Legendarni Monti Pajton slavi 47. rođendan

Autor:

05.10.2016 12:30

Foto:

Foto:



Na današnji dan, pre tačno 47 godina, emitovana je prva epizoda kultne humorističke serije "Leteći cirkus Montija Pajtona".

Popularna serija se prikazivala na britanskoj TV stanici BBC svega pet godina, od 1969. do 1974, a ubrzo je stekla popularnost širom sveta.  Početak emitovanja ove serije označio je početak nove ere komedije, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i širom sveta. Naime, Pajtonovci su u četiri sezone emitovanja predstavili jednu sasvim novu vrstu humora koju su često opisivali kao nadrealan i iščašen. U početku je ovaj format bio razumljiv malom broju gledalaca, da bi kasnije pridobio pristalice širom sveta.

Kreatori ove kultne serije, Teri Gilijam, Džon Kliz, Grejem Čepmen, Erik Ajdl, Teri Džouns i Majkl Pejlin, odbacili su klasičan koncept u kome su scene i skečevi logično povezani. Sve epizode imaju i po nekoliko Gilijamovih animacija, gde su fotografije i crteži oživljeni na sasvim nelogičan način. Bar tako deluje na prvi pogled. Genijalnost ovog tima je bila u tome što je uz pomoć naizgled nebitnih detalja povezivao scene i skečeve - na primer ako je tema u jednom skeču Kraljica Viktorija, drugi će se nadovezati na prvi ne po temi, već po slici kraljice Viktorije u enterijeru.

Zaštitni znak "Letećeg cirkusa Montija Pajtona" je bila satira, samo što su akteri negativne društvene pojave kritikovali na nadrealan i ciničan način.

Serija je prestala s emitovanjem 1974. godine po završetku četvrte sezone. Pre toga, na kraju trećeg ciklusa, Džon Kliz je objavio da napušta seriju, a ubrzo ga je sledio i Grejem Čepmen.

Ostatak ekipe je snimio još jedan ciklus, nakon čega su se razišli, snimivši naknadno nekoliko filmova od kojih su najpoznatiji "A sad nešto sasvim drugačije", "Žitije Brajanovo" , "Smisao života", "Sveti gral"...

Iako su brojni obožavatelji ove kultne serije gajili nadu da će se originalana ekipa ponovo okupiti na nekom zajedničkom projektu, nade su im raspršene kada je 1989. godine Grejem Čepmen iznenada preminuo.

Ostatak ekipe i dalje aktivno radi, što u sferi dokumentarne, što filmske produkcije, a nedavno je objavljena i tužna vest, a to je da je Teriju Džounsu dijagnostifikovan progresivni oblik demencije.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading