Ostali smo bez još jednog divnog umetnika, preminuo Mustafa Nadarević

Autor:

22.11.2020 16:41

Foto:

Foto:



Preminuo Mustafa Nadarević, glumac kojeg je voleo čitav region, a koji je ostavio u amanet uloge koje će se pamtiti zauvek.

Mustafa Nadarević glumac, komičar, tragičar, čovek s širokim dijapazonom emocija koje je nesebično delio, rođen je u Banja Luci, 2. maja 1943.. Detinjstvo je proveo u Bosanskom Novom, a nakon gimnazije koju završava u Rijeci, diplomirao je na Akademiji dramskih umetnosti u Zagrebu.

Početkom godine otkrio je da boluje od karcinoma pluća kad se uključio u kampanju ‘Udahni za život‘ koju sprovodi Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma pluća. Za hrvatske medije tada je otkrio kako se oseća, te nove informacije o njegovom stanju..

- Kada sam shvatio da je to deo života, da je bolest deo života, onda sam je prihvatio. Kad nešto prihvatiš sa ljubavlju, onda se može pobediti zloćudna bolest. Srećan sam što mogu da hodam. Borim se da pobedim bolest, ne dam na sebe - govorio je optimistički u jednom od retkih intervjua koje je dao za hrvetske medije.

Mustafa je preminuo u svom domu u Zagrebu, okružen najmilijima.

Pozorišnu karijeru započeo u Zagrebačkom pozorištu mladih, a od 1969. član je Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu. Gostuje u HNK "Ivan pl. Zajc" u Rijeci, HNK u Splitu i na Dubrovačkim letnjim igrama.

Ostvaruje značajne uloge u domaćem (Bogdan u Hvarkinji, Pomet u Dundu Maroju, Miletić u Ostavci, Leone u Gospodi Glembajevima i drugim) i stranom repertoaru (Lorenzacco u Lorenzaccio, Cyrano u Cyranou de Bergeracu, Figaro u Figaro se ženi i Figaro se rastaje, M.P. Murphy u Letu iznad kukavičjeg gnezda).

Ostvario celi niz uloga u tv-filmovima i serijama, a na filmu se posebno proslavio ulogom ujaka u Ocu na službenom putu Emira Kusturice, kao i ulogama u filmovima Miris dunja, M. Idrizovića, Već viđeno, G. Markovića, Glembajevi, A. Vrdoljaka, Praznik u Sarajevu, B. Filipovića, Gluvi barut B. Čengića, Savršenom krugu A. Kenovića, hit seriji Lud, zbunjen i normalan...

M G

Autor