Novi početak Katarine Žutić: Na fakultet nisam otišla po diplomu, već po znanje

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 


Објава коју дели Gloria Magazin Srbija (@gloriamagazinsrbija) дана

Smatrate li sebe feministkinjom?

– U onom smislu da živim život koji ne dozvoljava da cela moja suština, sve čemu ja stremim bude oslonjeno i uslovljeno muškarcem. Feminizam se često pogrešno shvata. To nije pokret protiv muškaraca, već pokret za jednakost polova. 

Kako je izgledalo raditi na nekom komadu kao rediteljka, a ne kao glumica?

– Dosad smo imali tridesetak proba. Za nekog ko je prvi put sa druge strane pozorišne rampe to je malo. Ali, ponosna sam na sebe zato što sam brzo uspela sve da napravim. Sad je naš komad jedna konstrukcija, sve je tu, samo mu treba dati poleta i udahnuti mu život. Da li će nam to poći za rukom, ne znam, ali nadam se da će predstava biti dobra, baš onakva kakvu bih volela da gledam.

Imate li tremu?

– Veliku. I stalno se pitam hoću li u tome uspeti, posedujem li uopšte dar za to.

Šta vam je bilo najteže kao rediteljki?

– Da sagledam likove unutar komada iz tog drugog, rediteljskog ugla. Kao glumac, sem ako nije u pitanju neki ekstremni negativac, vi imate potrebu da branite svoj lik. I ja sam sad stalno sve te likove pokušavala da odbranim, kao da ću ih ja igrati. Bilo mi je teško da se otrgnem od toga.

Jeste li bili stroga rediteljka?

– Trudila sam se da budem pedagog kakav bi na mom mestu možda bili moji baka i deda. Moj deda, defektolog, bio je osnivač prve škole slepih u Zemunu, a baka je radila u toj istoj školi kao profesor matematike. Tada su se valjda i smuvali. Kao mala živela sam s njima i sa mamom i tatom i oni su me upoznali s prvim pedagoškim merama. Takođe, pokušavala sam da budem reditelj-pedagog kakvog bih ja kao glumica volela da imam. Da budem blaga i puna razumevanja, a da opet čvrsto držim uzde u svojim rukama. Kao glumica volim da dobijam sugestije od reditelja, ali apriori ne prihvatam čvrst i rigidan autoritet, pa takav nisam ni bila.

Da li ste u međuvremenu uspevali da se bavite i glumom?

– Da. Uskoro treba da počnem sa snimanjem filma “Očevi slobode” Darka Bajića, koji se bavi životom Svetozara Miletića. Ja igram njegovu kćerku. Uskoro ću, 4. oktobra, imati premijeru predstave “Selestina” u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, u kojoj više sviram nego što glumim. A završila sam i rad na jednoj seriji. 

O čemu je reč?

– To je serija koja još uvek nema ime, a u kojoj glumim sa Andrijom Miloševićem, koji igra Andriju Miloševića. Ja sam glavni lik u jednoj epizodi i tumačim trudnicu. 

Da li je uloga trudnice bila izazovna?

– Bila je vrlo zanimljiva i lepa. Reč je o ženi koja je treći put u drugom stanju, a uloga je baš onakva kakva se i očekuje od mene. Šaljiva i duhovita, pomalo tužna i potresna. Ipak, blesav je tekst i sviđa mi se.  

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Jelena Milinčić
Foto: Dalibor Danilović/Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi