Vitni Hjuston se nije spasila: Poznati koji su lek od bolesti zavisnosti potražili u čuvenoj “oazi slavnih i osramoćenih”


Oskarovac Kevin Spejsi leči se od zavisnosti od seksa u klinici Medous u Arizoni, u kojoj 45 dana terapije košta 54.000 dolara, a svojih poroka tamo su pokušali da se reše i producent Harvi Vajnstajn, glumac Dejvid Duhovni, modna dizajnerka Donatela Versače, muzička diva Vitni Hjuston i mnoge druge poznate osobe

Kevin Spejsi odlazi u istoriju: Nastavlja se snimanje “House of Cards”

Nakon što ga je desetak muškaraca optužilo za seksualno uznemiravanje i opisalo ga kao predatora koji oko sebe stvara “otrovno okruženje”, a Netflix mu ukinuo seriju “Kuća od karata”, osramoćenom američkom oskarovcu Kevinu Spejsiju (58) nije preostalo ništa drugo nego da se proglasi bolesnim i povuče na lečenje. Bolest od koje glumac pati je navodno zavisnost od seksa, s kojim se očito bori i sad već zloglasni Harvi Vajnstajn (65), koji je godinama uspešno producirao filmove i napastvovao mlade žene sa snovima o filmskoj karijeri, i to njih više od 80, a kad je to nedavno izašlo na videlo u nizu dramatičnih svedočanstava, brže-bolje je otišao na odvikavanje.

Oba zavisnika stručnu pomoć su potražila u klinici Medous u blizini Finiksa u Arizoni, ustanovi u kojoj su se od različitih adikcija već lečili brojni bogati i slavni, uglavnom zato što osim milionera i zvezda, malo ko sebi može da priušti izuzetno skupe tretmane koji se tamo nude. Ako provede punih 45 dana u klinici, koliko traje program “Blaga staza” namenjen zavisnicima od seksa, Spejsi će platiti 54 hiljade dolara – 1.200 po danu – a toliko bi iskeširao i Vajnstajn da nije svojevoljno prekinuo lečenje posle prve nedelje.

Programi odvikavanja od droga i alkohola postoje već odavno, a medicina te zavisnosti definiše kao psihofizičke poremećaje. Klinika Medous, koju je Pet Melodi osnovao 1975. u predivnom pustinjskom kraju Arizone – uglavnom zato da bi pomagao poslovnim ljudima koji imaju problem s pićem – leči i od tih zavisnosti, ali u poslednje vreme posebno je posvećena problematičnim ponašanjima kao što su poremećaji ishrane, zavisnost od kocke i, naravno, od seksa. Premda u Medousu tvrde kako je seksualna zavisnost bolest kao i sve ostale zavisnosti, jer osoba gubi sposobnost odlučivanja, mnogi psihijatri to odlučno pobijaju i naglašavaju kako “dijagnoza” zavisnosti od seksa samo omogućuje mnogima, posebno moćnim i imućnim muškarcima, da izbegnu odgovornost za svoje postupke, a navodni program lečenja samo im je izgovor za beg iz javnosti i od medija, bar na neko vreme.

Međutim, čak i ako su mislili da Medous iskoriste kao utočište dok se bura ne stiša, pacijenti se tamo neće bezbrižno odmarati. Kako je objasnio doktor Patrik Karns, voditelj programa odvikavanja od seksa, to je svojevrsni vojni logor u kojem su dani ispunjeni meditacijama, grupnim terapijama i različitim aktivnostima, od jahanja do joge i taj-čija. Svakodnevno se redovno izveštava o emocijama pojedinaca i, naravno, potpisuje se ugovor o privremenom celibatu. Ustaje se u šest, na spavanje ide u 22 sata, svi se moraju odreći mobilnog telefona, laptopa i novina, kofeina i šećera, a jedan književnik je opisao i da je nedelju dana morao da nosi hula-hop, kako bi naučio da “svaki čovek ima krug oko sebe u kojem se oseća sigurno”.

Doktor Karns je diplomirao na uglednim univerzitetima Sent Džons i Braun, ali što se tiče seksualne zavisnosti, završio je takozvanu životnu školu, jer je i sam bio zavisan od seksa – ali uspeo je da se rehabilituje.
Jesu li seksualni napasnici zaista zavisnici koji ne mogu sebi pomoći ili pohotnici koji ne žele da se obuzdaju, teško je reći, ali svakako je kroz Medous prodefilovao već znatan broj njih. Bio je tamo i pevač Erik Benet, bivši suprug glumice Hale Beri, koji je ipak posle izjavio kako zapravo nije zavisnik; glumac Dejvid Duhovni, bivši muž glumice Tee Leoni, koji je priznao da njegov lik u seriji “Kalifornikacija” ima mnoge sličnosti s njim, i Džesi Džejms, bivši suprug Sandre Bulok, koji je krivicu svalio na teško detinjstvo.

Osim zavisnosti od seksa, ovoj gospodi je zajedničko i to da su svi bivši muževi, baš kao i najpoznatiji svetski golfer Tajger Vuds, kojeg je supruga Elin Nordegren izbacila iz kuće kad je otkrila da je vara, i to ne s jednom, kako je isprva mislila, nego s celim nizom žena, striptizeta, konobarica, porno glumica i kojekakvih posvuduša. Elin, majka njegovo dvoje dece, ipak se premišljala da li da ga ostavi ili ne, dok nije saznala da je spavao i s kćerkom njihovih komšija, koju je poznavao od njene 14. godine. Godine 2010. ona ga je definitivno “nogirala”, a Vuds je otišao u Medous, gde se možda izlečio od zavisnosti, ali karijeru nikad nije uspeo sasvim da oporavi.

I drugi zavisnici su se lečili u Medousu. Donatela Versače na kokainu je bila čak 18 godina, a spasao ju je njen dobar prijatelj, muzičar Elton Džon, koji je shvatio da će ona umreti ako se nešto ne preduzme te optužio njene najbliže saradnike da joj čine medveđu uslugu time što je štite. Zabava iznenađenja – koju je pevač 2004. priredio za Donatelinu kćerku Alegru povodom njenog 18. rođendana – bila je zapravo hitna intervencija. Elton i Alegra zajedničkim snagama su strpali Donatelu na avion za Arizonu, odakle se vratila izlečena i spremna da povede kuću Versače u nove modne uzlete.

Od zavisnosti od kokaina, a možda i od još pokoje zabranjene supstance, u Medousu se 2005. odvikavala manekenka Kejt Mos, koja je zbog te nezgodne navike izgubila unosne ugovore sa Chanelom i Burberryjem, a Roni Vud iz Rolingstonsa od alkohola. Manekenka El Makfirson lečila se od postporođajne depresije nakon rođenja drugog sina Aurelijusa 2003, njena koleginica Naomi Kembel, poznata i po tome što je napadala policajce, udarala svoje pomoćnice mobilnim ili im pretila da će ih izbaciti iz automobila u pokretu, tamo je pokušala da se odvikne od ispada besa, a dizajner Džon Galijano od droge.

Pevačica Selena Gomez u javnosti se uvek prikazivala kao čistunica koja nikad nije takla nikakve zabranjene supstance. Kad je u januaru 2014. završila u klinici Medous, tvrdilo se da je tamo zbog emotivnih trauma, jer se tad po ko zna koji put rastala od dugogodišnjeg dečka Džastina Bibera i otkazala deo svetske turneje, navodno zbog iscrpljenosti. No, upućeni su tvrdili da stvari stoje malo drugačije te da se Selena lečila od zavisnosti od sredstava za smirenje i spavanje, dok je ona sama posle izjavila kako ništa od toga nije istina, nego da je u klinici bila zbog lupusa, koji joj je tad dijagnostikovan. Na rehabilitaciju je ponovo otišla prošle godine, samo ovaj put u kliniku u Tenesiju, gde se pak od seksualne zavisnosti lečio Entoni Vajner, kongresmen koji se osramotio porukama neskriveno seksualnog sadržaja – s fotografijama vlastitog penisa u erekciji.

I dok je većina pacijenata sa skupih terapija u Arizoni izašla u više ili manje dobrom stanju, uspeh nije garantovan. Nesrećna Vitni Hjuston u nekoliko navrata je u Medousu pokušala da se reši svoje zavisnosti od droga, ali bezuspešno: nakon smrti 2012. od slučajnog utapanja, u telu su joj našli velike količine kokaina. Možda to nije najbolja reklama za Medous.

Poklon za 33. rođendan

Britanski pevač Robi Vilijams u Medous je otišao dan pre 33. rođendana, a njegovi obožavaoci počeli su da nagađaju od čega je zavisan. Neki su tvrdili da se navukao na vikodin, drugi pak da dnevno konzumira 36 espresa, 20 limenki Red Bulla i 600 cigareta. Njegova majka Džen bila je srećna što se prijavio u kliniku, ali nije otkrila od čega se leči.

– Odlazak u kliniku na rehabilitaciju najbolji je rođendanski poklon koji je sebi mogao dati! – izjavila je.

Autor: Gloria magazin/Marta Štoos
Foto: Guliver/Getty images, Cover images, Splash
Podelite sa prijateljima:
Tagovi