Ris Viderspun: Kako me odrastanje na Jugu naučilo sve o životu, ljubavi i pečenju kolačića


Zvezda filma ‘Pravna plavuša’ napisala je autobiografiju u kojoj se nimalo ne štedi: tvrdi da je obična žena sa strijama i celulitom, koja priča sa svojim psima i samo se trudi da bude – najbolja verzija sebe

Autobiografiju “Whiskey in a Teacup”, koja će se uskoro pojaviti u knjižarama, glumica Ris Viderspun (42) najavljuje rečima: “Kako me odrastanje na Jugu naučilo sve o životu, ljubavi i – pečenju kolačića”, te daje da se nasluti kako u njoj ima i mnoštvo pikantnih sitnica iz njenog života.

Nisu to neke velike stvari, ali, recimo, čim uđem u kuću skidam grudnjak. Svaka žena zna koliko je to veliko olakšanje – kaže glumica.

Autobiografija ‘Whiskey in a Teacup’

Iako potpuno benigno, ovakvo priznanje rezultiralo je znatnim interesovanjem za knjigu, koja se preko interneta dobro prodaje i pre izlaska iz štampe. A premda iza sebe ima impresivan opus – snimila je četrdesetak filmova, 14 televizijskih serijala, osvojila Oskara, Zlatni globus i nagradu BAFTA i 2010. dobila zvezdu na holivudskom Šetalištu slavnih – Ris Viderspun ne pokazuje ni mrvicu zasićenosti poslom kojim se bavi.

Ris Viderspun: Obožavam da starim, sve mi je mnogo jasnije

Kad sam pre dve godine najavila da ću napisati knjigu, svi su mi govorili da sam se zaletela i da sam tako nešto najavila u žaru trenutka, kad sam bila nominovana za Zlatni globus za film “Wild”. Ali znala sam da nije tako – objasnila je. – Vaspitana sam na starinski, južnjački način i o tome u knjizi i govorim. Južnjaci su spolja blagi, dobri, pristojni i miroljubivi, ali zato nisu ništa manje odlučni, radni i uporni.

U filmu ‘Pravna plavuša’ iz 2001

I zaista, za sve što je rekla ima čvrsto pokriće: iako su joj tek 42 godine, na Forbsovoj listi je lane osvanula kao jedna od deset najbolje plaćenih glumica Holivuda, a bogatstvo joj se procenjuje na 198 miliona dolara. U stvari, sve se niže logikom koju je teško pobiti: za filmske angažmane plaćena je 15 miliona dolara po ulozi, a svoje ime je finansijski uspešno stavila u funkciju prodaje parfema In Bloom i lanca prodavnica odeće Draper James, koji odlično posluje. Tu je još producentska kuća Hello Sunshine koju je osnovala nakon što je, kako tvrdi, na početku karijere dobila novčano ponižavajuće bednu ponudu za ulogu – zato jer je žena.

DOBAR PEDIGRE

Zapravo me ta rola nagnala da bes koji je u meni izazvao tako neprimeren odnos prema mestu žene u društvu usmerim na stvaranje nečeg potpuno suprotnog – ispričala je. – Tako sam došla na zamisao da osnujem producentsku kuću u kojoj ću biti u prilici da ispravim takve nepravde. I jesam. Naravno, nije bilo lako, niti je tako jednostavno kao kad to izgovorim u nekoliko reči. No, isplatilo se i danas sam vrlo ponosna na ono što radimo.

Rođena 22. marta 1976. u Nju Orleansu, Lora Džin Ris Viderspun bila je prvo dete bračnog para koji se venčao još u studentskim danima. Majka Meri Elizabet bila je sjajna studentkinja na koledžu za medicinske sestre i potom na specijalizaciji iz pedijatrije – kasnije je stekla i naučni doktorat, a kao logični sled toga i katedru na prestižnom univerzitetu Vanderbilt. I otac Džon Drejper Viderspun briljirao je na studijama medicine, nakon toga i kao vojni lekar, a iskazao se i kad je 1987. otvorio vlastitu praksu kao otorinolaringolog, što je radio do 2012.
Preci Ris Viderspun bili su Englezi, Velšani i Škoti, a jedan od njih bio je – navodno – Džon Viderspun, koji se našao među potpisnicima Deklaracije o nezavisnosti 4. jula 1776, temeljnog državnopravnog akta SAD. Doduše, tvrdnja glumičinog oca da su on i njegova deca potomci učesnika tog istorijskog događaja još nije dobila službenu potvrdu jer je postupak za utvrđivanje takvih genetskih veza vrlo rigorozan i temeljan, ali penzionisani Džon Drejper Viderspun ne odustaje, a kćerka mu je u tome najveća podrška.

U srednjoj školi u Nešvilu bila je navijačica

Kako je desetak godina radio kao vojni lekar, glumičin otac je 1978. premešten u američku bazu u nemačkom gradu Visbadenu, gde je porodica provela četiri godine, a nakon toga se preselila u Nešvil, u državu Tenesi.

Sećam se svega iz tog razdoblja – kaže Ris. – Pamtim komšije, decu s kojom sam se igrala, episkopalnu crkvu u koju smo redovno odlazili, mirise jela koja je spremala moja baka i, najviše, njeno upozorenje da se na ulicu ne izlazi bilo kako, nego pažljivo odeven, uredan i u pristojnoj odeći.

Sneg, debeli minus i golo telo: Kad pozira bivši suprug Ris Viderspun (foto)

Kao devojčica bila je brbljiva, vesela i otvorena, što je bilo presudno da je kao sedmogodišnjakinju odaberu za snimanje TV reklame za jednu cvećaru. To iskustvo joj je, pokazaće se, odredilo životni put. Naime, sva ta gužva oko snimanja, rasvete i izmena na setu toliko joj se svidela da je počela da gnjavi roditelje da je upišu na časove glume. I u tome, kao i u ostalim aktivnostima, od škole do gimnastike i navijačkih koreografija, uvek je bila među najboljima.

Sa Hoakinom Finiksom u ‘Hodu po ivici’

Ipak, najviše je uživala upravo u glumi, pa je nakon završetka srednje škole, kad je trebalo da donese odluku šta će studirati, pomalo preko volje otišla na Univerzitet Stanford, gde je upisala engleski jezik i književnost. No, zov koji je osetila kao devojčica nije joj dao mira, zbog čega je posle prvog semestra napustila studije i odlučila da postane glumica.

Prvi pokušaj, u koji nije polagala previše nade, pokazao se uspešnijim nego što je očekivala: 1991. se prijavila na audiciju za bilo kakvu ulogu u ostvarenju “The Man in the Moon” i dobila – glavnu! Iako film finansijski nije naročito dobro prošao, njena uloga 14-godišnje seoske devojke Dani Trant, koja se prvi put u životu zaljubljuje, izazvala je mnogo reakcija, pa čak i hvalospeve kojima se tada niko nije nadao. Na primer, Rodžer Ibert, strogi filmski kritičar londonskog lista The Guardian, napisao je da je “njena scena prvog poljupca jedna od najslađih koje je video na platnu’’.

No slava, koja je došla brže nego što je očekivala, imala je i gorku stranu. O njoj je, doduše mnogo kasnije, progovorila prilično oštro. Kao gošća jedne TV emisije pričala je o sramotnim prisilama, ucenama i poniženjima kojima su gotovo uvek izvrgnute glumice koje se tek probijaju.

Na početku karijere, u filmu ‘Negde daleko’ iz 1993, sa Sarelom Bokom i Itanom Embrijem

Ljudsko dostojanstvo je u tom slučaju potpuno bezvredno i to uvek ima istu posledicu: počnete da sumnjate u sebe, izgubite samopouzdanje i za sve krivite sebe – objasnila je. – I sama sam iskusila ružne stvari, ali to mi je na neki način pomoglo da otvorim oči i osvestim da nisam ničije vlasništvo i da sama odlučujem o vlastitom životu. Ali pre toga, sasvim nepotrebno, isplačete reku suza.

Međutim, na početku karijere, kad joj je bilo tek dvadesetak godina, prioriteti su imali prilično drugačiji poredak. Kao i sve devojke zaljubljivala se i patila, plakala i oduševljavala se vezama koje su po pravilu bile i burne i nezaboravne, ali uglavnom kratke. Sve do 1997, kad je na proslavi svog 21. rođendana upoznala dve godine starijeg Rajana Filipa, lepuškastog glumca koji je iza sebe tada imao tek nekoliko uloga u sapunicama. Iako je ljubav planula velikom silinom, Ris nije uletela u brak: najpre su godinu dana proveli upoznajući jedno drugo. Rajan ju je zaprosio 1998, a raskošno venčanje za 120 zvanica održano je 5. juna 1999. u luksuznom zdanju obnovljene plantaže Old Wide Awake u okolini Čarlstona, u Južnoj Karolini.

Kad je 9. septembra 1999. rodila kćerkicu Avu Elizabet, činilo se da su najsrećniji ljudi na svetu. Sin Dikon stigao je na svet četiri godine kasnije, a u to doba Filip je počeo da dobija sve kvalitetnije uloge. Ni Ris nije zaostajala. Sve je izgledalo da bolje ne može biti, ali najbolji deo karijere tek je bio pred njom.

Kćerka Ava krenula je majčinim stopama i već je dobila nekoliko manjih uloga

Prekretnica je, svakako, bila 2001, kada joj je australijski reditelj Robert Luketić ponudio ulogu razmažene i bogate El Vuds u ostvarenju “Pravna plavuša”. Film je postigao neverovatan uspeh i samo u SAD zaradio više od sto miliona dolara, a kritičari su se raspisali kako je Holivud dobio “novu, lepšu i zanimljiviju Meg Rajan”.

Ris Viderspun, kojoj je tada bilo 25 godina, za tu ulogu je bila nominovana za Zlatni globus, a dobila je i nekoliko manje prestižnih američkih filmskih nagrada. Ne čudi stoga što su je producenti zasuli ponudama, među kojima nije bilo lako odabrati pravu. No, ona je – uprkos mladosti i skromnom životnom iskustvu – ipak dosta dobro procenjivala scenarije i reditelje.

Mračne tajne izlaze na videlo: Ris Viderspun otkrila da je bila zlostavljana u mladosti

Ne znam to precizno da opišem, ali kad pročitam neki scenario, čujem nešto poput glasića iz dubine koji mi nepogrešivo sugeriše treba li da prihvatim ulogu ili ne – objasnila je svoj postupak donošenja odluka. – Nekad se javi odmah i prilično je glasan, nekad ga jedva čujem, ali ima situacija kad mu nema ni traga ni glasa, a ja sam naučila kada mogu da mu verujem.

Očito mu je nakon “Plavuše” poverovala mnogo puta pa je 2002. snimila “Važno je zvati se Ernest” i “Alabama, slatki dome”, a nakon što su oba ostvarenja sjajno prošla kod publike, snimila je nastavak “Plavuše” (“Legally Blonde 2: Red, White & Blonde”). Iako je po kvalitetu bio tek senka prvog dela, finansijski se i te kako isplatio, a to je za glumicu bila sjajna okolnost jer joj se nakon toga lestvica za honorare nije spustila ispod 15 miliona dolara po filmu.

Na dodeli Oskara 2006, kada je nagrađena za ulogu u filmu ‘Hod po ivici’, s prvim mužem, glumcem Rajanom Filipom

Glasić joj se ponovo javio početkom 2003, kada je potpisala ugovor za snimanje “Vašara taštine”, prema romanu Vilijama Mejkpisa Tekerija, koji je režirala darovita indijska rediteljka Mira Nair. Radnja filma smeštena je u 1802, kao i u romanu, ali je rediteljka značajno odstupila od okosnice knjige, a kostimografi su imali dodatnog posla jer se u vreme snimanja već sasvim lepo video Risin stomačić – bila je tada drugi put trudna. Film je 2004. nominovan za Zlatnog lava na Mostri.

A iako je ponovo postala mama, Viderspunova nije zapostavila karijeru.

Porodica mi je svakako na prvom mestu, ali rođenjem dece život žena ne prestaje – izjavila je kad je osam meseci nakon što je rodila sina potpisala ugovor za film Džejmsa Mangolda “Hod po ivici” o Džoniju Kešu.

Na terasi ispred kuće u Nešvilu s majkom Beti

Ris je glumila Džun Karter, muzičarovu devojku iz najranije mladosti i kasnije njegovu treću suprugu.

U početku sam bila oduševljena, odluku da pristajem na sve uslove potpisala sam brže nego za bilo koji film do tada, ali kad mi je reditelj rekao kako moram naučiti da pevam i sviram gitaru, poludela sam od besa – priznaje. – Nisam bila na to spremna, štaviše, bila sam sigurna da to apsolutno nisam u stanju, pa sam pritisla svoje advokate da nađu rupu u ugovoru i pomognu mi da se nekako izvučem iz svega.

USPEH IMA CENU

Srećom, nisu našli nijednu mogućnost za uzmicanje i ona se morala uhvatiti posla: za šest meseci, nakon ogromnog rada, uspela je da zadovolji rediteljeve standarde i verodostojno prikaže ženu koja je uz Keša nastupala na njegovim koncertima. Pokazalo se da se toliki trud i te kako isplatio: za “Hod po ivici” je 2006. dobila Oskara, Zlatni globus, nagradu BAFTA i niz drugih priznanja u SAD i svetu.

Sa sinom Dikonom, kćerkom Avom, mužem Džimom Totom i najmlađim sinom Tenesijem za njegov četvrti rođendan, 2016.

No, uspesi ne dolaze besplatno: nakon sedam godina braka odnosi između Ris i njenog supruga počeli su da se zatežu, krenule su prve trzavice. Pre nego što se između njih stvorilo trajno neprijateljstvo oboje su bili dovoljno mudri da se raziđu, ohlade glave i tek onda odluče šta dalje. Nažalost, stvari su ostale nepromenjene duže vreme pa je par podneo zajednički zahtev za razvod, koji je okončan 2009.

Rajan Filip optužen da je pretukao bivšu: Glumac tvrdi da je on žrtva, šta je istina?

Nekoliko godina sam stajala u mestu, pokušavala nešto da radim, ali ništa mi nije polazilo za rukom. Osećala sam se bedno, prazno i beznadežno – priznala je. – Razvod je mnogo teže iskustvo nego što ljudi misle. Prisiljavate sebe da ostanete sabrani, ali naprosto ne ide, mozak vam je kao kajgana.

Pa ipak, vreme je učinilo ono što ne može nijedan lek. Ris se nekako podigla na noge i krenula iz početka. Na snimanju filma “Nezvanična istraga” 2007. upoznala je četiri godine mlađeg glumca Džejka Džilenhola, i kad se činilo da je nakon neuspelog braka uspela da izgradi čvrstu novu vezu, njih dvoje su se 2009. razišli. No, to joj je ipak na neki način pomoglo da probije led, pa se 2010. upustila u romansu s pet godina starijim Džimom Totom, inače politikologom koji radi kao lovac na talente za agenciju Creative Artists, za kojeg se udala godinu kasnije.

Glumica redovno trči, vozi bicikl, surfuje

Zadovoljstvo u privatnom životu očigledno je podstaklo i njenu kreativnost pa je u poslednjih nekoliko godina postigla nove uspehe, uglavnom kao glumica, ali i kao producentkinja. Igra u TV serijalu “Male laži” – uskoro će početi da se prikazuje druga sezona – a pristala je i da glumi u trećem delu “Pravne plavuše”. No sav taj glumački i producentski angažman nije nimalo zasenio najnoviju i sve intenzivniju aktivnost agilne južnjakinje.

Naime, osim što je član uprave neprofitne organizacije Save the Children, aktivna je i u organizacijama za zaštitu zlostavljanih žena, pa je pokrenula projekat u kojem ih u raznim sudskim postupcima zastupa više od 500 advokata, a njih plaćaju neprofitna udruženja koja glumica nastoji da objedini kako bi se postigla što veća efikasnost.

U potrazi za ubicom svog sina: Meril Strip se pridružila najnagrađivanijoj seriji u 2017.

Sve sam to napisala u knjizi – objasnila je. – Ništa nisam mistifikovala. Ja sam samo obična žena s troje dece koja me ponekad izlude svojim ponašanjem i prohtevima, neko ko beskonačno uživa da razgovara sa svojim psima, osoba koja ima strije i celulit i koja misli da je idiotizam učestvovati u nametnutoj i suludoj holivudskoj bici u kojoj nema pobednika jer su svi, po logici stvari, uvek gubitnici: niko ne može stalno biti najvitkiji, najlepši, najbolji i najzategnutiji. Moj cilj je malo drugačiji od holivudskih imperativa – želim da budem najbolja verzija sebe.

Autor: Vesna Gostimir
Foto: Guliver/ Getty images/ Splash/ Cover
Podelite sa prijateljima:
Tagovi