Vaja Dujović: Tata je moj najveći kritičar


A o inostranoj karijeri?
Već sam radila u inostranim produkcijama, jednu seriju na ruskom i film na engleskom jeziku, koji je sniman u Mađarskoj. To su dobra iskustva, ali shvatila sam da je za bavljenje glumom u drugoj zemlji neophodno prevazići jezičku barijeru. Kao mlađoj to mi je bilo privlačnije, sad sam malo realnija.

Može li da se živi od glume u Srbiji?
Sigurno da može. Bolje, lošije, to je druga priča.

Jeste li se nekad pokajali što ste izabrali glumu za poziv?
Verovatno jesam. Ne mogu da se setim konkretnog primera, ali sigurno sam se nekad, u nekom naletu nezadovoljstva, zapitala šta mi je sve to trebalo. Ali opet, evo me, tu sam, i dalje se bavim tim poslom.

Da li vam je u glumačkoj karijeri pomoglo ili odmoglo to što ste kćerka poznatog glumca Vladana Dujovića?
Odrastajući uz tatu shvatila sam šta znači biti slobodan umetnik i nemati klasičan posao od devet do pet. Nisam sigurna da li mi je to pomoglo ili odmoglo, nezgodno mi je možda bilo samo na početku jer nisam znala šta me sve čeka. Nikad me nisu mnogo povezivali sa tatom. Imali smo priliku i da radimo zajedno i bilo je veoma lepo.

Je li vam otac najveći kritičar?
On, mama, brat. I ljudi koji su mi bliski, zato što oni uglavnom prate i proces mog rada, a i moj razvoj od akademije. Njihova kritika, dobra ili loša, uvek je konstruktivna i dobronamerna.

Šta vam se najviše dopada kod glume?
Igra. To što mi odrasli imamo priliku da se igramo, što možemo da proučavamo sve te likove i njihove odnose. Svašta iz toga može da izađe, da iznenadi. Volim to što je gluma živa stvar i što nikad nije ista.

Mislite li da i kod nas, kao i u svetu, ima bolje napisanih muških nego ženskih likova?
Takva je situacija na globalnom nivou. U celokupnoj svetskoj literaturi ima više muških nego ženskih likova. A često i bolje napisanih. To je greota, ali na kraju svakog nađe neka njegova rola.

Ko su vaši uzori?
U duhovnom smislu to može da bude Vladeta Jerotić, čovek čije reči u ovo vreme društvenih mreža mogu da nas vrate nama samima. Što se posla tiče, glumice koje volim i izuzetno cenim su Meril Strip, Suzan Sarandon, Šarliz Teron, Džulijan Mur, Patriša Arket, Kejt Blančet.

Gde vidite sebe za deset ili dvadeset godina?
Trenutno uopšte ne mogu sebe da zamislim kao nekog ko ima 50 ili 60 godina.

 

PAGE    1   /   2
Autor: Gloria magazin/ Jelena Milinčić
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi