Tužna godina bez velikog Cuneta: Bogat život ispunjen ljubavlju i pesmom  


Na današnji dan pre godinu dana, napustio nas je veliki Cune, legendarni pevač narodne muzike uz čije pesme su odrasle brojne generacije. Predrag Gojković Cune preminuo je u svom domu u Beogradu u 85. godini posle duge i teške bolesti. Sahranjen je pet dana kasnije u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, pored još jedne legende i  njegovog velikog prijatelja iz detinjstva, Velimira Bate Živojinovića.

Prijatelji i kolege se opraštaju od voljenog Cuneta: Otišao je kralj narodne pesme

Jedan od najpopularnijih jugoslovenskih i srpskih pevača, dobitnik velikog broja priznanja i nosilac statusa istaknutog estradnog umetnika rođen je 6. novembra 1932. godine u Brzanu, kraj Kragujevca. Tokom karijere duge 57 godina napravio je više od hiljadu trajnih snimaka, a nadimak Cune po kojem je bio poznat u narodu, dobio je po majčinom dozivanju “Odi da te majka cune” (ljubi).

Blage naravi i gospodskog ponašanja, Cune je bio omiljen u narodu i među kolegama. Njegov brak s Leposavom – Lelom, važio je za jedan od najskladnijih na domaćoj javnoj sceni. Da je još koji mesec poživeo, te 2017. godine bi proslavili 55 godina srećnog braka. Lelina ljubav i podrška, kao i njihovih ćerki Nataše Katarine i unučića Mije, Eme i Sergeja, održavala ga je u životu i pored ozbiljnih zdravstvenih tegoba.

Kako je govorio legendarni pevač: Danas svi jure hitove, slavu, ali rodiće se novi Cune (foto/video)

– Prezadovoljan sam svojim životom, iako sam poslednjih godina bolestan. Protiv više sile se ne može, ali se trudim da je pobedim uz ogromnu ljubav supruge Leposave-Lele, ćerki, unuka –ispričao je legendarni pevač nekoliko meseci pred smrt u razgovoru za “Gloriju”.

U intimnom razgovoru je otkrio i da ima još nekoliko želja i do poslednjeg dana se nadao da će ih ostavriti. Maštao je da barem još jednom zapeva s ćerkama Natašom i Katarinom i to pesmu “Unforgettable” Neta Kinga Kola.

– Žao mi je što nismo snimili tu numeru, ali se nadam da ćemo to učiniti jednog dana. I žalim što nisam obišao znamenitosti u gradovima gde sam pevao, jer su me često naši ljudi vodili svojim kućama da jedem prasetinu i sarme. Mada, imam i dosta ispunjenih želja, a voleo bih da dočekam i jedno praunuče – ispričao je tada Cune.

Ove godine bi proslavili 55 godina braka: Kako su se voleli Cune i Lela

U zajedničkom intervjuu on i Lela su otkrili i kako je započela njihova ljubavna priča. Prvi put su se sreli na Svetom Stefanu, gde je on imao nastup, a ona došla s majkom i sestrom od ujaka.

– Cune se zaljubio, a ni ja baš nisam bila ravnodušna, iako sam se toliko ustezala dok smo igrali valcer da me je pitao: “Gospođice Lela, jeste li vi rasli u tegli”. Bili smo na Vi i ne znam kako nam je pošlo za rukom, ali, ljubav se rodila. Kasnije me je vratio do kampa u Bečićima gde sam bila smeštena, a usput je u automobilu, najnovijem modelu “opela” s gramofonom i frižiderom, otvorio bocu najfinijeg “Kurvoazijeovog” konjaka za naše zdravlje. Uzela sam samo gutljaj, pošto ne pijem, a on je za našu sreću bacio flašu niz liticu, koja je stigla do mora i nije se razbila. Kad se sagnuo da me poljubi, poturila sam čelo, na šta mi je on rekao da se tako ljube samo mrtvi – ispričala je tada Lela, a da je bila reč o velikoj ljubavi, potvrdile su decenije zajedničkog života.

Odlazak velikog gospodina narodne muzike: Cune će biti večan, a njegov glas upamćen

Iako je zbog posla često putovao i odsustvovao od kuće, bio je posvećen porodici. Poslednje godine života provodio je mirno, uživajući u društvu unučića.

– Uživam da ih slušam, grlim i ljubim. Volim što su zlatna i lepo vaspitana deca, pametni i dobri đaci. Najvažnije je što, iako su toliko daleko, neprestano osećam njihovu ljubav. A unuk Sergej je posebna priča. Kad dođe kod njegovog dedice, onda se slatko ispričamo o fudbalu, košarci, tenisu. Ponekad mi čak pokazuje neke pokrete u tenisu, koji trenira poslednjih meseci. Vodimo mi i muške razgovore, pričam mu ono što bi trebalo da mu govori otac u ovim njegovim godinama, petnaest mu je. To su godine kad muškarci mnogo toga treba da nauče i saznaju. Zgodan je i lep dečko, i normalno je da zanima devojčice, a kad ga pitam da li ima neku simpatiju, kaže da su mu sve drugarice i postidi se. Vreme provedeno s unucima je najveće zadovoljstvo, mislim da nema srećnijeg čoveka od mene, ali to verovatno osećaju svaki baba i deda, ne verujem da sam ja izuzetak – ispričao je Cune.

Nije mu se ostvarila poslednja želja: Preminuo Predrag Gojković Cune, legenda narodne muzike

Bio je omiljen u narodu. Svi koji su ga poznavali i čije živote je oplemenio svojim raskošnim glasom osećali su prema njemu divljenje i ljubav, a vest o njegovoj smrti ih je duboko potresla. Sa Miroslavom Ilićem i Predragom Živkovićem Tozovcem je nastupao po ugledu na slavna tri tenora.

– Izgubio sam sjajnog kolegu, veoma sam ga poštovao. Hvala mu na svemu, neka počiva u miru. Nastupali smo zajedno, imali smo zajednički šou Tozovac, on i ja i to je bio najlepši šou ikada. Bio je moj veliki prijatelj i zauvek će mi ostati u najlepšem sećanju – ispričao je Ilić nakon njegove smrti.

– Otišao je kralj srpske narodne pesme. Izuzetno mi je žao. Veliki smo bili prijatelji. Nenadoknadiv gubitak za dobru pesmu i za muziku uopšte, jer on je pevao sve, i romanse i zabavne pesme. Takav se još nije rodio – rekao je tada Tozovac.

Predrag Cune Gojković je poslednji put nastupio 2015. na dodeli nagrada u Udruženju kompozitora. Otežano se kretao, uz pomoć štapa i usporeno govorio, ali ni u jednom trenutku nije gubio volju za životom. Već kod prvih taktova numere “Ja bih hteo pesmom da ti kažem” salom se prolomio gromoglasan aplauz. Bio je to poslednji put da je veliki Cune zapevao u javnosti.

Autor: Gloria.rs
Foto: Dalibor Danilović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi