Prva žena tamne puti koja je potpredsednica SAD: Kamala Haris život je posvetila borbi za prava manjina!

Pravnica Kamala Haris prva je crna potpredsednica SAD, ona je život posvetila karijeri i borbi za prava manjina, a decu supruga Daglasa Emhofa prihvatila je kao svoju.

Možda jesam prva žena potpredsednik Amerike, ali neću biti poslednja – bile su reči Kamale Haris (56) nakon pobede Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima u SAD. Ona je novo oličenje američkog sna jer će u istoriji biti upisana kao prva žena, prva osoba mešane rase i prvo dete imigranata na drugom po važnosti mestu u američkoj administraciji.

Demokratkinja iz Kalifornije rođena je Ouklandu u porodici imigranata: majka joj je iz Indije, a otac sa Jamajke. Nakon razvoda roditelja, Kamalu je od sedme godine odgajala samohrana hinduistička majka Šjamala Gopalan Haris, koja se bavila medicinskim istraživanjima raka. Uz sestru Maju, rasla je najpre u Montrealu, gde je Šjamala vodila istraživački projekat, a zatim su se vratile u njen rodni grad. Zato često napominje da je sedamdesetih u Kaliforniji zbog svog porekla doživela marginalizovanje koje je uticalo na nju. Ali borbeni duh njene majke, angažovane u pokretu za građanska prava na Univerzitetu Berkli, bio je ključan za njeno formiranje.


Majka me je odgajila kao snažnu ženu – navela je Kamala u autobiografiji “The Truths We Hold” i dodala da joj je govorila: “Nemoj samo da se žališ. Uradi nešto!” teži put Studirala je politikologiju i ekonomiju na Univerzitetu Hauard u Vašingtonu, jednom od najvažnijih koledža za Afroamerikance, a potom prava u San Francisku. Istakla je da je vreme studija bilo ključno za izgrađivanje njene ličnosti.

Andrew Harnik/Pool via REUTERS

Tada sam shvatila ko sam, šta hoću da postignem, koje odnose želim da promenim i kako to da uradim. Krenula sam težim putem na kojem mogu često da padnem, ali tokom kog mogu da promenim štošta – navela je Harisova, koja se pre 30 godina zaposlila u državnom tužilaštvu i kao tužilac stekla status borbene žene sa hirurški britkom pameću.

Gradeći karijeru često je probijala led. U autobiografiji je opisala kako je rana iskustva izopštavanja pretvarala u ambiciju da bude prva. Tako je 2003. postala prva žena na mestu glavnog tužioca u San Francusku, što joj je bila jedna od važnijih pobeda u životu. Sedam godina kasnije sa lakoćom je došla na poziciju državnog tužioca Kalifornije. Tokom dva mandata na toj funkciji stekla je reputaciju zvezde u usponu Demokratske stranke, što joj je pomoglo prilikom trke za Senat. Imala je podršku tadašnjeg predsednika Baraka Obame i njegovog zamenika Bajdena, sa čijim pokojnim sinom Boom je sarađivala i družila se. Druga je crna osoba koja je uspela da uđe u Senat, što se dogodilo 2017.

Pročitajte i: Kad ti je muž predsednik Amerike: Melanija Tramp zaradila pravo malo bogatstvo 

(Photo by Robin L Marshall/Getty Images for BET)

Ja sam to što jesam. Dobro se osećam zbog toga. Nekima će biti potrebno vreme da to shvate. Afroamerikanke ne žele da budu samo okosnica društva, već i liderke – rekla je tokom prvog obraćanja u Senatu i tada postala inspiracija mnogim Amerikankama.

Pod budnim okom.

Njena pravna karijera bila je na udaru javnosti. Deo progresivaca u njenoj stranci ju je prozvao da se nije dovoljno bavila pitanjima policijske brutalnosti i rasnom nepravdom, a optuživana je za pristrasnost u korist policije, kao i da nije radila dovoljno na zabrani smrtne kazne. Harisova se snažno založila za pravnu reformu tokom letnjih nemira u Americi, nakon što je Afroamerikanac Džordž Flojd podlegao povredama koje su mu naneli policajci.

Od 2014. je u braku sa Daglasom Emhofom (55), jevrejskim advokatom za sporove u industriji zabave, koji ima kćerku Elu i sina Kola iz prethodnog braka. Kamala ih je prihvatila kao da su njena rođena deca i srećna je što je zovu Momala.

Pročitajte i: Ponižena i uvređena: Melanija Tramp ljuta zbog komentara Stormi Danijels o predsedniku Amerike 

– Pošto nisam rađala, Daglasovu decu gledam kao svoju. Vrlo dobro se slažemo. Nikada nisam tražila da me oslove sa mama, a njih dvoje su smislili da me zovu Momala, što ipak nešto govori o našem odnosu – ponosno je ispričala potpredsednica, koju uskoro očekuje polaganje zakletve.

Kada bude stupala na dužnost, njen nadređeni Džo Bajden imaće 78 godina. Biće najstariji predsednik u istoriji SAD. Pošto se nije obavezao na ponovnu kandidaturu 2024, to pruža priliku Haris da se kandiduje za čelno mesto u Americi za četiri godine.

Autor: Ivan Arandjelovic
Foto: Chip Somodevilla/Getty Images News via Guliver
Podelite sa prijateljima:
Tagovi