Večni mladić Mik Džeger: Svaki dan trči 10 km, vozi bicikl, vežba pilates, jede organsko povrće, a lice neguje hidratantnim kremama


Pevač Rolingstonsa, koji je proslavio 75. rođendan, više se ne drogira i ne opija, na bini jednako kao pre pršti od energije, a i privatno je pun životne snage i senzualnog naboja: trenutno je u vezi s dve žene – jedna je od njega mlađa 44, a druga 53 godine

Čarli Vots, Ron Vud, Kit Ričards i Mik Džeger – zajedno već 56 godina

Mik Džeger je 26. jula napunio 75 godina. Sedamdeset pet. Broj potpuno nespojiv s onim što on trenutno radi: pevač Rolingstonsa, po mišljenju mnogih najveći rokenrol frontmen svih vremena i autor – s Kitom Ričardsom – pesama koje su poznate kao da su oduvek postojale, od “Angie”, “Beast of Burden” i “Fool to Cry” do “Ruby Tuesday”, “Satisfaction” i “Wild Horses”, upravo je sa svojim bendom na višemesečnoj turneji po Evropi. Na njoj na svakom koncertu, zajedno sa svojim jednako starim, ali i dalje čilim kolegama, s kojima nastupa već 56 godina, oduševljava publiku žestinom kojom izvodi najveće hitove, uz toliko plesa i trčanja da svaki put na pozornici “odradi” jedan polumaraton. I ne samo da na bini pršti od energije nego je i privatno pun životne snage i senzualnog naboja, tako da se žene, i to mnogo mlađe, za njega doslovno otimaju.

Sada je u vezi s balerinom Melani Hamrik, majkom Deveroa Oktavijana

Džeger je, naime, u vezi s američkom balerinom Melani Hamrik, s kojom ima i jednoipogodišnjeg sinčića Deveroa, svoje osmo dete, a istovremeno je, čini se, i s mlađanom Nur Alfalah, budućom producentkinjom koja ga često prati na turnejama. U martu 2016. bila je s njim na Kubi, prošlog septembra u Švajcarskoj i u oktobru u Kaliforniji, nakon čega su proveli zajedno tri dana u pevačevom pariskom stanu. Melani je pak uglavnom u Njujorku. Ona mora da se brine o sinu, a i u stalnom je angažmanu u American Ballet Theatreu, jedna je od samo dve balerine u ansamblu koje imaju decu, i svaki dan ima naporne probe i česte nastupe. Pritom je Melani od Mika mlađa 44 godine, a Nur 53, ali i jedna i druga strastveno svojataju muškarca koji bi im mogao biti deda. Nur stavlja na instagram slike na kojima su ona i Mik u društvu gitariste Rona Vuda i njegove supruge Sali, kao da želi da pokaže kako se odomaćila u bendu, dok Melani odgovara fotografijama Džegera i sinčića, uz potpis “Otac + sin. Moje ljubavi”, da signalizira kako je njen status ipak viši.

Stonsi sedamdesetih, na snimanju spota u Njujorku: s njima je tada još bio basista Bil Vajman

Frontmen Rolingstonsa oduvek je bio na glasu kao nezasiti zavodnik i tu reputaciju očigledno ne misli da izgubi uprkos godinama. Lice mu je, doduše, izbrazdano borama, ali gipki pevač visok 178 cm i težak samo 71 kg u odličnoj je formi, a tome posvećuje mnogo truda i vremena. Tu naviku stekao je još u detinjstvu kad ga je otac Džo, profesor fizičkog i prvi guru fitnesa u posleratnoj Britaniji, terao da radi sklekove i čučnjeve.

Neumorni Džeger: Stounsi još nisu za penziju

Možda je tako vitalan i zbog strasti prema muzici u koju se zaljubio kao dečak u rodnom Dartfordu, gde je pevao u horu, a s 14 godina dobio prvu gitaru i otkrio bluz. A možda ga zaista podmlađuje seks, što je tvrdila seksualna terapeutkinja Nataša kod koje je Mik odlazio nakon razvoda od Džeri Hol.

On je seksualni vampir, njemu seks vraća mladost i energiju i jednostavno nije u stanju da bude veran – objasnila je Nataša, koja je i sama završila s njim u krevetu i tako se pridružila vojsci koja navodno broji više od 4000 žena i ko zna koliko androginih muškaraca s kojima je Džeger bio u seksualnoj vezi, često s nekoliko žena i muškaraca istovremeno.

S mlađim bratom Krisom

Prva ozbiljnija devojka bila mu je manekenka Krisi Šrimpton, kojoj je navodno napisao pesmu “Under My Thumb”. Kad ju je ostavio zbog tada 19-godišnje Marijane Fejtful, Krisi se nagutala tableta za spavanje, ali srećom, Mik ju je našao na vreme i odveo u bolnicu.

Britanci se okomili na muzičku zvezdu: Kako je Mik Džeger postao glavni krivac za krah engleskog fudbala

S Marijanom je proveo četiri burne godine, a da joj je svega puna kapa, ona je shvatila nakon policijske racije u kući Kita Ričardsa gde su je, navodno, našli u kompromitujućoj pozi s pevačem: na sebi je, pisalo se, imala samo krzneni pokrivač i čokoladicu Mars “na strateškom mestu” – što su prenele sve novine. Ona je pak sve demantovala.

Glumica Marša Hant rodila je Džegeru prvu kćerku Karis, ali on se tu nije baš gospodski poneo pa je očinstvo priznao tek kad je devojčici bilo 12 godina. Ni brak mu nije obuzdao apetite. Nikaragvanska lepotica Bjanka de Masijas, koja je 1971. stala s njim pred oltar u belom odelu kad je već bila u drugom stanju s kćerkom Žade, šest godina kasnije zatražila je razvod zbog toga što ju je neprestano varao.

Džegerovi roditelji Džo i Eva

Moj brak se završio onog dana kad sam se venčala! – ljutito je rekla.

Dok je još bio u braku s Bjankom Mik je upoznao manekenku Džeri Hol, koja se tada zabavljala s Brajanom Ferijem. Teksaška lepotica nekoliko centimetara viša od njega, s kojom se venčao 1990. u hinduističkom obredu na Baliju, rodila mu je četvoro dece i sasvim sigurno bila najvažnija žena u njegovom životu. Kažu da je njoj napisao pesmu “Miss You”.

Ali ipak ju je varao, i to serijski, samo što mu je Džeri mnogo toga oprostila ili se pretvarala da ne zna šta se događa. Ipak, kad je saznala da je spavao s Karlom Bruni, i to ni 24 sata nakon što je rodila njihovo treće dete, kćerku Džordžiju Mej, postavila mu je ultimatum i Džeger je prekinuo tu vezu, a Karla je posle priznala kako je mislila da to nikad neće preboleti.

Oktavijan je Džegerovo osmo dete, rođen je 2016. godine

No, čak je i tolerantnoj Džeri pukao film kad je pevač s brazilskom manekenkom Lusijanom Himenez dobio sina Lukasa, pa je brak 1999. poništen. Posle je izjavila kako je Mik “divan otac, ali užasan muž”. Nije ga baš laskavo opisala ni u autobiografiji, ali ostali su u dobrim odnosima i nakon što se ona, očito u potrazi za nekim ko je njegova potpuna suprotnost, 2016. udala za 26 godina starijeg medijskog magnata Ruperta Merdoka.

Marša Hant rodila mu je 1970. kćerku Karis

Džeri spremno skače bivšem mužu u odbranu. Kad je Kit Ričards u svojim memoarima, uz mnoge druge zlobne opaske o Džegeru, napisao kako se Anita Palenberg, bivša Kitova devojka koja je počela da se viđa s Mikom, “nije baš zabavila s njegovim sićušnim veseljkom”, Džeri je to odlučno pobila.

Mik je vrlo obdaren, znam šta govorim, bila sam s njim 23 godine. Kit je samo malo ljubomoran.

Mik Džeger: Ko je Nur Afala, devojka koja je očarala slavnog rokera

Veličina nije važna, naravno, ali Džegeru je malo koja žena rekla “ne”, pa su tako njegovim čarima podlegle i glumica Anđelina Džoli – čija je majka smatrala da bi on bio idealan partner za njenu kćerku – pevačice Karli Sajmon i Linda Ronstat, manekenka Sofi Dal, baletan Rudolf Nurejev, glumica Uma Turman i ko zna ko sve ne. Na Mikov šarm je, izgleda, otporan bio samo pisac Truman Kapote koji je izjavio da mu je pevač “seksi koliko i krastača koja piša”, a nije mu baš sklona ni engleska kraljica, kojoj je išlo na živce što se njena pokojna sestra, princeza Margareta, družila s njim, što je Džegeru pak vrlo imponovalo. Kraljica se dugo opirala premijeru Toniju Bleru koji ju je nagovarao da muzičara nagradi plemićkom titulom. Kad je napokon 2003. do toga ipak došlo, Elizabeta II odlučila je da baš taj dan operiše koleno.

Drugi put se oženio 1990, Džeri Hol

Kao srednjoškolac Mik nije bio takav osvajač.

Sve smo mi devojke mislile da je malo ružnjikav – izjavila je jedna njegova školska koleginica.

Međutim, kad je napunio 16 godina, mama Eva, frizerka od koje je nasledio želju za društvenim usponom, postala je “Avon lady”, pa je Mik mamio devojke kod sebe kući da zajedno isprobavaju maskare i ruževe, a onda i više od toga. Rodne granice prelazio je šminkajući se, ali i oponašajući Merilin Monro koja mu je bila idol, i čije je izvijanje bokovima i napućene usne ugradio u vlastiti scenski izraz kad je osnovao bend, s kojim je osvojio i devojke i dečake.

Džeger i Rolingstonsi postali su globalne zvezde, a njihova muzika obraćala se mladima u uzbudljivoj najavi nekog novog, slobodnijeg vremena u kojem će važiti drugačija pravila. Taj anarhični duh potpirivao je i sam Mik, kao kad je u jednom intervjuu 1970. izjavio kako je sazreo trenutak za revoluciju.

S modnom dizajnerkom Lvren Skot proveo je 13 godina

Privatno vlasništvo ne bi smelo da postoji – objavio je tada, mudro prećutavši činjenicu da se na intervju dovezao u novom novcatom bentliju s vozačem i da troši milione na antikvitete i persijske tepihe za vilu iz 17. veka u elitnom delu Londona, koju je upravo kupio.

Tad su Stonsi već sjajno zarađivali zahvaljujući albumima koji su se prodavali u ogromnim tiražima – dosad su ih prodali više od 250 miliona – i Džegerovoj finansijskoj spretnosti i potrebi da kontroliše svaki detalj.

Sina Lukasa dobio je 1999. u aferi s brazilskim modelom Lusijanom Himenez

Možda Mikovoj privlačnosti doprinosi i činjenica da mu se imovina procenjuje na 360 miliona dolara i da ima lep broj luksuznih nekretnina kao što su kuća u londonskoj četvrti Ričmond Hil oko koje se sporio s bivšom suprugom Džeri Hol, dvorac Firšet iz 16. veka u dolini Loare u Francuskoj, gde uživa u brdskom biciklizmu i gde su mnoga njegova deca i unuci napravili prve korake, potom kuća u Njujorku koju je nedavno za sedam miliona dolara kupio za majku svog osmog deteta, dve vile na karipskom ostrvu Mistiku, koje iznajmljuje za 55 hiljada dolara mesečno, i stan u Parizu.

Neobična igra sudbine: Mik Džeger o tome kako je 1967. izbegao zatvor

Bend danas ne zarađuje toliko od prodaje CD-a (kako je Džeger objasnio u New York Timesu, “period u kojem su izvođači mogli zaraditi gomilu novca na albumima bio je vrlo kratak, možda 15 godina, od 1975. do 1990.”), koliko od živih svirki, pa im je tako turneja “The Bigger Bang” 2007. donela zaradu od 558 miliona dolara, a imaju i sponzorske ugovore s kompanijama poput Microsofta, te prodaju robu pod svojim imenom. Stonsi su, dakle, više nego situirani, ali i dalje rade. Šta bi inače sa sobom, jednom je izjavio Mik, koji priznaje da su turneje fizički naporne, ali je za njih i te kako spreman.

U Veneciji s Bjankom Džeger, svojom prvom suprugom

Džeger se nikad nije drogirao do besvesti kao Kit Ričards ili gitarista Brajan Džouns iz prve postave benda, koji je i umro od predoziranja, a od heroina je odustao kad je upoznao Džeri. Danas ne konzumira ništa. Odavno je i prestao da puši, za razliku od Rona Vuda koji se cigareta odrekao tek pre dve godine, kad su mu se rodili blizanci, a lane su mu dijagnostikovali rak pluća. Pije vrlo umereno, tu i tamo čašu vina, i redovno vežba s ličnim trenerom Torjeom Ejkeom, norveškim fizioterapeutom koji je radio sa sportistima olimpijcima. Trči 10 km na dan, pliva, vozi bicikl i vežba u teretani, a osim toga ide na časove baleta, joge i pilatesa.

Mik Džeger: Meko srce sa rokom trajanja

U poslednje vreme često ga prati Nur Alfalah, američka producentkinja kuvajtskih korena

Mik jede organski uzgojeno povrće – posebno voli avokado – integralni pirinač, piletinu i ribu, lice neguje hidratantnim kremama kao što su La Prairie ili La Mer, pije vitamine i smutije, sluh štiti čepićima za uši, a duh druženjem s mladima, naročito s decom i unucima. Koliko još dugo? Dokle ide. Poslednji savet koji je Stonsima dao njihov finansijski savetnik princ Rupert Lounstajn pre svoje smrti 2014. bio je da prodaju svu imovinu i povuku se sa scene. Za razliku od svih prethodnih, taj savet nisu poslušali.

Autor: Marta Štoos
Foto: Guliver/ Getty images/ Splash
Podelite sa prijateljima:
Tagovi