorima došla je do zaključka da od lajmske bolesti najčešće obolevaju deca i mladi, jer oni najviše vremena provode u prirodi, mada je rasprostranjena i u svim drugim starosnim kategorijama.

Vatreno izdanje kraljice Kana: Bela Hadid u haljini u kojoj smo već videli Šeron Stoun (foto)


- Decu bi trebalo na vreme obučavati za bezbedno ponašanje u prirodi, uticati na njih da shvate da se izlažu opasnosti ukoliko ne nose prikladnu odeću i ne prskaju telo sprejovima protiv insekata - kaže Bela, danas jedna od najplaćenijih manekenki i modela na svetu.

Govoreći za Evening Standard 2015, opisala je s kakvim tegobama se suočila kad se prvi put razbolela.

Điđi i Bela Hadid: (Ne)tradicionalna svadbena garderoba za venčanje Marka Džejkobsa (foto/video) 

- To je toliko uticalo na moje pamćenje da iznenada više nisam znala kako da dođem kući od Malibua do Santa Monike, gde živim. Nisam mogla ni da jašem, kada bih se popela na konja, ubrzo sam morala da siđem jer sam se osećala nesigurno zbog mučnine i vrtoglavice. Bilo mi je jako loše. Morala sam čak da prodam konja jer nisam mogla da se brinem o njemu - otkrila je manekenka, koja je maštala da se profesionalno bavi jahanjem i preskakanjem preko prepona - Da sam imala šanse da postanem jahačica, možda nikada ne bih ušla u svet mode. Nisam znala da ću se tako razboleti.

Belina majka Jolanda i brat Anvar takođe su oboleli od lajmske bolesti, kao i mnoge druge zvezde, poput Bena Stilera, Aleka Boldvina, Keli Ozborn i Džastina Bibera.