Oliver Dragojević: Poslednji aplauz


Ceo Split oprostio se od muzičke legende uz baklje, sirene, zvonjavu iz Crkve Svetog Duje i njegove pesme: katamaranom na kojem su bili njegova porodica i najbliži prijatelji, u pratnji stotina brodića i brodova, slavni pevač vratio se u svoju voljenu Velu Luku na Korčuli

Kad su brojne Oliverove kolege i poštovaoci na komemoraciji u splitskom HNK-u zapevali stihove “Vjeruj u ljubav”, niz lice Vesne Dragojević potekle su suze. Oliverova udovica u tom trenutku više nije mogla da potiskuje bol, kao ni većina prisutnih u dvorani – jer otišao je čovek koji je svakoga barem jednom u životu svojim pesmama taknuo u najosetljivije mesto.

Splitski pevač umro je 29. jula u 71. godini, tačno godinu dana nakon što mu je dijagnostikovan karcinom pluća. Otišao je u zoru jednog vrelog letnjeg dana, kakav je za njega bio simbol života i radosti. Iako se znalo da mu je zdravstveno stanje izuzetno teško, suprugu Vesnu (65) slomila je vest da ga više nema, a u tom bolu utehu joj pružaju sinovi Dino (43) i tri godine mlađi blizanci Davor i Damir i unučići Duje (11), blizanci Toni i Lucija (7), Margita (4) i Vinko (11 meseci).

Oliverova smrt potresla je hrvatsku javnost, koja je u utorak 31. jula – kad je proglašen Dan nacionalne žalosti – bila ujedinjena u tuzi. Desetine hiljada ljudi okupile su se u Splitu kako bi se od njega oprostile, a u muzičarevoj rodnoj Veloj Luci, gde je prema svojoj želji sahranjen 2. avgusta, meštani su ceo dan ostavljali cveće i palili sveće ispred njegove kuće.

Danima se od Dragojevića opraštaju njegove kolege, prijatelji i obožavaoci. Splitska pevačica Zorica Kondža, koja je s njim snimila tri dueta, prisetila se kako joj je pomogao na početku karijere, dok je Zlatan Stipišić Džiboni – njegov najbliži saradnik prethodnih godina – otkrio kako je Oliver i poslednjih meseci svog života još planirao njihove zajedničke pesme i nastupe.

– Želeo bih reći svom kapetanu da je sve kako treba. I da je sve ovo more samo za njega – drhtavim glasom i jedva zadržavajući suze izgovorio je Džiboni na komemoraciji u Splitu.

Ostatak teksta pročitajte u novom broju magazina “Gloria” koji je u prodaji od 6. avgusta!

Autor: Dolores Tolić
Foto: Saša Burić
Podelite sa prijateljima:
Tagovi