Pol Makartni: Godine mi ne smetaju, ignorišem ih


Slavni muzičar sa 76 godina kreće na novu turneju, a singl “Come on to Me” sa njegovog novog albuma odiše mladalačkom energijom koja iznenađuje čak i njega samog

Nije vest da Pol Makartni ima novi album, i da će posle tri godine ponovo krenuti na britansku turneju, ali jeste da je slavnom Bitlsu – 76 godina. Upravo je izdao promotivni singl pod nazivom “Come on to Me” koji mladalačkom energijom nadmašuje sve što se poslednjih meseci pojavilo na tržištu. Maka, kako ga Englezi zovu odmilja, sviraće 12. decembra u rodnom Liverpulu, potom u Glazgovu i u Londonu. Pre toga počeće svoju turneju pod nazivom “Freshen Up” u kanadskom Kvebeku 17. septembra, samo deset dana posle objavljivanja novog albuma koji se zove “Egypt Station”.

Pol Makartni: Kakav deda, takav i unuk (foto)

Brojni obožavaoci s pravom postavljaju pitanje: da li će nastupati i sa 80 godina?

To mi deluje nezamislivo i pomalo neprikladno – kaže ser Pol Makartni. – Ali, da vam nešto ispričam: kad sam imao 17, na akademiji koju je pohađao Džon Lenon bio je neki momak od 24. Bilo mi ga je tako žao. Bio je tako star! Ljudi kažu da su godine samo broj, ali brojka sve veća što si stariji. No, ako mi to ne ometa život, ne žalim se. Mogu to da ignorišem, što i činim. Nikad neću stati!

Snimak za pamćenje: Posle 49 godina Pol Makartni ponovo na slavnom pešačkom prelazu (video)

Za Makartnijev koncert Liverpulu kartu je kupio i njegov veliki fan, 62-godišnji Britanac Gordon Ebi-Tibits. Kupio ju je preko interneta, i platio 89 funti. Računao je da je odlično prošao, ali ovaj stariji ljubitelj muzike nije čitao ono sitno što piše u dnu ekrana, pa je na kraju morao da doplati 1247 funti.

Rekli su mi da mogu da vratim kartu ako želim – kaže Gordon. – Ne pada mi na pamet! Gledati Pola u Liverpulu je san koji se ostvario, a kad opet bude nastupao ovde, ponovo ću kupiti kartu, ma koliko koštala.

Makartni, koji od 1997. nosi titulu sera koju mu je dodelila britanska kraljica Elizabeta, dosad je osvojio neverovatnih 18 Gremi muzičkih nagrada, hodajuća je muzička legenda. Onima koji ga pamte kao bas gitaristu Bitlsa treba reći da su popularne liverpulske “bube” postojale samo desetak godina (od 1960. do 1970). Polu su bile 22. godine kad je komponovao neponovljivu “Yesterday”, a već skoro pola veka ima solo karijeru. I to mu nije dovoljno – nedavno je potpisao ugovor da glumi u novom nastavku “Pirata sa Kariba”. Partneri će mu biti Orlando Blum, Džefri Raš i Stiven Grejam.

Novi Makartnijev album “Egypt Station” sniman je poslednjih meseci u Los Anđelesu, Londonu i u njegovim privatnim studijima u Saseksu. Pol živi u Škotskoj, a društvo mu pravi treća supruga Nensi Ševel (58), s kojom je u braku od 2011. Prva žena bila mu je Linda Istman, naslednica fotografskog carstva Kodak. Njome se oženio 1969. i dobili su četvoro dece. Linda je preminula od raka dojke 1998, a Pol se četiri godine kasnije venčao sa bivšom manekenkom Heder Mils, koja je u saobraćajnoj nesreći ostala bez noge. Ona ga je optuživala da ju je zapostavljao, i da je noću, umesto u bračnu postelju, odlazio u kuhinju da puši marihuanu. Razveli su se 2008, a on joj je platio odštetu za sve duševne bolove u iznosu od 32 miliona evra. To je kap u moru Makartnijevih prihoda, njegovo bogatstvo procenjeno je na 920 miliona evra, i po tom osnovu je na prvom mestu među svim muzičarima sveta. Iza njega su kompozitor Endru Lojd-Veber sa 830 miliona i grupa U2 sa 637 miliona.

Sa trećom suprugom Nensi Ševel, biznismenkom koja uspešno vodi nekoliko transportnih kompanija u Americi, u braku je od 2011. Iako u njegovoj dubokoj senci, čini se da je upravo ona velikim delom zaslužna za energiju koja se skoro može opipati na albumu “Egypt Station”.

Objavljen tajni dokument iz 1988: Kako se Pol Makartni zamerio suprugu Margaret Tačer

To je kaleidoskopsko putovanje kroz mnoštvo muzičkih teritorija – objašnjava Pol Makartni. – Kao da muzika dolazi iz nekog mesta koje sam sanjao.

Verovatno je ovu njegovu izjavu video i već pomenuti Gordon Ebi-Tibits, pa mu nije teško palo da već kupljenu kartu doplati desetak puta skuplje, i da se ne žali.

Autor: Gloria magazin/ Aleksandar Ostojić
Foto: Guliver/ Getty images
Podelite sa prijateljima:
Tagovi