Putovanje Nemanje Velikića u Prag: Kafka, pivo i svatovi na Karlovom mostu


U glavnom gradu Češke Republike voditelj Nemanja Velikić prisustvovao je neobičnom venčanju nasred Karlovog mosta, divio se pivnici staroj više od pet vekova i uživao u bogatom ukusu češke nacionalne poslastice trdelnik

U Prag sam otišao pre nekoliko meseci na poziv moje velike prijateljice Mire Vlaisavljević kako bih ispratio projekat Evropske unije “Go Dialogue!”, koji je imao za cilj da okupi mlade ljude iz regiona radi diskusije o problemima u komunikaciji između zemalja Zapadnog Balkana. To nije bilo moje prvo putovanje u Češku, ali jeste u Prag. Kao što sam i očekivao na osnovu priča mojih prijatelja koji su ga pre mene posetili, reč je o gradu bogate istorije, s mnoštvom lepih građevina. Zadimljene tezge sa kojih mame vruće, začinjene kobasice, kuvano vino i češke knedle i nebrojene ušuškane pivnice samo su neke od slika koje prestonicu Češke boje romantikom i mistikom, a dobra zabava je zagarantovana.

Petnaest kilometara hoda 

Odmah po dolasku iskoristio sam priliku da se odmorim od napornih, ranih ustajanja koja su mi zbog “Vikend svitanja” deo svakodnevice u Beogradu, pa sam buđenje pomerio na oko pola deset i ubrzo nakon ustajanja kretao u obilazak. Hteo sam da vidim što više znamenitosti, zbog čega sam sa mapom u rukama dnevno prelazio i po petnaest kilometara. Noćnim provodom se ovaj grad ne može baš pohvaliti, ali i ne treba vam mnogo ludovanja posle celodnevnog špartanja njegovim ulicama.

Sjaj koji ne bledi

Prag je idealna destinacija i za telo i za dušu. Srce grada je staro vekovima. Uprkos dotrajalim fasadama, zlatni sjaj ovde je vidljiv na svakom koraku i ne bledi. Kaldrmisane ulice, osamnaest mostova, brojni trgovi vuku vas da ne stanete, i taman kada pomislite da ćete napraviti pauzu, u vidik vam upadne još jedan prizor koji ne može da sačeka. Jedno od najvećih blaga Praga jeste šest vekova star Orloj, astronomski časovnik na zgradi nekadašnje Gradske skupštine. Sat je sastavljen od tri savršena mehanizma koji u svakom momentu pokazuju tačno vreme, vladavinu horoskopskih znakova i položaj nebeskih tela.

Svatovi na reci

Nema čoveka koji nije čuo za Karlov most. Sagrađen je u XIV veku i povezuje stari deo grada i takozvanu Malu stranu. Pre samog ulaza na most, na izuzetnoj lokaciji, nalazi se Ambasada Republike Srbije, a celom dužinom krase ga barokne skulpture. I tu zaista možete videti najrazličitije stvari, od onih koji prose do svatova. Zatekao sam se na mostu kada se par iz Kine, bukvalno na njegovoj sredini, zavetovao na večnu ljubav.

Plišani trg

U turističkom centru Praga, na granici starog hrišćanskog jezgra i srednjovekovnog jevrejskog geta nalazi se spomenik najpoznatijem češkom piscu, Francu Kafki. Ovaj spomenik se sastoji iz ploča koje se okreću zasebno i koje u jednom trenutku kada se spoje daju jasan Kafkin lik. Na mene je ipak najjači utisak ostavio Praški dvorac, kompleks zgrada koje potiču iz IX veka, koji je zvanična rezidencija predsednika Češke Republike. Sa uzvišenja na kojem se on nalazi pruža se panoramski pogled na gotovo ceo Prag. Smena predsedničke garde u Praškom dvorcu na svakih sat vremena u toku dana takođe predstavlja turističku atrakciju. Na kraju, ne mogu da ne pomenem i Venceslavov trg, jedan od glavnih gradskih trgova, sa kojeg se ulazi u manje ulice prepune lokala, pivnica, trgovinskih centara. Taj trg je 1989. godine bio i centar Plišane revolucije koja je dovela do pada tadašnjeg komunističkog režima.

Kristalni darovi

Prag je vrlo skup grad, što najbolje znaju oni koji žive u njemu, ali kada ste turista, to i ne osetite toliko. Ono što morate kupiti kada ste u Českoj jeste kristal Bohemia. Reč je o izuzetno kvalitetnom materijalu, finoj izradi i komadima koji će vas zauvek podsećati na boravak u Pragu. Kako sam ljubitelj kozmetike, nabavio sam nekoliko artikala čeških proizvođača, koji su se pokazali veoma dobri. A cene su im bile povoljne. Došao sam kući i sa litrom njihove čuvene bekerovke. U pitanju je tradicionalni prirodni liker napravljen isključivo od biljnih sastojaka.

Vozić pića

Otići u Prag a ne probati crno pivo, kobasice na centralnom trgu i kolač trdelnik jeste kao da niste ni bili. Posetio sam najčuveniju pivnicu U Fleka, staru više od pet vekova, dekorisanu po ugledu na srednjovekovne krčme, sa izuzetnom ponudom piva. Takođe, kafić Výtopna, ili popularno Vagon, zanimljiv je po tome što je pregrađen železničkim šinama pa piće koje poručite dolazi vam vozićem do stola.

Na svakom koraku vas mami miris trdelnika, dimnjak-kolača od testa, koji je moguće probati u raznim varijantama, od praznog do punjenog voćem, sladoledom ili slanim salatama. Popio sam kafu u čuvenom restoranu Café-Café, što iskreno preporučujem. Zanimljivo mi je bilo da posle svakog obroka kao desert služe kolače od jabuka. Bilo u obliku obične pite, američke pite ili kuvane jabuke, tek, od njih je bilo nemoguće pobeći.

 

Autor: Gloria magazin
Foto: Guliver/ Getty images/ Privatni album
Podelite sa prijateljima:
Tagovi