Glumac Rodžer Mur koji se proslavio ulogom Džejmsa Bonda, preminuo je u 90. godini života.

Britanski glumac kome je uloga čuvenog agenta 007 donela svetsku slavu, preminuo je u Švajcarskoj nakon kraće bitke sa rakom, javila je danas njegova porodica, a prenosi BBC.

Rođen je 14. oktobra 1927. godine u Londonu, a  ostaće upamćen kao najelegantniji tajni agent Džejms Bond, koga je igrao čak u sedam filmova - "The Man with the Golden Gun" (1974), "The Spy Who Loved Me" (1977), "Moonraker" (1979), "Octopussy" (1983) i najpopularnijem - "A View to a Kill" (1985).

Uloga koja ga je proslavila u rodnoj Britaniji je uloga Sajmona Templara u seriji "Svetac", a ostavrio je i niz drugih zapaženih uloga u serijama i filmovima A produkcije. Dobitnik je jednog Zlatnog globusa i većeg broja drugih filmskih nagrada.

Mur je bio izuzetno posvećen humanitarnom radu, a od 1991.  je Unicefov ambasador dobre volje. Godine 2003. mu je kraljica Elizabeta dodelila titulu sera kao istaknutom humanitarcu.


Najuglađeniji tajni agent je iza sebe ostavio suprugu Kristinu Tolstrap, sa kojom je u braku od 2002. godine i troje dece - Deboru Mur, Džefrija Roberta Mura i Kristijana Mura.

Slavni glumac će biti sahranjen u Monaku.

Komentari (0)

Loading