Zbog spornih scena film "Lepotica i zver" zabranjen u Maleziji

Autor:

15.03.2017 10:04

Foto:

Foto:



Prikazivanje novog Diznijevog filma "Lepotica i zver" odloženo je u pretežno muslimanskoj Maleziji, uprkos odobrenju zvaničnika da film može da se prikazuje u bioskopima uz manju cenzuru "gej momenta", prenosi Beta.

Film se neće prikazivati niti će biti menjan zbog prikazivanja u Maleziji, saopštili su filmski distributeri, a prenosi "The Guardian".

Predsednik Odbora za cenzuru Abdul Halim rekao je da ne zna zašto je prikazivanje filma odloženo. Halim je kazao da su scene koje promovišu homoseksualnost zabranjene u Malezijii i dodao da film nije prikladan za gledaoce mlađe od 13 godina.

Vlasti u Maleziji 2010. godine su olabavile zakone koji su predviđali oštru cenzuru i zabranu seksualnih i religijskih sadržaja u medijima. Nova pravila dozvoljavaju prikazivanje homoseksualnih likova na fimu, ali samo ako su predstavljeni u negativnom svetlu, dok se sodomija kaznjava zatvorskom kaznom do 20 godina i šibanjem.


Rusija je ranije odobrila emitovanje novog Diznijevog filma, uprkos primedbi da film prikazuje homoseksualne likove i sadrži elemente seksualne propagande.

Odluka je doneta nakon što je ruski političar Vladimir Medinski uputio pismo ministru kulture u kojem je obrazložio da film ne sme da se prikazuje u ruskim bioskopima ukoliko se utvrde "elementi seksualne propagande".


Medinski je u pismu, čiji su sadržaj objavile "Ria Novosti", protestovao zbog "otvorene i besramne propagande greha i seksualne perverzije pod maskom bajke".

Film iz Diznijeve produkcije, koji je igrana verzija animiranog crtaća iz 1991. godine, ne preporučuje se deci bez nadzora roditelje. Jedan od glavnih negativnih likova u filmu doživljava "ekskluzivni gej momenat".

Glavne uloge u ovoj ekranizaciji Diznijeve bajke u režiji Bila Kondona tumače Ema Votson, Den Stivens, Luk Evans, Džoš Gad, Kevin Klajn i drugi.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading