Vladimir Paskaljević: Sve je dobilo smisao


Pošto se odselio u Kanadu i prošao kroz teške dane kad je jedva uspevao da se prehrani, reditelj je angažovan kao predavač na univerzitetima u Torontu i Nju Bransviku, a nedavno je sa partnerkom Đin Đin dobio kćerku Aj Peng Penelopi

Srpski reditelj Vladimir Paskaljević (44), sin našeg proslavljenog sineaste Gorana Paskaljevića, pre pet godina zamenio je udobni život u Beogradu za skomni dom u Torontu i novi početak. Da se iseli iz Srbije odlučio je mnogo pre. Nije želeo da ide u, kako kaže, rasističku Evropu, u obzir nisu dolazile ni Sjedinjene Američke Države, već se odselio u Kanadu bez unapred dogovorenog profesionalnog angažmana. Spremnost da se suoči sa nepoznatim donela mu je novu ljubav i najveću životnu radost – rođenje kćerke. Ali prve godine iseljeničkog života nisu bile lake.

U početku je sebi mogao da priušti skromni obrok, zarađujući statiranjem u holivudskim filmovima koji se snimaju u Kanadi. Međutim, uspeo je da ostvari svoj “kanadski san”. Osim što se usavršava u oblasti kinematografije, radi za Netfliks produkciju, predaje na kanadskim univerzitetima i pokrenuo je produkcijsku kompaniju za video-sadržaj.

Kad sam u Kanadu stigao s jednim koferom, nisam imao više nego za dva jaja, par viršli, dva tosta i dva paradajza dnevno. Živeo sam u podrumu kuće koja je, doduše, imala baštu. Prve godine pazario sam voće u radnji u kojoj se prodaje roba kojoj ističe rok za dan-dva. Morao sam tačno da znam koliko čega i gde kupujem da bih preživeo. Ipak, bili su to dani kojih se rado sećam. Sve mi je bilo novo, dobio sam šansu da počnem da gradim nešto iz početka.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 6. avgusta!

Autor: Gloria magazin/Ivan Aranđelović
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović/ Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi