Snežana i Milan Borjan: Naša porodična Liga šampiona

Otkad je upoznao zgodnu plavušu sve je krenulo nabolje u životu golmana Crvene zvezde i kanadske reprezentacije: zaljubio se, oženio, dobio sina Filipa, a sa svojim klubom se plasirao u grupnu fazu najkvalitetnijeg evropskog takmičenja

Golman Crvene zvezde i kanadske reprezentacije Milan Borjan (30) trenutno proživljava najznačajniji uspeh u karijeri: sa svojim klubom učestvuje u grupnoj fazi Lige šampiona. Zvanično najbolji golman prvog kola ovog prestižnog takmičenja ističe da ne bi bio tu gde jeste da mu stabilnost ne pruža porodica, koju čine supruga Snežana Borjan (35) i dvogodišnji sin Filip.


Milan: Porodica je veoma važan faktor uspeha. Imao sam tu sreću da pronađem ženu svog života i da je sa njom osnujem. Supruga mi u svemu pruža maksimalnu podršku, a to muškarcima mnogo znači.

Koliko vam je značajno da ona bude na tribinama?

Milan: Dovoljno mi je samo da znam da je tu, jer ako postoji ikakva negativna energija usmerena ka meni, Snežana to odbija. Mnogo se bolje osećam kad znam da me ona gleda.

Snežana: Otkad smo zajedno propustila sam samo nekoliko njegovih utakmica. Kao neko ko je godinama u fudbalu znam dobro koliko fudbalerima znači podrška kad su na terenu. Takođe, sto odsto verujem u to da su sportisti uspešni samo onda kad kraj sebe imaju jake žene, one koje znaju šta hoće, koje im ulivaju snagu i samopouzdanje. Oni sa manje sposobnim ženama možda mogu da budu uspešni, ali nikad neće dostići vrhunski nivo.

Aleksandar i Marina Prijović: Golova i dece nikada dosta

Snežana, da li ste strastveni navijač i opsujete li ponekad kad se iznervirate?

Snežana: Mada strastveno navijam, trudim se da budem dostojanstvena. Tako je bilo još dok sam radila u Partizanu, nisam želela da se ponašam nepristojno na tribinama, već kao dama. Naravno, sada su moje emocije jače jer isključivo navijam za supruga, ali se i dalje suzdržavam. Ima jedna čudna stvar u vezi sa navijanjem za Milana. Kad ga gledam na terenu, nikad se ne uzbuđujem. Verovatno mi njegova igra uliva poverenje. Ponekad osećam tenziju, kao što je to bilo nedavno kad sam brinula hoće li se Zvezda plasirati u Ligu šampiona, jer sam znala koliko to Milanu znači.

Da li ste vodili sina Filipa na neku utakmicu?

Snežana: Samo na jednu. On je hiperaktivno dete, ne miruje ni sekund, pa je s njim nemoguće gledati utakmicu. Sve bi voleo da istraži, vidi i dodirne, a najviše da izađe kod tate na teren.

A kako reaguje kada vidi oca na televiziji?

Snežana: Prvi put je bio iznenađen i dozivao ga je: “Tata, tata”. Iako mu ništa ne može zadržati pažnju duže od dve sekunde, pratio je utakmicu i ubrzo počeo da ga imitira. A onda se, čim smo nakon toga izašli na ulicu, bacio na zemlju kako bi pokazao svoje umeće.

Prepoznajete li kod njega sklonost ka fudbalu, s obzirom na to da sa obe strane ima te gene?

Snežana: Svako muško dete kopira oca i to je normalno, ali on je još sa 14 meseci rekao da će biti golman kad poraste. Jedine dve stvari koje ga interesuju jesu knjiga i lopta. Lopta malo više. Već sad očekuje od Milana da mu sa svakog putovanja donese loptu i ne znam koliko ih imamo u kući. Mi mu sigurno nećemo uskratiti ništa u životu, moći će da se bavi čime god poželi, pa i da bude golman.

Aleksandar i Marina Prijović: Slatkom ucenom do srećnog braka

Šta biste zaista rekli da to odluči?

Milan: Podržaću ga u svemu, makar odlučio da bude baletan. Ako želi da bude golman, u meni će naći dobrog savetodavca koji ga ni slučajno neće pritiskati. Snežana i ja ćemo dati sve od sebe da mu u svemu pružimo podršku i izvedemo ga na pravi put.

Snežana: Podržala bih ga sigurno, ali možda ne bih bila preterano srećna. Biti sportista je sjajno, međutim, ako želite da budete golman, morate biti vrlo jaki psihički i otporni na svu negativnu energiju koja se usmerava ka vama. Potpuno je legitimno primiti gol, zar ne? Ali, nažalost, postoje oni koji to teško doživljavaju. Milan je jedan od retkih koji može da nastavi dalje, a ja ne znam hoće li Filip imati mentalni sklop svog oca i tu jačinu.

Slažete li se oko stvari koje se tiču njegovog vaspitavanja?

Snežana: Uglavnom, ali normalno je da se parovi i razilaze u nekim stavovima. Ako se oko nečega ne slažemo, sednemo i razgovaramo da bismo na kraju doneli zajedničku odluku. Ono oko čega smo apsolutno saglasni jeste to da ćemo se truditi da od Filipa napravimo dobrog čoveka.

Milan: Nas dvoje smatramo da su svi ljudi isti bez obzira na to čime se bave, ne vrednujemo ih prema uspešnosti već prema tome kakvi su. Danas je teško steći materijalno bogatstvo, a vrlo ga je lako izgubiti i potrošiti, stoga ono ne treba da bude prioritet. Voleo bih da sina naučim što više o sportu, a mama neka bude zadužena za intelektualne veštine.

Jeste li se podelili po principu tata je zadužen za sport, a mama za čitanje?

Snežana: Nažalost ne. Filip je još mali, a drugo, tata često nema vremena da ga uči. Ipak, iako ga ja vodim i na more i na planinu, Milan je taj koji mu je obezbedio sjajnu budućnost. Zahvaljujući njemu naše dete je rođenjem dobilo kanadsko državljansto i hrvatski pasoš, moći će da bira gde će da se školuje i da bez ikakvih problema putuje širom sveta. Mada s njim provodi dovoljno vremena, po mom mišljenju, od toga da ga nauči da pliva ili da igra fudbal važnije je to što mu je obezbedio sigurnost i bezbrižnu sutrašnjicu.

Da li vam teško pada razdvojenost?

Milan: Mada znam da tako mora, teško mi je. Kada ih ne vidim po deset-petnaest dana, kad sam na pripremama ili igram za reprezentaciju, mnogo mi nedostaju. Tada se čujemo preko fejstajma i po hiljadu puta na dan.

Snežana: Kada sam se udala za Milana, bila sam upoznata sa tim šta život fudbalera podrazumeva. Nemam vremena da patim zbog razdvojenosti jer imam mnogo poslovnih i privatnih obaveza i dete koje traži da mu se u potpunosti posvetim, ali sam pomalo tužna kad on ne može da nam se pridruži na nekim putovanjima. Presrećni smo kad Milan ide negde s nama i potajno bih volela da može više vremena da provodi sa sinom, jer vidim da Filipu, iako je mali, tata veoma nedostaje. Mnogo puta ga traži kada je u karantinu, na utakmici ili na gostovanju. A žao mi je i što Milan možda propušta neko dragoceno vreme u odrastanju svog deteta, koje se jednom dešava i brzo prolazi. Ipak, moj suprug se trudi svim silama da to nadoknadi.

Nemanja Matić: “Vrela” podrška supruge Aleksandre pred SP u Rusiji (foto)

Snežana, kao neko ko je uspešan u poslu, ali i kao majka, kakva ste domaćica?

Snežana: To ćete morati da pitate mog supruga.

I, Milane, kako Snežana kuva?

Milan: Fenomenalno. Skoro svaki dan imamo ručak i trudimo se da zajedno jedemo. Iznenadio sam se što zna da kuva, a kasnije još više time koliko se posvetila porodici i kući. Time me je kupila za ceo život.

Imate li omiljeno jelo koje ona sprema?

Milan: Pasulj. To sam joj tražio da mi kuva i dok smo se zabavljali.

Nemoguće je da kuvate svaki dan?

Snežana: Potičem iz tradicionalne porodice i male sredine u kojoj se podrazumeva da žena u kući ima skuvan ručak. Dok sam živela sama i radila u marketingu, nisam kuvala po tri meseca, ali sada kad imam porodicu, sve vezano za nju i dom izuzetno mi je važno. Milan voli moja jela, ali mu je od njih draže da se hvali kako njegova supruga sprema hranu svaki dan. Ako nekad ne kuvam, on obožava da me proziva i ne preskoči priliku da pita: “Ženo, a gde je ručak?”

Na koje načine obeležavate godišnjice i jubileje?

Milan: Rođendane slavimo obavezno, kao i dan kada smo se uzeli. Tu je još nekoliko datuma u našem intimnom kalendaru kad obično izađemo na večeru ili priredimo iznenađenje jedno drugom kod kuće.

Oboje ste mladi, lepi i uspešni. Kako reagujete kad suprotan pol pokaže interesovanje za vašeg supružnika?

Milan: Nemam problem s tim, ali mi se ne dopada kad je neko bezobrazan, navalentan, nepristojan. Snežana sve to najčešće ni ne vidi, a meni se nekoliko puta desilo da čujem muškarce koji govore o njenom izgledu. Ako su komentari pristojni, to mi je okej, ali ako su vulgarni, baš se iznerviram.

Snežana: Pet godina sam starija od njega i samim tim malo iskusnija u tim stvarima, a, s druge strane, ja zaista volim sve njegove kvalitete. Meni je on i dan-danas najlepši muškarac na svetu i normalno mi je da su za njega devojke zainteresovane. Pre neki dan mi je Milanova obožavateljka na instagramu tražila broj telefona i meni je to bilo smešno. Ipak, drago mi je što on, barem dok sam ja kraj njega, jasno pokazuje da ga druge žene ne interesuju. Ne sviđa mi se primitivizam koji mnogo muškaraca neguje, da u prisustvu svoje devojke gledaju ili komentarišu druge žene. Verujem u to da ste sa nekim u vezi zato što je on po vašem mišljenju najlepši, najbolji, najpametniji.

Kako ste osvojili jedno drugo?

Snežana: Milan je čovek koji pored sportskih poseduje još više ljudskih kvaliteta. Dopadaju mi se njegova svestranost i širina, koju je sticao igrajući u klubovima širom sveta. I njegova skromnost, a pre svega humanost. On o tome nikad ne govori i zato ja uvek insistiram na tome. Već godinama se bavi humanitarnim radom i pomaže bolesnoj deci. Filip će od malih nogu imati najboljeg mogućeg uzora.

Milan: Zanimljivo je da smo Snežana i ja odmah na početku veze shvatili da imamo iste ciljeve kojima težimo. Osvojila me je velikim srcem. Podrškom. Time što me neverovatno poštuje i razume. U našem odnosu se ništa ni dan-danas nije promenilo i meni njena ljubav daje veliku sigurnost u životu. Zbog nje još jače radim i borim se da im oboma obezbedim sve što im je potrebno.

Koje su vam omiljene zajedničke aktivnosti?

Milan: Meni je uvek lepo kad smo zajedno. Šta god da nas dvoje radimo sa sinom, to je za mene nešto najdivnije na svetu. Iako se retko odvajamo od njega, volim i kad negde otputujem samo sa Snežanom. Odličan smo tandem za ludovanja i putovanja. Mnogo nam je zabavno, uvek nam se nešto dešava, srećemo razne ljude, proživljavamo interesantne događaje.

Snežana: Filip gotovo svuda ide sa nama, dosad smo samo na jedno duže putovanje išli bez njega i mnogo nam je nedostajao. Često ga vodimo kod mojih u Užice i na Zlatibor, Milanovi su daleko pa još ne ide kod njih.

Savršena podrška: Supruge i devojke fudbalera

Gde obično letujete?

Snežana: Naša omiljena destinacija su Maldivi. Svaki put kažemo kako ćemo sledeći put da promenimo mesto, ali kad treba da se odlučimo gde ćemo na odmor, opet izaberemo isto.

Milan: Tamo se najbolje odmorimo. Mnogo radimo, ja pored obaveza u fudbalu imam i privatni posao, i kad dobijem tih desetak dana slobodno, jedva čekam da odem na Maldive da se isključim i odmorim dušu.

Za vas još uvek neće biti odmora što se tiče fudbala. Kakva očekivanja imate od Lige šampiona?

Milan: U Crvenoj zvezdi smo u poslednje dve godine pomerili sve moguće granice. Mnogi nisu verovali u nas, ali verovali smo jedni u druge i ostavljali srce na terenu u svakoj utakmici. Verujem u to da je sve moguće, jer smo mi sastav koji pomera granice. Mislim da imamo dobre šanse da prođemo dalje.

Imate li neostvarenih želja u fudbalu?

Milan: Jedina neostvarena želja mi je ta da igram na Svetskom prvenstvu. Daće bog da se na njega kvalifikujem sa kanadskom reprezentacijom. Pored te, ostvario sam sve želje u vezi sa karijerom: da igram za Zvezdu, da sa njom učestvujem u Ligi šampiona, da igram Ligu Evrope, u raznim državama, klubovima, da vidim svet.

Autor: Gloria magazin/ Jelena Milinčić
Foto: Jakov Simović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi