Severina Kojić: Aleksandar me čini vrlo ponosnom i srećnom

Splitska pevačica Severina Kojić, zvezda filma ‘Poslednji Srbin u Hrvatskoj’, govori šta je o glumi naučila od Sergeja Trifunovića, kako joj je jedan peh obeležio susret sa Jagošem Markovićem i kako se oseća svaki put u srpskoj prestonici

Svaki dolazak hrvatske pevačice Severine Kojić (46) u Beograd izaziva veliku pažnju njenih poštovalaca i medija. Poslednja, zvanična poseta pop dive našem glavnom gradu, odakle potiče njen suprug, bivši fudbalski golman Igor Kojić (31), nije bila povodom izlaska novog albuma “Halo”, koji je objavila 8. marta, već zbog uloge u filmu “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, koji je prikazan na 47. FEST-u. Severina je htela da još jednom pogleda film, premda je to ranije učinila na premijeri u Zagrebu.


Severina predstavila novi spot “Popila” (video)

Pre nego što je ušla u mrak bioskopa, u ekskluzivnom intervjuu za Gloriju priznala je da je želela da prisustvuje projekciji u Beogradu iako je prehlađena.

– Uvek govorim kroz nos pa se ni ne čuje kada sam bolesna – duhovito je prokomentarisala i priznala da u našem glavnom gradu svaki put oseća tremu. – Veliki sam tremaroš, a u Beogradu uvek imam tremu, možda i najveću – bila je iskrena Severina, koja je muziku zavolela iz straha: plašila se da ostaje sama kod kuće, dok su joj roditelji radili a starije sestre Zdenka i Mara bile u školi, pa se u tim trenucima zatvarala u sobu i pevala lutkama.

Tremu je odagnala kada je čula buran aplauz posle projekcije “Poslednjeg Srbina u Hrvatskoj”, zombi komedije koju njen sin Aleksandar (7) s razlogom nije gledao.

– Aleksandar je još mali za zombi filmove. On voli da gleda crtane filmove i zadovoljna sam što ga interesuju crtaći kroz koje je na pravi način prikazano ko je dobar a ko loš. Omiljeni mu je “U mojoj glavi” (Inside Out).

Severina: Uživanje u apsolutnoj slobodi na Maldivima (video)

Severinin naslednik, koji je 20. februara napunio sedam godina, napredno je dete kome je mama do skoro čitala bajke pred spavanje, ali je to vreme, kako ona kaže, nažalost je prošlo.

– On već sada sam čita knjige, i to na engleskom jeziku, što me čini vrlo ponosnom i srećnom. Reč je o kratkim pričama – pohvalila se zvezda, čiji sin ne pohađa privatnu školu, već državnu, internacionalnu osnovnu u Zagrebu.

POSEBAN HUMOR

Ulogu u filmu “Poslednji Srbin u Hrvatskoj”, u kome njen suprug Igor tumači lik zombija, pevačica je prihvatila bez razmišljanja.

– Pristala sam da igram u filmu iako nisam pročitala scenario. Reditelj Predrag Ličina mi je veliki prijatelj. Režirao mi je video-spotove za pesme “Pogled ispod obrva” i “Ja samo pevam” i snimili smo kratki film “Gde je nestala Slovenija?” kad je Hrvatska primljena u Evropsku uniju. Njegov humor je poseban i on ga nesebično deli sa drugima. Nisam znala da li se taj njegov humor sviđa samo meni, da li će se i drugima dopasti i da li će im film biti duhovit. “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” na komičan način govori o srpsko-hrvatsko-bosanskim odnosima i dolazi u pravom trenutku. Dugo me nešto nije tako nasmejalo.

Ističući da u filmu glumi Italijanku Francisku koja se bori za prava zombija, iako to izaziva negodovanje dušebrižnika, Severina je dodala da se i ona bori za mnoga prava.

– Pre svega, borim se za istinu, kao i za prava žena.

Jedan od partnera u filmu joj je naš glumac Sergej Trifunović.

– Od Sergeja se može mnogo naučiti. Baš mi je bio od koristi, pogotovu oko izgovora engleskog jezika, jer moj lik, zbog italijanskog akcenta, treba loše da govori engleski. Pomagao mi je da što vernije dočaram Italijanku i ukazivao koja slova ne bi trebalo da se čuju u mom izgovoru i slično.

Severina: I peškir joj dobro stoji (foto)

Pop zvezda, koja je tokom bogate karijere pokazala zavidan glumački talenat u brojnim video-spotovima, otkrila nam je da se kao mala prvo oprobala na pozorišnim daskama.

– Gluma mi nije nepoznata umetnost. Normalno je da ona ide uz bavljenje muzikom. Kao mala prvo sam krenula na glumačku sekciju u Pozorištu mladih, ali mi je muzika bila draža. Prvu ulogu sam imala sa devet-deset godina u mjuziklu “Frane štrapalo”. Put me je često navodio na glumu i mogu reći da sam zadovoljna svojim ulogama do sada. Napravila sam tri dobre, glavnu u “Karolini Riječkoj”, igrala sam u “Čekajući svog čovika” i bila sam baronica Kasteli u “Glembajevima” 2007. godine. Uloga u filmu “Poslednji Srbin u Hrvatskoj” bila je više prijateljski gest.

Severinin profesionalni debi na daskama koje život znače odigrao se pre 15 godina u Riječkom pozorištu, kada je tumačila naslovnu rolu u mjuziklu “Karolina Riječka”, rađenom po istinitom događaju iz 1813, o lepoj Riječanki koja se, u nameri da spase grad od bombardovanja, popela na neprijateljski brod i uputila u kabinu admirala flote.

GLUMAČKE FORE I FAZONI

Njeno osvajanje glume prožeto je saradnjom sa srpskim umetnicima. Posle uspeha prve predstave u kojoj je igrala, dobila je priliku da radi sa jednim od najtalentovanijih beogradskih pozorišnih reditelja, Jagošem Markovićem, na čemu mogu da joj pozavide mnogi glumci ne samo u Srbiji već i u regionu.

– Jagoš je veliki umetnik i reditelj. Bio je gost na premijeri “Karoline Riječke”, a upoznali smo se tako što su me iz Riječkog pozorišta zamolili da povezem jednog umetnika iz Opatije u Rijeku. Nisam znala da je o Jagošu reč, a pred polazak sam jela lignje koje su se prolile po meni. Pošto sam žurila, još se osećao taj miris oko mene, ali njemu to uopšte nije smetalo, čak mu je bilo božanstveno da se vozi sa mnom. Odmah smo se prepoznali i sprijateljili, a tek kasnije radili. Pristala sam da budem deo njegove predstave “Čekajući svog čovika” 2005, ne znajući da je reč o monodrami. Retroaktivno sam se prepala kada sam shvatila da sam pristala da glumim u monodrami.

Da je gluma važna pevačici, rođenoj 1972. u Splitu u radničkoj porodici Ane i Severa Vučkovića, svedoči podatak da je pre 11 godina igrala samu sebe u slovenačkom filmu “Pijetlov doručak”, koji je u Sloveniji doživeo status blokbastera i najgledanijeg. A pre dve godine premijera mjuzikla “Naša bela storija”, autora Nena Ninčevića i Gorana Karana, održana je u splitskoj dvorani Gripe 21. aprila, baš na Severinin rođendan, pa se pop zvezda šalila da su joj kolege glumci smestili kako bi ih kasnije vodila na večeru.

Autor: Gloria magazin/ Ivan Aranđelović
Foto: Jakov Simović, ATA images, Riječko pozorište, Art & popcorn, Gripe dvorana, Pozorište Kerempuh
Podelite sa prijateljima:
Tagovi