Tri minuta među oblacima: Slaven Došlo u potrazi za adrenalinom (foto)

Pošto je skočio s padobranom iz aviona sa visine od tri hiljade metara i tako ostvario jedan od svojih snova, mladi glumac već planira novi adrenalinski izazov – sledeće godine namerava da zaroni duboko u more


Glumac Slaven Došlo (27) trudi se da ostvari svaki svoj san. Kao što je svojevremeno, odrastajući u Somboru, želeo da postane glumac pa je upisao Akademiju umetnosti u Beogradu u klasi Mirjane Karanović, tako je nedavno skakao s padobranom iz aviona. Sa instruktorom je izveo dva skoka u jednom danu, nadomak Beograda, sa 3.000 metara visine.

Slaven Došlo: Najvažnije životne lekcije dobio sam od roditelja

Uzbuđuju me takve akcije, od planinarenja, preko skakanja bandžijem do kanjoninga. Oduvek sam hteo da skačem iz aviona i to mi se ostvarilo zahvaljujući snimanju reklame – ističe glumac, koji je trenutno u žiži javnosti zbog odlične uloge u popularnoj seriji “Vojna akademija”.

Nije se posebno pripremao i vežbao za skok

Nije se posebno pripremao, već se trudio da suzbije nepotrebne emocije sa kojima se suočavaju mnogi pred skok sa velike visine.

Vežbao sam na zemlji i, priznajem, osećao sam tremu. Avion je bio dužine pet metara, u kabinu je jedva stalo nas četvoro. Leteli smo na 3.000 metara i sa te visine je trebalo da skočim. Bio sam u odelu, nisam imao svu opremu, osim što je instruktor bio zavezan za mene. Stajao sam na ploči površine 20×30 centimetara i sa nje je u određenom trenutku trebalo da se odrazim. Pred skok sam shvatio da mi je veća frka bila na zemlji dok sam razmišljao o tome, kao što to obično biva u životu. Gore u vazduhu preostalo mi je da se pustim. Pomirio sam se s tim da je došao trenutak i da to moram da učinim.

Glumac iz filmova “Pored mene” i “Panama” trudio se da u skok uđe smiren.

Iz aviona je skakao zahvaljujući snimanju reklame

Disao sam kako treba, bio sam miran jer sam želeo da što više budem svestan tog trenutka. Kada se skoči iz aviona, prvo se prevrnete ukrug, a onda se izvijete u bananu. Kako sam izveo tandem skok, instruktor me je stabilizovao da lebdim u vazduhu. Glava mora da se drži nagore, jer kada pogledate nadole, osećate bol na licu od udara vazduha.

Slaven Došlo: Kako me je brzo stečena slava odvela kod psihoterapeuta

Tokom skoka nije mnogo razmišljao. Trudio se da uradi sve ono što mu je instruktor govorio, kako ne bi bilo problema. Slobodan pad trajao je oko 30 sekundi, a let padobranom oko dva-tri minuta.

Tokom skoka trudio se da uradi sve ono što mu je instruktor govorio

Slobodan pad nosi veliko uzbuđenje, adrenalin radi sve vreme. Ipak, let padobranom mi je bio lepši. Predivno je kada se lebdi kroz vazduh. Neverovatna je sloboda koju tada osećate. To je jedno od onih iskustava koje je potrebno čoveku da shvati koliko je mali i beznačajan i ponudi mu novu širinu. Tada zaboravite na probleme i preozbiljno shvatanje sebe i trudite se da što više uživate.

BEZ PANIKE

Došlo ističe da nije osećao strah pred otvaranje padobrana.

Uvek verujem da će sve biti u redu. Kada su ovakve stvari u pitanju ne paničim unapred. Ako sam se već usudio na to, ne mogu dodatno sebi da nabijam paniku razmišljajući kako će se nešto loše desiti.

Zemlja odozgo izgleda prelepo, otkriva mladi glumac, i dodaje da ga je zapanjila slika predela, više nego kad leti avionom.

Slaven Došlo: Sudbinski susret s Ljubicom (foto)

U vazduhu nema prozora koji vam ograničavaju vidno polje kao u avionu. Kada se spuštate padobranom vidite sve pod sobom i to je jedinstven osećaj. Drugi put kada sam skakao, skočili smo kroz oblak, što se vrlo retko dešava.

Doskok je bio dobar: Došlo i njegov instruktor su malo proklizali, ali bez problema

Doskok je bio dobar, Došlo i njegov instruktor su malo proklizali, ali bez problema.

Posle skoka s padobranom iz aviona Slaven bi želeo da proba dubinsko ronjenje, a tu želju pokušaće da ostvari tokom naredne godine. Do tada ga očekuje dosta obaveza. Trenutno u Ateljeu 212 privodi kraju probe komada “Stvaranje čoveka”, po tekstu Tijane Grumić, u režiji Ivone Šijaković. Predstava, čija je premijera najavljena za 5. decembar, govori o migrantskoj krizi i bavi se temom mikrofašizma.

Zvezda serije “Vojna akademija” željno očekuje snimanje filma “Pored nas”, nastavka hita “Pored meneStevana Filipovića, i dobro se nosi sa popularnošću koju je stekao.

Slaven Došlo: Lakoća življenja na Baliju

Donedavno nisam ni shvatao sa kakvom vrstom izloženosti se svakodnevno susrećem i da sam potpunu slobodu ostavio iza sebe. Ranije nisam razmišljao o tome na koji način me drugi ljudi vide, ali sada moram jer smo mi glumci ipak neka vrsta uzora.

Autor: Gloria magazin/ Ivan Aranđelović
Foto: Gloria magazin/ Dalibor Danilović/ Nikola Gladović
Podelite sa prijateljima:
Tagovi