Od autsajdera do zvezde: Životna priča Bredlija Kupera


Američki glumac i režiser filma ‘Zvezda je rođena’ u mladosti se opijao i drogirao, a kad se izlečio i izgradio karijeru, našao je sreću i u ljubavi: nakon kratkog braka smirio se u vezi s modelom Irinom Šajk, s kojom je dobio kćerku Leu

S Ledi Gagom u filmu ‘Zvezda je rođena’, koji je režirao, napisao za njega scenario, komponovao pesme i odigrao glavnu ulogu

Na filmu “Zvezda je rođena” Bredli Kuper radio je pune četiri godine – i bio je uključen u svaku fazu njegovog stvaranja. U priči o muzičaru načetom alkoholom, drogom i slavom koji prepoznaje talenat u nepoznatoj mladoj pevačici i stvara od nje veliku zvezdu dok sam polako tone u anonimnost i zavisnost on je koscenarista, reditelj, kompozitor, izvođač i glavni glumac. Inače poznat po vedrim ulogama u filmovima kao što su komedije iz serije “Mamurluk”, “U dobru i u zlu” ili “Paklena kuhinja”, kao i u složenijim ostvarenjima poput “Snajperiste” Klinta Istvuda – za kog je zaradio nominaciju za Oskara – Kuper se nikad dosad nije okušao kao celoviti filmski autor, ali kako se čini, s 43 godine potpuno je sazreo i kao čovek i kao kreativac da stvori film koji, istovremeno ličan i univerzalan, ovih dana privlači rekordan broj gledalaca u bioskope i spominje se kao jedan od ozbiljnih kandidata za Oskara.

Irina Šajk i Bredli Kuper: Devojčica obradovala rusko-američki par

Bredli je radu na filmu pristupio tako predano i s takvom neverovatnom posvećenošću svakom detalju da se to graniči sa opsesivnim. Između ostalog, naučio je da svira klavir i gitaru te uz pomoć muzičkog pedagoga spustio glas za jednu oktavu kako bi zvučao kao autentični roker, a u pisanje scenarija, režiju i glumu uložio je bogato znanje koje je stekao i saradnjom s vrsnim rediteljima – od Toda Filipsa koji je režirao “Mamurluke” i Dejvida O’Rasela s kojim je zaradio dve nominacije za Oskara do Klinta Istvuda – te školovanjem u Actors Studiju.

Na dodeli nagrada Toni u Njujorku s majkom Glorijom i sestrom Holi 2015.

Ali Kuper se nije oslanjao samo na profesionalno iskustvo, nego i na sve što je proživeo.

Kad god želiš da kažeš istinu, moraš da upotrebiš ono što se tebi dogodilo, što si sam iskusio ili o čemu si čitao. I to je deo lepote, da ono što si doživeo pretvaraš u priču. Za mene je to katarza. Sećam se kako nam je na diplomskim studijama profesorka rekla kako ćemo imati priliku da iskoristimo sve svoje nesigurnosti, sve one mračne strane sebe, i to je istina – rekao je glumac, koji je film posvetio Elizabet Kemp, svojoj prošle godine preminuloj omiljenoj mentorki iz Actors Studija.

Ipak, moralo je proći vreme da to iskustvo sazri. Kad mu je omiljeni reditelj Klint Istvud ponudio ulogu u filmu “Zvezda je rođena”, Kuper ga je tad, pre pet godina, odbio.

Bredli Kuper: Prvi intervju nakon rođenja ćerke (video)

Bilo mi je tek 38 i činilo mi se da sam premlad za taj lik. Da se pretvaram da sam proživeo više nego što jesam, ne bih bio uverljiv. Reći ne Klintu Istvudu bilo je nešto najteže što sam uradio u životu jer je on moj junak! – priznaje Bredli.

U braku s glumicom Dženifer Espozito bio je šest meseci – od decembra 2006. do maja 2007.

No, naposletku je nastupio pravi trenutak kad je mogao da se uhvati u koštac s pričom o muzičaru Džeksonu Mejnu i pevačici Ali koju slučajno otkrije. Jedne noći, nakon što je odgledao nastup Eni Lenoks u Los Anđelesu, u snu je video ceo početak filma i znao je da mora da ga snimi.

Petnaestak godina išao sam iz filma u film. I onda sam napunio 39, stao i zapitao se: “Šta ja zapravo želim?” Želim da ispričam priču “Zvezda je rođena”. Pogledao sam se u ogledalu i shvatio da mogu. Jednostavno sam znao. I tako sam sledeće četiri godine radio samo to. I tada sam nešto naučio za budućnost, a to je da vredi uložiti sve vreme ovog sveta, čak i ako u pola decenije iz toga izađe samo jedan film, ukoliko je to film koji ste želeli da napravite – rekao je Kuper, koji je u sudbini muzičara koji se bori s vlastitim demonima na neki način prepoznao sebe jer je i sam na sopstvenoj koži osetio šta znači zavisnost.

Od 2015. u vezi je s modelom Irinom Šajk, s kojom je dobio kćerku Leu

Dok se kao mlad glumac probijao glumeći na televiziji i loveći male filmske uloge, navukao se na sredstva protiv bolova i alkohol pod pritiskom da uspe i suočen s razočaranjima koja donosi teška i kompetitivna glumačka profesija.

Uvek sam se grizao oko toga šta drugi misle o meni, kako im izgledam, kako ću preživeti dan. I uvek sam imao osećaj da sam autsajder – priznao je Bredli, koji je znao tako da se napije da je jednom pao i razbio glavu te završio u hitnoj pomoći.

Ali onda je shvatio da od njegove karijere neće biti ništa ako nastavi tim destruktivnim putem te se snagom volje i uz pomoć programa dvanaest koraka za rehabilitaciju izlečio. U trenutku kad je film “Zvezda je rođena” izašao pred gledaoce, on je bio čist već 11 godina.

Već na početku rada na tom ostvarenju ozbiljno se bacio na posao: svaki dan je rano ujutro trčao ili dizao tegove, zatim dva sata vežbao gitaru, dva sata klavir, onda ručao, posle ručka sat i po pisao muziku, a ostatak dana radio na scenariju. Za to vreme njegova partnerka, manekenka Irina Šajk, čekala je njihovo prvo dete.

U pauzi snimanja na setu filma ‘A-Team’, 2010.

Lepa Ruskinja i glumac zaljubili su se početkom 2015, nakon što je pukla njegova dvogodišnja veza sa Suki Voterhaus, glumicom i manekenkom koja je zaštitno lice Burberryja. On je, kažu upućeni, hteo porodicu, dok je tada 23-godišnja Suki mislila da je ipak premlada za takvu odgovornost.

Nešto zrelija Irina dala je Kuperu ono za čim je žudeo i u martu prošle godine par je dobio devojčicu po imenu Lea, koja se rodila na sam početak snimanja “Zvezde”. I dok razdragani otac priznaje kako mu je rođenje kćerke otvorilo neke potpuno nove svetove, među ostalima i onaj muzike za decu, svojoj devojčici najviše želi da se uvek oseća voljenom, onako kao što su se u detinjstvu osećali on i njegova filmska partnerka Ledi Gaga, odnosno Stefani Džermanota.

Praznične čarolije Bredlija Kupera i Irine Šajk: Ćerkin prvi susret sa Deda Mrazom (foto)

Odmah sam se s njom povezao, ne samo na kreativnom nivou nego i sasvim lično. Oboje smo bili voljeni kao deca, i to odmah prepoznajem u ljudima. A upravo to želim svojoj kćerki, da bude voljena – izjavio je glumac, koji je odrastao u Filadelfiji, s roditeljima koji su mu pružili ljubav i podršku u svemu.

Kao dete je od bake naučio da kuva, a to znanje je iskoristio u filmu ‘Paklena kuhinja’

U kući je uvek sve odjekivalo od muzike, bio to Bob Seger, Bili Džoel, Mario Lanca ili Vivaldi, a Kuper je imao sobu punu igračaka i svirao je kontrabas. Majka Glorija, poreklom Italijanka, napustila je posao da bi se posvetila porodici, a otac Čarls, kojeg je maleni Bredli obožavao, bio je berzanski stručnjak.

Irina Šajk i Bredli Kuper: Srećna porodica u šetnji Njujorkom (foto)

Hteo sam da budem isti kao tata. Kad mi je bilo osam godina, u školu sam išao u odelu i s aktovkom – seća se glumac, koji danas na lančiću oko vrata nosi očev venčani prsten.

Otac Čarls umro je 2011. od raka pluća, doslovno sinu na rukama.

U tom trenutku sve se promenilo. U trenutku. Bila je to nova stvarnost za mene, sasvim novi svet – rekao je posle Kuper.

Otac ga je na neki način doveo i do Ledi Gage. Nakon njegove smrti Bredli se angažovao u borbi protiv raka i na jednoj dobrotvornoj priredbi u Los Anđelesu slučajno video Ledi Gagu kako izvodi “La Vie en rose”. Odmah je znao da je to njegova zvezda.

S rediteljem Klintom Istvudom na setu drame ‘Snajperista’

Kad je izašla na pozornicu i zapevala, vreme je stalo. Stefani nije samo dinamit, ona je plutonijum. I to mi je trebalo – kaže Kuper, koji je s Ledi Gagom smesta našao zajednički jezik.

(Ne)glamurozan život Irine Šajk: Kupka, suši i kućni bioskop

Za oboje film je bio riskantan potez: ona je trebalo da odigra ulogu u kojoj su pre nje zablistale dive Džudi Garland i Barbra Strajsend, dok je on debitovao kao reditelj s ni više ni manje nego već trećom novom verzijom holivudskog klasika iz 1937.

I Stefani i ja znali smo da rizikujemo karijere, jer ako ne uspemo, pokopaće nas – priznaje Kuper.

Sa Dženifer Lorens u filmu ‘U dobru i u zlu’

No, rizik se isplatio: autentičnost na kojoj je toliko insistirao, uverljivost muzičkih tačaka koje su snimljene uživo na festivalima kao što su Glastonberi i Koačela i, više od svega, iskrenost emocija koje dramatično pršte između dvoje glavnih junaka osvojili su i publiku i kritiku, a Bredlija Kupera iz lepotana kojem su najjači aduti bile nebeskoplave oči i šarmantni osvajački osmeh pretvorili u punokrvnog umetnika čija poruka o složenosti ljubavi i života dopire do srca gledalaca i slušalaca.

Ledi Gaga, zvezda Mostre: Uvek sam verovala u sebe

Očekuje se da će film “Zvezda je rođena” biti nominovan u nekoliko kategorija, a ako se među nominacijama nađe i hit “Shallow”, trenutno vodeći na top-listama u Britaniji i Australiji i među prvih pet u SAD, Bredli je najavio kako će gledaoce svečane dodele Akademijine nagrade razveseliti pomalo neobičnim izvođenjem. Kakvim tačno, ne zna se, ali zna se da će numeru pevati u duetu s Ledi Gagom, i da će je izvesti na neki neuobičajeni način. Svi koji su gledali ostvarenje, a tih je sad već zaista mnogo, pitaju se da li bi u ovom slučaju “neuobičajeno” moglo značiti da će Kuper ponoviti scenu iz filma u kojoj njegov lik, s kojim se tako duboko saživeo, pijan na pozornici za vreme dodele Gremija radi ono što nikako ne bi trebalo raditi u javnosti.

Autor: Marta Štoos
Foto: Guliver/ Getty images/ Warner Bros
Podelite sa prijateljima:
Tagovi