Novi početak Katarine Žutić: Na fakultet nisam otišla po diplomu, već po znanje

Glumica Katarina-Kaja Žutić oseća veliku tremu uoči izvođenja predstave ‘Noževi u kokoškama’ s kojom će 30. septembra na maloj sceni Ateljea 212 diplomirati pozorišnu i radio režiju  

Mada je kao studentkinja glume sama režirala svoju diplomsku predstavu “Preferans” i živela u kući sa rediteljem Ljubomirom Mucijem Draškićem, suprugom njene mame Svetlane-Cece Bojković, Katarina Žutić (47) tokom života nikada nije razmišljala o tome da se bavi režijom. A onda je pre dve godine odlučila da upiše master studije iz pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Ovih dana sprema završni rad kojim bi trebalo da diplomira, a koji će 30. septembra biti izveden na maloj sceni Ateljea 212. Reč je o tekstu “Noževi u kokoškama” škotskog pisca Dejvida Harovera.


Kad i kako ste odlučili da upišete režiju?

– Najjednostavnije rečeno, u trenutku kad sam imala višak vremena. Trenutno sam u godinama kad ne pripadam mlađim generacijama, jer definitivno više nisam mlada, a opet, ljudi me ne doživljavaju kao stariju osobu, tako da sam se našla u raskoraku između ponuđenih uloga. Po trenutnoj snazi i glumačkom potencijalu koji posedujem, mogla bih da igram mnogo kaloričnije role od onih koje mi se nude. 

Uloge koje vam se nude nisu dovoljno izazovne?

– Kao mlada dobijala sam mnogo zahtevnije likove. Fali mi izazova i tako sam i došla na ideju da upišem režiju, da se oprobam u toj oblasti i iz nekog drugog ugla sagledam svoj dosadašnji posao. Daleko od toga da mislim da sam savršena glumica, ali manjka poligona na kojima bih još mogla da se izrazim.

Čini li vam se da je takva situacija sa ženskim ulogama svuda u svetu, ne samo kod nas?

– To je vrlo jednostavno: ima više napisanih muških likova. Ženski likovi su tek sada počeli da se pišu, ali i dalje su najzanimljivije mlade žene. I zato verujem da u budućnosti neću dobijati uloge zanimljivih žena, a režija je nešto što ću moći još dugo da radim. 

Planirate li da joj se u potpunosti posvetite?

– Ne, igraću onako kako muzika svira, odnosno ponašaću se u skladu sa ponudom na tržištu. 

Hoćete li glumiti u komadima koje režirate?

– To bi bilo neozbiljno. Kao reditelj treba da vodite računa o mnogo stvari, nije moguće još i da igrate u komadu koji režirate. Nemamo mi uslove za to kao u inostranstvu, gde Kenet Brana može da režira dok neko drugi umesto njega igra u ulozi koju je namenio sebi, pa da on onda na kraju, kad završi sa režiranjem, samo uskoči umesto te osobe. Kod nas ima toliko dobrih i kvalitetnih glumaca, ozbiljnih glumačkih veličina, da nema potrebe za tim. 

Nastavak intervjua pročitajte na sledećoj strani..

PAGE    1   /   2   /   3
Autor: Jelena Milinčić
Foto: Dalibor Danilović/Instagram
Podelite sa prijateljima:
Tagovi