Spas u poslednji čas - Brzi Jafa kolač ulepšaće vam novogodišnju noć

Autor:

31.12.2020 12:00

Foto:

Foto:



Neke poslastice u trenutku mogu da nas vrate u detinjstvo. Jedna od onih koju smo obožavali, a koja je nepravedno zaboravljena, jesti i domaći jafa kolač

Ima li nešto bolje od spoja čokolade pomorandže? Zavisi od ukusa, ali bez obzira na to šta preferirate, složićete se da je sudar slatkog i kiselkastog pravi poklon za nepca. Kad se tome doda i sočna korica, ispunjeni su svi kriterijumi za vrhunski dezert. (Pročitaj: Isprobajte originalni recept glavnog poslastičara Bakingemske palate (video))

Domaći jafa kolač sigurno će vam se dopasti, ali budite svesni da ima i jednu manu. Mamiće vas da ga jedete iznova i iznova, tako da je najbolje unapred odrediti količinu koju ćete pojesti.

Ukoliko imate ukrasne modle, kolač možete iseći u različitim oblicima, a za one okrugle poslužiće i čašice malog prečnika.

Domaći jafa kolač

Sastojci:

Kora:

1 jaje
10 kašika šećera
12 kašika ulja
12 kašika mleka
12 kašika brašna
1/2 praška za pecivo

Fil:
150 g šećera
1 šoljica vode
1 zaleđena pomorandža (izrendajte je sa korom, čim je izvadite iz zamrzivača)
3 kašike džema od kajsije (možete koristiti i neki drugi)

Glazura:
100 g crne čokolade sa što većim procentom kakaa
malo putera za topljenje čokolade

Priprema:

Sve sastojke za koru pomešajte i sipajte u veći pleh. Pecite četrdesetak minuta, na srednjoj temperaturi, a zatim čačkalicom proverite da li je testo gotovo (ako se na čačkalicu zalepi testo, znači da je nedovoljno pečeno). Kada ispečete koru, opsecite celu površinu (u širini od 2cm), pa mrvice stavite u posebnu činiju.

Fil napravite špinovanjem vode i šećera, pa ostavite da se ohladi. Zatim dodajte izrendanu pomorandžu, tri kašike džema od kajsije i mrvice od opsečene kore. Ravnomerno rasporedite fil po površini kolača.

Prelijte istopljenom čokoladom i sačekajte da se stegne. Dobro rashlađen kolač poslužite uz svež sok od pomorandže. Prijatno! (Pročitaj: Avanture kradljivice recepata – glumica Vjera Mujović majstor neobičnih jela)

Lana Dedić

Autor