Sandra Silađev: Strip slobode i snage

Glumica i stendap komičarka Sandra Silađev Dinja objšanjava zašto je objavila knjigu “Feminizam za početnike” i ističe kako ne želi da joj šminka, seksi veš, štikle i nakit budu sredstva pomoću kojih se izražava


Ona je glumica, zvezda društvenih mreža, osoba koja humorom ume da ulepša dan, a bogami i noć ako odete na neki od njenih stendap nastupa. Sandra Silađev (40) je nedavno objavila knjigu “Feminizam za početnike” u formi stripa. Kaže da je proces stvaranja stripa zanimljiv jer se dijalozi pišu slično kao oni za scenario, pozorišni ili filmski.

– Strip je nešto kao pozorište na papiru. Zato ga i volim. Podeljen je na scene i svaka ima svoje likove i vremenske okvire kao i odrednicu za mesto. Takođe, postoji i dinamika odnosa. To sve imamo i u pozorištu, i u filmu. Osmisle se likovi i njihovi dijalozi i onda prelazi na crtanje. Ovo je moj treći strip. Prvi se zvao: “Ne zna svinja šta je dinja” a drugi “Pokondirenja dinja”. Njih smo radili tako što smo moje već postojeće klipove precrtavali na papir. Ovaj je prvi napisan, a ne precrtan sa snimaka.

Sandra kaže da stripovi lakše od knjiga komuniciraju s publikom, naročito onom mlađom.

– Imaju sličice i slike, vizuelni su, u pitanju je kratka forma, dijalozi su brzi, a poruke efektne. Sva tri stripa bave se društvenim i sociološkim temama i mentalitetom, a akcenat u ovom trećem je na pravima žena. Pokušala sam da objasnim ljudima da feminizam nije mržnja prema muškarcima, da nije potreba žena da vladaju muškarcima i da nije želja žena da budu muškarci nego da je potreba da se izboriš za svoju platu, posao i položaj u društvu, a da ne budeš sprečena jer imaš određeni polni organ među nogama. Niko ne sme nikome da kaže: “Moraš to ili ne smeš to zato što imaš određenu boju kože, nacionalnost, seksualnost, zdravstveni problem ili polni organ”. U nekim zemljama hapse žene zato što plešu, mnoge devojčice udaju maloletne, spaljuju im klitoris, žene dobijaju otkaze jer ostaju trudne, ne dozvoljava im se da govore na očevoj sahrani, ne ostavlja im se imanje, žene koje ostaju kod kuće kao domaćice ne primaju od države platu… To sve nema veze sa borbom protiv muškaraca. To ima veze sa borbom sa sistemom i borbom za ličnu slobodu.

Umetnica je zadovoljna reakcijom čitalaca koji uglavnom pišu da su zahvalni, da ih strip oslobađa i daje im snagu. Na pitanje čime hrani moždane vijuge, Sandra nabraja: “ljubavlju, muzikom, plesom, knjigama, stripovima, snom, humorom i razgovorima s bližnjima.”

Pored svega što radi veoma su zapaženi i posećeni njeni stendap nastupi. Sa njih nosi veoma zanimljiva iskustva.

– U jednom malom mestu tehničari su nameštali mikrofon, došla sam i počela da ih testiram. Oni su me pitali zašto to radim a ja sam odgovorila da nastupam pa želim da isprobam mikrofon. Pogledali su se i rekli mi kako nisu znali da žena nastupa niti da žene rade stendap. Bilo je i komentara poput: “umesto da sedi kući i čuva dete, ona laje u mikrofon”, “ona radi stendap jer je nezadovoljna u seksu”, “kako može da slaže onakve face kad je žena, žena treba da je mila i lepa, a ne da se krevelji.” Pokušavam sve vreme da objasnim ljudima da obožavam i šminku, i seksi veš, i haljine, i biserni nakit, i štikle, ali da kao umetnica imam pravo da mi i šminka, i seksi veš, i štikla, i grudi, i nakit ne budu način na koji se izražavam, da imam puno pravo da mi prioritet u poslu ne bude telo, pol i izgled nego misao, duh, znanje i talenat. I da imam pravo da svoj novac zarađujem svojim radom i ličnošću, a ne flertom ili manipulacijom telom ili polom. Žene nisu samo telo, hormonski status i mašine za erekciju, reprodukciju i povećanje nataliteta nego su prvenstveno osobe.

Autor: Aleksandar Đuričić
Foto: Jelena Jovanov
Podelite sa prijateljima:
Tagovi