Prljava igra u Holivudu: Ideju za legendarnu scenu iz “Petparačkih priča” Tarantino ukrao od Skorsezea


Na internetu se nedavno pojavio video-zapis koji razjašnjava kako je Kventin Tarantino bio inspirisan “izgubljenim” filmom Martina Skorsezea za režiranje scene u “Petparačkim pričama” u kojoj predoziranoj Miji (Uma Turman) Vins Vega (Džon Travolta) zabada injekciju adrenalina u srce.

U susret Oskaru 2017: Film “La La Land” apsolutni favorit sa 14 nominacija

Martin Skorseze je 1978. snimio dokumentarac “American Boy: A Profile of Steven Prince” (Američki dečko: Profil Stivena Prinsa) o svom prijatelju, bivšem roudiju Nila Dajmonda i narkomanu najpoznatijem po maloj ulozi (Easy Andy) u “Taksisti”. Skorseze je kombinovao kućne video-snimke iz Prinsovog detinjstva sa njegovim pričama o divljim avanturama, uključujući i jedan naročito neverovatan incident kada je ubrizgao injekciju sa adrenalinom u srce devojke koja se predozirala heroinom.

Dokumentarac nikada nije zvanično prikazan i smatra se “izgubljenim” filmom Martina Skorsezea, međutim, piratske kopije kružile su među filmadžijama i filmofilima.

Godine 1985. tada 22-godišnji Kventin Tarantino zaposlio se u video-klubu na Menhetn biču. Pretpostavlja se da je tom prilikom došao do kopije Skorsezeovog filma.

Uma Turman: Najprljavija bitka za starateljstvo u istoriji Holivuda

Devet godina kasnije, snimio je “Petparačke priče” (Pulp Fiction). Scena sa predoziranom Umom Turman, kojoj Džon Travolta zabija adrenalin u srce, inspirisana je pravom scenom iz Prinsovog života.


Prins je isti događaj ponovo prepričao i u filmu “American Prince” (2009) Tomija Palote u kojem ga je intervjuisao Ričard Linklejter.

Još četiri meseca do nove sezone “Kuće od karata”


U videu nedavno objavljenom na Jutjubu možete paralelno čuti Prinsovu originalnu verziju priče koja je inspirisala Tarantina i videti čuvenu scenu u kojoj, osim Travolte i Turmanove, igraju i Erik Stolc i Rozana Arket.

– Bio sam stondiran. Morao sam duboko da zakopam u sebe da bih pronašao neku kotrolu kako bih to odradio. Skoro kao i u Tarantinovom filmu. Nisam joj ni zabio špric do kraja, ona je već uveliko bila svesna. Međutim, morao sam posle da uklonim iglu… – ispričao je Prins Linklejteru 2009.

Autor: Gloria.rs
Izvor: IndieWire/Blic.rs
Foto: Guliver/Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi