Na 72. filmskom festivalu u Kanu trijumfovao je film "Parazit“ južnokorejskog reditelja Bong Džon-Hoa. Gran-pri pripao je ostvarenju "Atlantiks“, francusko-senegalske rediteljke Mati Diop. Najbolji glumci Antonio Banderas i Emili Bičam

Žiri 72. kanskog festivala, na čijem je čelu bio meksički reditelj Alehandro Gonsales Injaritu, najvišim ocenama je ocenio ostvarenje Parazit, crnu komediju koja se bavi klasnim pitanjem u savremenoj Koreji. Bong Džon-ho je prvi reditelj iz te zemlje koji je dobio Zlatnu palmu na festivalu u Kanu, preneo je AP.

Drugo priznanje po važnosti na Kanskom festivalu, Gran-pri, dobio je film Atlantik, koji je režirala Francuskinja senegalskog porekla Mati Diop.

 

Diopova je i prva žena afričkog porekla koja se našla u takmičarskoj konkurenciju ostvarenja u Kanu, prenosi AP.

Braća iz Belgije Žan Pjer i Lik Darden nagrađeni su za režiju filma Mladi Ahmed, koji se bavi radikalizacijom adolescenata.

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Antonio Banderas za ulogu u filmu Pedra Almodovara Bol i slava, a priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je Emili Bičam za ulogu u filmu Mali Džo rediteljke Džesike Hosner.