Prijatelji i saradnici o Mileni Dravić: Bila je iskrena i čista duša koju slava nije promenila

Autor:

15.10.2018 15:20

Foto:

Foto:



Jedna od najomiljenijih domaćih glumica, diva jugoslovenske i srpske kinematografije Milena Dravić preminula je juče u Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Milena Dravić o saradnji s Bredom Pitom: Kako je velika diva govorila o svom “filmskom sinu” (video)

Vest o odlasku glumice koja je vanserijskim talentom, impozantnom biografijom i pre svega toplinom i ljubavlju koju je nesebično davala publici, potresla je njene kolege. Kako su istakli, slava je ni u jednom trenutku nije "ošamutila", nije umanjila iskrenost i čistotu njene duše.

- Ima smrti o kojima je teško govoriti, kao kad umre neko najrođeniji pa se ćuti. Ima ljudi koji svojim životom urade nešto tako neverovatno da i ta smrt postane nešto sveto i neverovatno, pa tad treba slaviti tog čoveka. Sve što je Milena uradila u svojoj profesiji je bilo iskreno iako gluma ima pretpostavku predstavljačkog, uspevala je u svemu da nađe iskrenost - rekao je glumac, i dugogodišnji prijatelj Milene Dravić i njenog supruga glumca Dragana Nikolića, Rade Šerbedžija.

Dirljiva anegdota o velikoj ljubavi Milene Dravić i Dragana Nikolića: Gagin kompliment vredniji od Oskara

On se u jutarnji program TV Prve uključio putem skajpa sa Hvara i na pitanje da li koristi barku koju mu je Milena poklonila posle smrti Dragana Nikolića, Šerbedžija je rekao da se barkom mladi glumci prevoze na probe i predstave.

- Barka se zove Gaga i mladi glumci su ponosni što se voze u njoj, tako da je Gaga član naše flote.

Rade Šerbedžija o Mileni Dravić: Svojim toplim dlanovima grlila je svaki novi dan

Glumica Branka Petrić je rekla da je Milena bila hrabra u svojoj teskobi odnosno bolesti i da nikad nije bila depresivna.

- Veoma se teško suze pojavljuju na mom licu, jer je za mene odavno smrt deo života - rekla je Branka i dodala kako je mnogo toga pohvalnog i lepog pročitala o Mileni i da je sve tačno. - Sjajna u drami i u komediji. Disciplinovana, uvek prva u garderobi, plus lepota, talenat i šarm.

Svom svojom dušom čeznula je za Gagom: Dirljivim rečima kolege se opraštaju od Milene Dravić (foto)

- Svi su želeli da im ona bude prijatelji - nadovezala se glumica Radmila Živković.

Povodom priče o Mileninom studiranju, koje je prikinula jer profesori nisu odobravali da snima filmove i studira, Živkovićeva je rekla da nijedna akademija nije mogla da napravi jugoslovensku divu boljom nego što je bila na rođenju.

45 godina velike ljubavi: Kako su se zavoleli Milena i Gaga

- Srećna sam što je nosim u duši i što je kroz mene prošla ta ljubav i na moje pokolenje - rekla je Milenina dugogodišnja prijateljica, penosi B92.

Reditelj Veljko Bulajić je rekao da je Milena Dravić na sceni pomagala partnerima i da je mnogo doprinela uspehu njegovih filmova.

- Radili smo tri filma teška i značajna. Ona je interpretirala tri tazličita lika i sva tri je dala na najbolji način. Izuzetno ozbiljna glumica, koja je na osnovu čitanja scenarija predlagala pametne stvari. Nikakvih problema sa njom nije bio, iako je bilo teških dana snimanja - rekao je on putem video poziva.

Šest decenija glumačkih bravura: Prekobrojna, Katica, Tašana… uloge po kojima ćemo pamtiti Milenu Dravić

Kompozitor Kornelije Kovač je pisao muziku za dosta filmova u kojima je glumila Milena Dravić, a bio je i među najčešćim gostima popularne emisije koju su vodili i u kojoj su se upoznali Milena i Dragan Nikolić.

- On se mučio da otpeva nesto, a Milena je pevala sve savršeno - Kovač je opisao kao sjajnu, divnu i mirnu ženu, koja ne može pasti u zaborav.

Arsen Dedić je najlepše stihove posvetio Mileni: “Još je bila tako mala, niti dete, niti žena”

Milena Dravić će biti sahranjena u petak u Aleji zaslužnih građana pored supruga Dragana Nikolića. Pre toga u petak u Zvezdara tetaru biće održana komemoracija, a u Jugoslovenskoj kinoteci je otvorena knjiga žalosti u koju građani mogu da se upisuju od 8 do 22 časa do petka. Knjiga žalosti će postati sastavni deo legata Milene Dravić i Dragana Nikolića.

Maja Gašić

Autor