Bogdan, Fadil, Kaja, Živac, Mladen: Nezaboravne filmske uloge po kojima ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca

Autor:

09.02.2018 13:14

Foto:

Foto:



Glumac Nebojša Glogovac nakon kratke i teške bolesti preminuo je jutros u Beogradu, a jedan od najznačajnijih srpskih glumaca ostaće upamćen po brojnim ulogama na filmu, televiziji i u pozorištu, za koje je nagrađivan u zemlji i inostranstvu.

Nije izdržao bitku sa opakom bolešću: Preminuo Nebojša Glogovac

Veliku slavu donela mu je uloga mladog ranjenika iz Moslavine, Bogdana Bilogorca, u filmu "Ubistvo s predumišljajem". Posle toga role su se samo nizale, a Nebojša Glogovac je kroz različite karaktere pokazao svu raskoš svog talenta kako na filmskoj, tako i na pozorišnoj sceni.

Njegova prva filmska uloga bila je u filmu "Vukovar, jedna priča", gde je igrao lik vojnika Fadila, a prvu glavnu ulogu na velikom platnu ostvario je u filmu "Ubistvo sa predumišljajem", u kome je tumačio lik Bogdana, Srbina iz Hrvatske koji je u ratu ranjen. Ova uloga mu je donela nagradu "Car Konstantin“ na Filmskom festivalu u Nišu.


Glogovac je 1999. godine je imao jednu od glavnih uloga u filmu "Ranjena zemlja“ u kome su prikazani snimci bombardovanja Srbije, poznatog pod nazivima Milosrdni anđeo i NATO agresija.

Prijatelji i kolege opraštaju se od Nebojše Glogovca: Otišao je veliki glumac i častan čovek

Takođe je snimio film "Nebeska udica“ u kome glumi bivšeg košarkaša Kaju koji dolazi na ideju da popravi halu u kojoj su igrali pre bombardovanja.

Publika ga pamti i kao Tomu, vozača hitne pomoći, u filmu "Normalni ljudi“, ali i po briljantno odigranom liku policajca u filmu "Munje“, Mikija u filmu "Bumerangu“...

Godine 2004. godine je snimio film "Kad porastem biću Kengur“, a tumačio je ulogu taksiste Živca koji neprestano psuje.

Jedna od uloga koje su obeležile briljantnu Glogovčevu karijeru svakako je glavna uloga u filmu "Klopka“ koji govori o bračnom paru koji nema novca za sinovljevu operaciju, a jedini način da ga skupi je da Mladen (Nebojša Glogovac) ubije poslovnog čoveka sa kriminalnim profilom.

Takođe je učestvovao u filmu "Hadersfild“ u kome je igrao Ivana, bivšeg džudistu koji se lečio po mentalnim institucijama.

Godine 2016. snimio je glavnu ulogu u filmu "Ustav Republike Hrvatske“, gde je igrao profesora u penziji koji se deklarisao kao homoseksualac i transvestit. Za ovu ulogu Glogobac je dobio Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu na Filmskom festivalu u Puli 2017. godine.