Nije lako biti kraljica: Elizabeta Druga o mukama kroz koje je prošla prilikom krunisanja

Autor:

12.01.2018 20:32

Foto:

Foto:



Britanska kraljica Elizabeta Druga, govoreći prvi put o svom krunisanju pre 65 godina, otkrila je koliko je bila neudobna vožnja na toj ceremoniji i kako je noseći krunu rizikovala da "polomi vrat“.

Vožnju u pozlaćenoj kočiji teškoj četiri tone, od Bakingemske palate do Vestministerske opatije, u kojoj su svi britanski monarsi krunisani od 1066. godine, kraljica je opisala kao "užasnu“, ističući da kruna "nije baš udobna“, prenosi Rojters.

Kraljica Elizabeta i princ Filip: Sedam decenija ljubavi, poštovanja i tolerancije

U, kako je sama kraljica opisala, "konverzaciji“ sa komentatorom kraljevske porodice Alisterom Brusom za televiziju BBC, rekla je da, dok se kruna nosi, "ne smete da pogledate dole“.

Brus je novinarima objasnio da u ovom neuobičajenom intervjuu, "vi kraljici ne postavljate direktna pitanja, Vi iznesete komentar, na koji zatim ona odgovara“.

Britanska kraljica, koja sada ima 91 godinu, imala je samo 25 kada je stupila na presto, nakon smrti svog oca Džordža Šestog, 1952. godine, a krunisana je godinu dana nakon toga, 2. juna 1953.

-To je vrsta, pretpostavljam, početka života kao pravog suverena. To je neka vrsta promocije viteštva i činjenja stvari na staromodan način, zapravo. Videla sam jedno krunisanje (svog oca 1937), a onda sam ja bila krunisana u sledećem, što je prilično izuzetno - rekla je kraljica.

Unosan posao: Evo koliko je kraljica Elizabeta zaradila klađenjem na konjske trke

Prisećajući se tog svečanog dana, kraljica je otkrila i koliko se mučila sa svilenom haljinom za krunisanje koja je bila prekrivena dijamantima, zlatom i srebrom.

-Sećam se jednog trenutka kada sam hodala po tepisima, nisam uopšte mogla da se pomerim - rekla je.

Elizabeta je za tu priliku nosila dve krune: krunu Svetog Edvarda od 2,2 kilograma, koju od tada nikada više nije stavila na glavu, i dijamantsku Imperijalnu državnu krunu, koju nosi prilikom zvaničnih događaja kao što je početak rada parlamenta, gde javno čita program britanske vlade.

- Ne možete da pogledate dole, na tekst, morate glavu da držite uspravno. Jer, ako to uradite, slomićete vrat i kruna će pasti - rekla je kraljica osmehujući se i dodala:

Tajna dugovečnosti kraljice Elizabete: Tri čašice alkohola dnevno produžavaju život

- Tako da krune nose i neke nepogodnosti, pored toga što su prilično važne stvari.

Ovaj dokumentarni snimak biće emitovan u nedelju na BBC.