Plava krv, politika i razvodi: Bračna pravila britanske kraljevske porodice

Autor:

29.04.2017 18:00

Foto:

Foto:



Britanska kraljevska porodica ima veoma stroga pravila kojih se njeni članovi moraju pridržavati od rođenja. Neka od njih odnose se i na venčanja, kao i osobe kojima se zaklinju na večnu ljubav

1. Zabranjena im je ženidba za razvedene osobe

Kako kraljica Elizabeta izbegava zamku neugodnih razgovora

Prema Kraljevskom aktu o venčanjima iz 1772. godine, članovi kraljevske britanske porodice se ne mogu venčati za osobu koja je već bila u braku, odnosno koja je razvedena.

Posle smrti kralja Džordža V premijer Stenli Boldvin zabranio je Edvardu VIII da se oženi za Amerikanku Valis Simpson iz istog razloga. Kad je trebao da izabere između krune i supruge Edvard VIII je odabrao ljubav.

2. Nije dozvoljena ženidba sa osobama koje nisu plave krvi

Zvanično je! Kraljica dala blagoslov princu Hariju i Megan Markl

Nekada je cela kraljevska porodica morala da traži odobrenje za venčanje od britanske kraljice. Izmene Kraljevskog akta o venčanjima donesene su 2013., pa sada to mora da uradi samo prvih šest naslednika britanske krune.

Uz dopuštenje Elizabete II, princ Čarls je 2005. uspeo da se oženi sa svojom dugogodišnjom ljubavnicom Kamilom Parker iako je prethodno bila u braku i nije imala nikakvo plemićko poreklo. Naime, pripadnicima britanske kraljevske porodice zabranjeno je da stupaju u brak sa osobama koje nisu plave krvi.

Kejt Midlton postala je vojvotkinja od Kembridža nakon udaje za princa Vilijama, a stupili su u brak tek nakon što je kraljica dala svoje dopuštenje.

Wishing all those celebrating a very happy #MothersDay. ? Nick Knight

A post shared by Clarence House (@clarencehouse) on Mar 26, 2017 at 2:21am PDT

3. Njihovi supružnici ne smeju da se bave politikom

Iako je britanska kraljevska porodica na neki način politički predstavnik svoje zemlje, svim njenim članovima zabranjeno je učestvovanje u političkim događanjima, borba za neku političku funkciju, a čak se i suzdržavaju od glasanja na izborima.

Na taj način žele da pošalju poruku da su neutralni kako bi se sa njima mogli lakše poistovetiti svi slojevi društva. Iz istog razloga, ne žene se za politički aktivne pojedince.

Do you want to be in that photo? #princeharry #princewilliam #katemiddleton #royalfamily #london #queen #british #uk

A post shared by Prince Harry (@princeharry_windsor) on Mar 14, 2016 at 6:25pm PDT

4. Do titule kralja i kraljice (ne) dolazi se venčanjem

Lagana šetnja do crkve: Kraljevska porodica se okupila na uskršnjoj službi (foto)

Kraljevi i kraljice se rađaju. To nije titula koja se dobija izmenom bračnih zaveta. Suprug britanske kraljice Elizabete II je princ Filip ne nosi titulu kralja jer je grčkog porekla, a isto pravilo važilo je i za supruga kraljice Viktorije – princa Alberta koji je bio Nemac.

S druge strane, kada se oženi britanski kralj njegova žena postaje kraljica supruga. Ovu titulu bi mogla da nosi vojvotkinja od Kembridža ako princ Vilijam postane britanski kralj. Takođe, jednom kad osoba dobije titulu, njome se oslovljava do kraja života.

5. Kraljica određuje kako ćete se ponašati na porodičnim druženjima

Kada kraljica ustane, svi ustaju. Kada kraljica sedi, svi sede. Isto važi i za pravila kod večere za kraljevskim stolom. Kada kraljica odluči da je dosta jela, svima prisutnima se odnose tanjiri.

Oni koji se venčaju za pripadnika kraljevske porodice, mogu se pozdraviti i s konzumacijom morskih plodova. Ova se namirnica ne služi na kraljevskom dvoru zbog opasnosti od alergijskih reakcija i trovanja.

Komentari. (0)

Loading