Ris Viderspun: Obožavam da starim, sve mi je mnogo jasnije


Oskarovka Ris Viderspun (41) zvezda je filma “Ponovo kod kuće”, priče o Alis, majci dvoje dece koja se u četrdesetoj razvede, vrati u rodni Los Anđeles i krene život iz početka. Na žene ova romantična komedija, koja se već daje u našim bioskopima, deluje poput opuštajuće dvosatne masaže, čemu, pre svega, doprinosi muški glumački sastav: Net Vulf (22) i Džon Rudnicki (27), zgodnog Harija koji zavodi Alis igra poljski glumac Piko Aleksander (26) a njenog bivšeg muža Majkl Šin (48).

Mračne tajne izlaze na videlo: Ris Viderspun otkrila da je bila zlostavljana u mladosti

Šta vas je zaintrigiralo u scenariju?


– Odlično je napisan i vrlo smešan. Tema je ispričana iz perspektive žene i majke srednjih godina čiji brak ne funkcioniše, a ona nije sigurna da li da ostane u njemu ili da se razvede. Pita se i hoće li ponovo pronaći ljubav – u čemu sam se prepoznala jer sam i sama u tridesetoj bila razvedena majka s dvoje dece i znam kako je teško istovremeno sređivati vlastiti život i brinuti se o klincima. Rediteljka Hali Majers-Šajer majstorski je upakovala sve te komplikovane teme i emocije u film.

Kakvo je vaše mišljenje o vezi starije žene i mlađeg muškarca?

– Veoma mi se svidelo što se film bavi baš tom temom. Pokazao nam je kako se mlađem muškarcu može iskreno svideti starija žena, a da ona pri tom može iskreno verovati u njega i njegove sposobnosti. Muškarac to nikada ne bi napisao, a i da pokuša, to bi bio potpuno drugačiji film.

Nakon što se njen mladi ljubavnik ne pojavi na sastanku Alis prekida vezu izjavom da ona takav tretman ne zaslužuje i da mora da misli na sebe. Jeste li se prepoznali u tom trenutku preuzimanja kontrole nad vlastitim životom?

– Mislim da u četrdesetima shvatite da nemate vremena za ljude koji iz vas izvlače najgore ili umanjuju ono što vi jeste. Tu važnu spoznaju omogućuju nam godine – i to je odlična strana starenja.

Sviđa li vam se kako starite?

– Obožavam da starim! Imam drugačije stavove, sve mi je mnogo jasnije, više sam usredsređena na svoje planove, znam zašto nešto radim, manje improvizujem.

Čini se da ste trenutno i privatno i poslovno na vrhuncu: uz troje dece i uspešnog muža, dokazali ste se i kao producentkinja, žene obožavaju modele iz vaše modne linije Draper James, a postali ste i vrlo moćan ženski glas u Holivudu.

– Da, mislim da sam u odličnoj fazi. Radim ono što želim i u svom poslu sam mnogo postigla. Sada želim da se posvetim stvaranju mogućnosti za druge: veoma me raduje građenje tuđih karijera.

Kako usklađujete karijeru s majčinstvom?

– To je zanimljiva vežba balansiranja. Deca su mi ceo dan u mislima. Neprestano se pitam gde su Ava, Dikon i Tenesi. Pokušavam da ih motivišem da budu najbolje verzije sebe, a ne male verzije mene, tate ili očuha. Cilj dobrog roditeljstva jeste prepoznati njihove strasti, ono što ih čini jedinstvenima, i u tome ih ohrabriti.

Ris Viderspun sa ćerkom: Ko je ovde kome mama?

Jesu li tako razmišljali i vaši roditelji?

– Jesu. Bili su zbunjeni kada sam im rekla da želim da postanem glumica. Moj otac je lekar, a majka medicinska sestra, pa su mislili da ću se i ja odlučiti za medicinu. Ali uvek su me u svemu podržavali i hrabrili.


Koliko ste kao iskusna glumica imali poverenja u rediteljku Hali Majers-Šajers s obzirom na to da je ovo njen prvi rediteljski pokušaj?

– Hali je odrasla na filmskom setu, gledala je svoje roditelje kako ostvaruju ideje, pišu scenarije, režiraju, montiraju filmove i onda vode marketing, i razume ceo taj proces bolje nego što se to može naučiti na filmskoj akademiji. Zna o tome više nego ja nakon gotovo 30 godina karijere.

Kao što je to njena majka, poznata rediteljka Nensi, radila u svojim filmovima, Hali je od nekoliko nesavršenih muškaraca stvorila jednog savršenog. Ali danas je ideja savršenog muškarca drugačija nego pre trideset godina.

– Mislim da mnogo očekujemo od njih: da dobro zarađuju, da se brinu o deci, da budu emotivno otvoreni i prisutni, uz to i zabavni i u dobroj formi, kao i da nam čitaju misli. Uloge žena i muškaraca danas više nisu jasno podeljene i to zbunjuje. Dosta učimo iz filmova jer nam oni omogućuju da stvari sagledamo iz tuđe perspektive. Zato je važno da imamo žene koje prave filmove – muški likovi će se drugačije ponašati i biti drugačije prikazani u ženskim ostvarenjima.

Autor: Ana Tajder
Foto: Guliver/Getty images, Splash, Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi