Zoran Žika Živanović: Potraga za izgubljenim čulima

Posle virusne infekcije disajnih puteva poznati muzičar Zoran Žika Živanović, frontmen grupe Zana koja sledeće godine obeležava četiri decenije postojanja, mesecima nije mogao da oseti mirise i ukuse

Kompozitor, tekstopisac i lider grupe Zana Zoran Žika Živanović (59) pre tri meseca je u potpunosti izgubio čula mirisa i ukusa, što ga je, kada je uvideo da se stanje ne popravlja spontano, zabrinulo. Zabrinutost je prerasla u nespokojstvo kada je shvatio da se ovim zdravstvenim problemom u našoj zemlji niko ne bavi stručno.


– Posle koncerata na otvorenom “zakačio” sam virus sa svim pratećim pojavama: kašalj, kijavica, temperatura. Nekoliko dana kasnije primetio sam da ne osećam mirise i ukuse. Skoro dvadeset godina ujutro uzimam kašičicu hladno ceđenog bundevinog i maslinovog ulja i beli luk sa sokom od limuna, grejpa ili pomorandže. I onda odjednom, nakon bolesti, nije bilo mirisa i ukusa namirnica na koje sam navikao. Mislio sam da je to posledica preležanog virusa, ali kako se stanje nije popravilo ni posle dvadeset dana, otišao sam kod doktora.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 25. marta!

Autor: Gloria magazin/Mirjana Tasovac
Foto: Dalibor Danilović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi