Vesna Dedić: Suze nisu rešile ništa


Kad joj je kćerka Lenka otišla na školovanje u Veliku Britaniju, novinarka i književnica, čiji je novi roman nedavno publikovan, suočila se sa sindromom ‘praznog gnezda’ zbog čega je danima bila neraspoložena i emotivna

Vesna Dedić: Žalim što nisam rodila sina

Autorka emisije “Balkanskom ulicom”, novinarka Vesna Dedić (50) objavila je roman “Ne gledaj preko ramena”, deseti po redu. Iako samopouzdanija nego na početku spisateljske karijere, i dalje reaguje emotivno na drage ljude i neke situacije, kao kad je bila petnaestogodišnjakinja. Nikad nije maštala o venčanici i braku, jednom je pogrešila i udala se na nagovor drugih, pa joj nešto slično više ne pada na pamet. U međuvremenu se suočila sa sindromom “praznog gnezda” jer je njena sedamnaestogodišnja kćerka Lenka otišla na školovanje u London.

Vesna Dedić: Svako je srećan onoliko koliko je voljen

Lenka je dobila HMC stipendiju koju za ovaj deo Evrope dodeljuje Udruženje bivših direktora privatnih srednjih škola u Engleskoj. To je klasična gimnazija, sada je treći razred i njoj je divno, ređa uspehe, stiče prijatelje. Vrlo sam ponosna na nju, a meni je teško kao i svakoj majci kada joj dete ode iz kuće, imalo ono 16 ili 30 godina. Od trenutka kad je dobila stipendiju suočila sam se sa sindromom “praznog gnezda”, pa sam posle prvih suza na internetu isčitala sve o tome. Bila sam u ogromnom strahu da neću znati šta ću sa sobom, jer je ona otputovala a meni snimanja nisu bila počela. Nisam mogla da zamislim jutro a da joj ne donesem doručak u krevet, dan bez ručka za našim stolom, veče da je ne poljubim.

Višak slobodnog vremena popunila je posetama pozorištu, bioskopu, odlascima na kolače i jogu, druženjem sa prijateljima sa kojima se dugo, zbog obaveza ili zato što je uvek dete stavljala na prvo mesto, nije viđala.

To je trajalo četiri dana, posle me je posao samleo. A kako sam i pre imala poverenja u kćerku, samo sam joj rekla da znam da nisam centar sveta, naročito ne njenog, ali da pokuša da mi olakša. I jeste, dobra je, javi se jednom dnevno i bude mi lakše.

Kćerki nije bila prijateljica, već autoritet i majka koja je dobila zadatak da je pripremi za samostalan život.

Lenki se nisam mešala u izbore, dala sam joj apsolutnu slobodu, ali sam granice šta se može, a šta ne postavljala na vreme.

Ove godine snimila je 16. sezonu emisije “Balkanskom ulicom”, a objavila je i deset romana. Poslednji, “Ne gledaj preko ramena”, imaće specijalnu promociju, pevaće Seregej Ćetković i još dva pevača. Ćetković je napisao i tri pesme namenski za ovu knjigu.

Vesna Dedić: Osmeh zadovoljstva je najbolji mejkap za svaku ženu

Deo mene se od moje petnaeste godine nimalo nije promenio. Pre svega u mozgu, srcu i ponašanju, odnosno u emotivnosti. Na iste stvari reagujem, oko istih stvari se nerviram, isti ljudi u meni izazivaju emocije, empatična sam. Ali više nisam tvrdoglava, niti principijelna, nemam one strahove sa kojim sam se suočavala na početku. Moja najbolja drugarica Sanja Marinković zna da sam tri meseca posle objavljivanja prvog romana, u trenutku kad sam bila autor čija je knjiga prodata u sto hiljada primeraka i kad su mi rekli da se Emir Kusturica i ja borimo za najčitaniju knjigu godine, htela od svega da pobegnem. Dok sam u staroj “korsi” sedela preko puta knjižare i neutešno plakala, pozvala sam Sanju i pitala je šta da uradim da ovog više ne bude? Svega mi je bilo previše, čak i lepote, jer sam u 42. godini postala najčitaniji pisac u regionu, armija žena mi je svakodnevno pisala i otkrivala svoje životne sudbine. Sada sam konačno dovoljno jaka, pa uz ono “ja sam novinar” kažem i da sam pisac.

Autor: Gloria magazin/ Zorica Zarić
Foto: Marko Tabašević
Podelite sa prijateljima:
Tagovi