Voditeljke Slagalice o odlasku najdraže koleginice: Predosećala je da više nema vremena


Voditeljke najpopularnijeg srpskog kviza , iako teško prihvataju realnost da su ostale bez supervizorke Milke Canić, utehu pronalaze u sećanjima na ženu koja je oplemenila njihove živote

Bila je sreda, dan kada se snima “Slagalica”. Iz nekog nepoznatog razloga Slavica Ćirović, urednica ovog kultnog kviza, umesto ka svojoj kući na beogradskom Voždovcu krenula je put Takovske ulice gde se nalazi zgrada RTS-a. Tu, na ulici, saznala je tužnu vest. Preminula je njena dugogodišnja saradnica i prijateljica, legendarna Milka Canić.

– Samo dva sata ranije razgovarala sam sa Milkinim sestrama koje su mi rekle da je ona u redu, ne najbolje, ali u redu. A onda je zazvonio telefon, bila je to Katarina, njena kćerka. Kaća mi je saopštila: “Milka je umrla”. Pomislila sam da sanjam – potreseno priča Slavica.

Urednica “Slagalice” Slavica Ćirović

– Mislile smo da će ozdraviti, ona je bila jaka, borac – dodaju voditeljke “Slagalice” Marija Veljković i Kristina Radenković.

– Pozvala sam tog dana Oliveru Kovačević. Išla sam ulicom i plakala, i Olja je plakala. Potom smo organizovali sve za komemoraciju, ali ja sam onu kobnu rečenicu koju sam čula od Kaće izgovarala kao automat, kao zadatak na kvizu. Samo nekoliko noći pre toga radila sam neke zadatke za “Slagalicu” i došla do pitanja iz jezika. Čitala sam i razmišljala može li ovo da bude prilog ili pridev i krenula ka telefonu da, naravno, zovem Milku i pitam je. Sad sam sela nasred sobe i rekla: “Ona će se javiti, pitaće me treba li mi nešto”. Ne mogu to da kontrolišem – očiju punih suza priča Milkina dugogodišnja saradnica i urednica “Slagalice”.

Kristina Radenković je tužnu vest čula upravo od Slavice.

– Javila je meni, nije želela da uznemiri Mariju Veljković pošto je ona u drugom stanju. Ceo taj dan je prošao grozno jer su nas kasnije bombardovali pitanjima sa svih strana – kaže voditeljka.

PREDOSEĆAJ

milka-canic-smanjeno-printsc

Milka Canić, supervizorka kultnog kviza, bila je fenomen. Široj javnosti bila je poznata samo po čuvenoj rečenici “Dobro veče”, dok su je bliski prijatelji znali kao damu punu duha. Bila je beskrajno duhovita, čak i u danima teške bolesti.

Bolovala je od raka limfnih žlezda. Sa ekrana se povukla 2013, ali je maltene do poslednjeg trenutka radila. Slavica Ćirović ju je jednog dana ipak naterala da ode u bolnicu jer joj je bilo loše.

– Išle smo zajedno i na terapije, ja sam je vozila, međutim, njoj to nije pomagalo. Tad sam je bolje upoznala. Dok smo stajale na semaforu, ljudi su se prosto bacali da je pipnu, da joj mahnu. Osam dana smo išle na terapiju da bi Milka mogla da odradi emisiju, ali više se nije slikala. Nije mogla ni da sedi, snimanje traje satima a ona nije mogla toliko da izdrži. Sećam se, bio je maj 2013. kada joj je dijagnostikovana bolest. Povukla se sa ekrana, ali nikad iz “Slagalice” – priča Kristina.

A Marija dodaje da je bila uverena da će se Milka oporaviti. Samo dve nedelje pre nego što je u 74. godini otišla u legendu, iako nije dolazila u režiju, Milka Canić je redovno telefonom razgovarala sa Slavicom Ćirović.

– Mnogo je bila oslabila. U poslednjih nekoliko nedelja napuštala ju je snaga. Teško je govorila, ali ipak smo zajedno sravnjivale zadatke za kviz. Ja kod svoje kuće, ona kod svoje. Čitale smo jedna drugoj. Sve je ona to poslednjim atomima snage radila. Rekla sam joj da se odmori. Odjednom je izletela neka snaga iz nje: “A ne! To sad mora da se završi! Ništa za sutra.” Kao da je predosećala da zaista više neće imati vremena i snage.

Kristina, Milka i Marija

Pored kviza koji ju je proslavio, Milka Canić je pisala udžbenike, lektorisala stručne knjige iz medicine i ekonomije. Poslednji udžbenik koji je uradila zove se “Srpski za strance”.

Urednica “Slagalice” i voditeljke Kristina Radenković i Marija Veljković kažu da bi im Milka sada, u svom dobro poznatom stilu, kratko poručila:

– Idite u krastavac, nemojte da plačete, pustite me da se odmorim.

A Mariji, koja je trudna, sigurno bi rekla:

– Nemoj da si dala ružno ime detetu!

Autor: Gloria magazin/Ivana Šaronjić
Foto: Gloria magazin/Dalibor Danilović, Facebook, Printscreen
Podelite sa prijateljima:
Tagovi