Tužne četiri godine bez Vlade Divljana


Na današnji dan 4. marta pre četiri godine preminuo je Vlada Divljan, kompozitor, izvođač i stvaralac koji je ostavio neizbrisiv trag na muzičkoj sceni bivše Jugoslavije.

Zdenko Kolar: Vlada nikada nije razmišljao kako će nekome doći kraj, koncert u njegovu čast nije povod za plakanje

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @mariokociper on

Divljan (1958-2015) je kao gitarista, pevač i glavna kreativna snaga kultnog sastava Idoli u prvoj polovini osamdesetih godina bio zaslužan za klasike kakvi su “Retko te viđam sa devojkama”, “Malena”, “Rusija”, “Nebeska tema”, “Maršal” i “Ona to zna”, da pomenemo samo neke od pesama iz bogatog opusa Idola, u kome se posebno ističe remek delo, album “Odbrana i poslednji dani” (1982).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wladimir S. made in YU (@schteriowsky) on

 

Na današnji dan rođen je Večiti dečak, Vlada Divljan (foto/video)

Tokom duge samostalne karijere po raspadu Idola, Vlada nam je podario “Ona radi u Rudniku/Patuljke”, “Sve laži sveta”, “Odnesi me” i, po mnogima, jednu od njegovih najboljih pesama “Samo jednu ljubav imam”, zabeleženu na mini albumu “Četiri godišnja doba” (2012) Vlade i “Ljetnog kina”.

Vladin prijatelj i muzičar, član Nevladine organizacije, perkusionista Boris Bunjac pripremio je novu verziju ove pesme koju je Vlada snimio sa NVO, koju su osim Bunjca činili i Vladini dugogodišnji saradnici i prijatelji basista Zdenko Kolar, pijanista Aleksandar Šandorov i bubnjar Marko Milivojević.

Zdenko Kolar o Vladi Divljanu: Osećam se kao da nešto nisam završio sa njim, kao da mu dugujem nešto

– To je poslednji snimak koji je Nevladina organizacija napravila sa Vladom pre dosta godina, ostao je sakriven u kompjuteru da sačeka moju sigurnost da će zvučati dobro i bilo mu je potrebno tačno tri godine za to. Na kraju sam miks ipak realizovao u Vladinom omiljenom programu, Logic Pro X, i jeste bio u pravu kada je govorio da tu muzika zvuči lepše –  objašnjava Boris Bunjac.

Koncert u čast 60. rođendana voljenog muzičara: Prijatelji i publika se poklonili Vladi Divljanu (foto)

Na Vladinu značajnu i bogatu zaostavštinu podsetio je i prošlogodišnji emotivno veličanstveni koncert održan 10. maja na njegov 60. rođendan u beogradskom Sava centru, gde su neke od Divljanovih najlepših pesama izvodili Momčilo Bajagić, Kornelije Kovač, Dušan Kojić-Koja, Zoran Kostić-Cane, Nebojša Antonijević Anton, Darko Rundek, Zoran Predin, Saša Lošić, Dejan Vučetić, Goran Vasović, Bojana Vunturišević i brojni drugi, uz podršku Nevladine organizacije i zagrebačkog Ljetnog kina.

Autor: Gloria.rs
Foto: Branko Pantelić, Jakov Simović, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi